Bejelentkezés

x
Search & Filters

Supernem interjú - „Mondd, ahogy akarod, értsd, ahogy akarod, úgy, ahogy akarod.”

A 2001-ben alapított zenekar 4 lemez, egy új tag és 2008-ban az év legjobb klipjéért járó díj után is megállíthatatlanul tör előre a klubkoncerteken át a fesztiválok nagyszínpadáig és tovább! Én legutóbb egy orfűi fesztiválon hallottam őket, ahol a látvány, a hangerő és a tomboló tömeg is arról árulkodott, hogy igenis érdemes figyelni rájuk!

Rockbook: - Lassan itt az év vége, szóval összegezzük kicsit ezt az évet! Mi volt a legjobb és a legrosszabb élményetek az idén?


Papp Szabi: - Igazából hogyha az elmúlt három évre tekintek vissza, akkor jelent meg a legutolsó lemezünk a Tudományos Fantasztikus Pop, akkor kurva intenzív és nagyon tömény három évet zártunk. Egyfolytában koncert, amelyeket nagyon jól fogadta a közönség, úgyhogy abszolút kellemes élmények és kellemes flash-ek voltak. Érezzük, hogy úgy megmozdult a levegő, ezzel a lemezzel megtaláltunk egy hangot az emberekhez. Kellemetlen élmény? Hát figyelj, nyilván vannak kevésbé sikerült vagy nem épp full power koncertek. Mondjuk ez ránk nem annyira jellemző. Nincsen ilyen kellemetlen flash, mert ezt így érzésből csináljuk és kellemetlen dolog, ami a zenekarhoz vagy a zenéhez köthető, nincs. Hála az égnek.

 

Rockbook: - Melyik volt az idei legjobb koncertetek, amikor azt éreztétek, hogy minden klappolt és jól sült el?

Papp Szabi: - A legutóbbi Orfűi fellépésünk tényleg marha jól sikerült! A Quimby után játszottunk a nagyszínpadon. Marha sok ember volt, marhára jól megszólalt és pont így el is kaptuk a slungot, ugyanis van egy olyan megmagyarázhatatlan dolog, hogy ha ott van minden, ott van a közönség, jól szól a szerkó, mindek oké csak épp a levegőben nincs benne az a kis plusz…na most ezen a koncerten az is megvolt. Úgyhogy arra így nagyon nagy szeretettel gondolok vissza. Marha nagy volt!

Rockbook: - Ezt mondjuk tanúsíthatom!

Papp Szabi: - És pont ezen a koncerten voltál!

Rockbook: - Mivel jobb zárni az évet: koncerttel vagy pihenéssel?

Papp Szabi: - Igazából én mondjuk az az ember vagyok, aki utál játszani szilveszterkor. Nem is szoktunk, idén se játszunk. 30-án lesz Budapesten a Dürerben egy évzáró koncert és igazából onnantól kezdve pihenés. Legközelebb majd márciusban fogunk színpadra állni, úgyhogy lesz egy kis koncert mentes kettő hónap, viszont kurva sok meló lesz a próbateremben, illetve a stúdióban, hogy elkészüljön az új anyag, amit marhára várok és még fingom nincs, hogy milyen lesz de már elképzelések vannak.  

Rockbook: - A frontemberek nagy többsége ritmusgitáron játszik, Neked hogy jött a basszusgitár?

Papp Szabi: - Az édes bátyám révén, akivel hét év van közöttünk. Ő is basszeros és igazából ő volt, akinek láttam a nyakában gitárt és az ő nyomdokain kezdtem el basszusgitározni. Nekem pont elég ez a négy húr és abból is csak kettőt használok. Tehát igazából szólógitár: rengeteg húr van rajta, vékony, nem lehet megtalálni, eleve rossz a szemem, nem is látom, nyilván ezt érezni kell, hogy mikor hova nyúlsz, úgyhogy nekem a basszusgitár gyermekkoromban így kialakult és egy csodálatos hangszer.

 

Supernem - Hova Megy, Ki?

 


Rockbook: - Mennyire áll közel hozzátok az akusztikus hangszerelés? (pl. idén az RTQ vonósnégyessel kapcsolatban?)

Papp Szabi: - Igazából onnan jött ez az akusztik ügy, hogy az MR2 csinálja ezt a tökéletesen kitalált és kivitelezett akusztik műsort és minket már így a legelején megkerestek. Na most mi nem vagyunk azok a tipikus, akkor most lépjünk le a torzító pedálról és játsszuk el a zenénket. Azért ennél többet kell belevinni és egy nagyon kedves barátunk, a Józsa Alex mondta azt, hogy vonósnégyesre áthangszereli a mi három akkordos zenénket és annyira más köntösben szólaltak meg a nóták, hogy voltak dalok, amikben más értelmet kapott a szöveg. Volt, aki úgy jött oda, hogy kurva jó, amikor zúzás megy, de például ennek a dalnak most értettem meg a szövegét. Ez egy ilyen érdekes dolog, hogy nem mindegy, hogy egy dalt milyen hangszerelésben játszol el. Nekünk is tanulás volt egy vonósnégyessel játszani, mert ott tényleg zenélni kell, tényleg énekelni kell. Én nem vagyok egy kiköpött énekes, el tudom énekelni a tök egyszerű Supernem nótákat, de itt tényleg oda kellett figyelni, hogy mit hogy csinálok. Elég izzasztó volt. Persze a RTQ quartett a Bujtor Balázs vezényletével teljesen profik. Úgy olvassák, meg írják is a kottát, mint ahogy te, hogy mit kell vásárolnod a boltban. Szóval ilyen elképesztő. Nagyon nagy élmény volt és jól is fogadta a közönség. Négy vagy öt ilyen megmozdulás volt aztán, hogy mit takar a jövő…

Rockbook: - Kik azok a zenekarok, akik hatással vannak a zenétekre?

Papp Szabi: - Sok mindenki, mert igazából mindenki hallgat mindenféle zenét, igazából a Rod Stewart-tól a Pantera-ig minden. Tényleg minden. Nyilván gyerekkori kedvenc az AC/DC, de mindenki az AC/DC-n nőtt föl. Meg nagy régi klasszikusok: Guns N’ Roses, meg Jimi Hendrixtől kezdve mindenki abból merít. Nem feltaláljuk a zenét, hanem műveljük. Igazából minden zenekarnak, aki ezt komolyan műveli idővel lesz egy hangzása és szerintem az a legfontosabb, hogyha megszólal egy zene, akkor azonnal tudod, hogy ez melyik zenekar. Szerintem ez nekünk sikerült.

Rockbook: - Mi alapján döntitek el, hogy mi kerül fel a CD-re és mi nem?

Papp Szabi: - Általában sokkal több dal készül el, abból csemegézik a zenekar, hogy mondjuk húsz dalból melyik az a tíz, ami fölkerül egy lemezre vagy érdemes arra, hogy rögzítve legyen, vagy hallja a közönség. Nálunk soha nem így volt. Szóval pont nem az, hogy húsz dalból kiválasztunk nyolcat. Nyilván nekünk is van négy-öt olyan dalunk, amik elkészültek az évek során, de fiókban vannak, amik nem kerültek föl albumra, mert nem éreztük úgy. Ez egy érdekes dolog, én mondjuk azt vettem észre, hogy nagyon fontos, hogy milyen sorrendben rakod föl a lemezre a dalokat. Pont annyira fontos, mit hogy összeállítod a koncertlistát. A Tudományos Fantasztikus Poppnál kurva nagy energiát fektettünk bele, hogy mivel kezdődjön a lemez, mi legyen a második, harmadik, stb. Igazából ezt az ember holtáig tanulja. Erre nem lehet kimondani a frankót.

Rockbook: - Mit jelent Neked az a sor, amit az alkarodra varrattál?

Papp Szabi: - Igazából vicces dolog ez Az igazi rocksztár az első próbán meghal, Geri barátom mondta, hogy az igazi rocksztár az első próbára el se megy. Igazából vagy csinálod, vagy nem. Ez egy olyan csávó volt, aki elment a legelső próbára és már annyira akarta, hogy bele is halt. Számomra azt sugallja, hogy bármit is csinálsz az életben, amit te komolyan gondolsz azt vagy csinálod vagy nem és ez ennyi.

Rockbook: - De akkor ez teljesen igaz rád is!

Papp Szabi: - Tök egyszerű. Persze, abszolút.

 


Rockbook: - Mennyire nehéz összeegyeztetni a hétköznapi teendőket a próbákkal, koncertekkel?

Papp Szabi: - A zenekar az első. Gyerekkorunk óta csináljuk ezt mind. Nyilván nem a Supernemet, mondjuk már tizenegy-két éves a zenekar, de mindenki zenével foglalkozik. Ezt mindenki tudja a családban, mindenkinek tudja a felesége, szerelme, édesanyja, édesapja, gyereke, kutyája, macskája, hogy a zenekar mindenek fölött. Napi 24 órában foglalkozunk ezzel és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy foglalkozhatunk is ezzel. Ez nem ilyen hétvégi motorozás, hogy péntek, szombat rocksztárok vagyunk hétfőn, kedden pedig nem.

Rockbook: - Milyen kötődésetek van Pécshez? Itt készült az „Irány a moziba be!” című dalotok klipje. Meséljetek erről kicsit!

Papp Szabi: - Marha jó kisugárzása van ennek a városnak. De most tényleg! Évek óta járunk ide és ez így kialakult. A másik ilyen város még Szeged, ahol kezdetektől fogva kialakult egy ilyen bázis és hát az idő igazolja magát, hogy minél többet játszunk itt, annál több ember kíváncsi ránk. Meg hát a Kálócz Tomi megkért arra, hogy az új helyen forgassuk le a klipet és így összefügg a két dolog.

Rockbook: - A szövegeitek még most is kint vannak a mozi előtt.

Papp Szabi: - Igen, igen abszolút. Ilyen idézetek, és micsoda megtiszteltetés, nem? Pedig már bezárt a hely. Sajnáljuk Tomi!

Rockbook: - Az egyik dalotokban azt énekled, hogy „Beírom a nevem, a nagy Rock and Roll könyvbe.” Szerinted most hogy állsz ezzel?

Papp Szabi: - Szerintem érdemesek lettünk arra, vagy egyre inkább érdemesek leszünk arra, hogy figyeljenek ránk és jegyezzék a zenekart. Törekszünk arra, hogy olyan dalok, szövegek, klipek kerüljenek ki a kezünk közül, amiknek van jelentősége, minősége, úgyhogy remélem ezt respektálják. Most hogy volt ez a szöveg, hogy beírom magam a nagy Rock and Roll könyvbe. Pont úgy jött ki annak a versenek a vége, hogy egy ilyen csavar kellett, vagy pont ez a mondat. Igazából nem úgy íródott, hogy akkor ez egy ilyen komoly cucc, hanem ez így passzolt az előző sorokhoz. Ennyi az egész. Figyelj, mi egyáltalán nem gondolunk semmit magunkról. Annyi van, amennyi le is jön a színpadról, hogy ez az egész életünk.

Rockbook: - Hogyan kerültetek kapcsolatba a Kozmosz zenekarral és mi a véleményetek Róluk?

Papp Szabi: - Egészen pontosan ma reggel dohányoztunk kint és tudatosult bennem, hogy a tízedik koncertet játsszuk együtt. Bevallom őszintén, hogy egyszer csak előkerültek. Gondolom az Ákos szerválta őket valahonnan, de tényleg! Semmiféle ismertség nem volt, de kurva jól működnek a cuccok. Most nyomtunk egy közös turnét Kozmosz, Supernem, Alvin és marha jó fogadtatás volt és nagyon kedves fickók. Működik együtt a kettő zenekar, kurva jól felhúzzák a hangulatot úgyhogy így passzent a kettő zenekar stílusa meg minden. Szeretjük őket.

Rockbook: - Kik azok a zenekarok, akikkel még szívesen dolgoznátok együtt?

Papp Szabi: - Igazából mindenki. Marhára kicsi a magyar zenei szakma, úgyhogy mindenki ismer mindenkit, rengeteg zenekarral játszottunk már együtt, nyilván a régi ős szerelmeink a Heaven Street Seven, akikkel így tényleg ilyen összebújás flash van. De ugyanezt eltudnám mondani mindenkiről. Igazából mindenkit letudunk inni a sárga földig és ezért imádnak velünk szórakozni. Övez minket egy hangulat, amit általában szeretnek a zenészek is.

Rockbook: - Mik a terveitek 2014-re?

Papp Szabi: - Tavasszal fog kijönni az új lemez, fingom sincs, hogy mi lesz a címe meg ez még íródik. Aztán elkezdődik a szezon, fesztiválok. stb. és tesszük a dolgunkat, úgyhogy rengetek terv van még. Igazából nem is lehet erre konkrétan válaszolni, mert ki tudja a jövőt…

 

Supernem - Irány a Moziba Be!

 

 

 

Hetesi Júlia 

Címkék: 
supernem