Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tíz metal dal, ami a háborúkról szól

A rock-metal világában már-már elképzelhetetlen, hogy a kemény zenékben ne kerüljenek megemlítésre az olyan dalszövegek, amelyek az erőszakkal, vérengzéssel vagy hasonló sötétebb gondolatokkal foglalkozzanak. Régebben is bevált módszer volt ezeknek a témáknak a megjelenítése vagy ötvözése. Íme tíz metal dal, amiben a háborút és annak borzalmait jeleníti meg egy-egy zenekar.
 
Sodom – Agent Orange
 
Az „Agent Orange” mint címadó dal, elég erősen tükrözi a háború borzalmait. Ezt a dalt az egykor szolgáló, AC-47-es deszantos repülőgép emlékére írták, amely a Vietnámi háborúban teljesítette kötelességét. A dalt és az albumot azoknak az embereknek, katonáknak, civileknek címezik, akik ellenzik a háborúk értelmetlen agresszióját és a világégések által okozott, emberi életek kioltását.
 
 
 
Judas Priest – Dissident Aggressor
 
Maga a dal nagyon sokrétű, értelmezés és történelmi jelentőség szempontjából. Nyilvánvaló, hogy a történet a XX. századi Németországban játszódik a berlini fal kapcsán. Témáját tekintve az agymosásról és az erőszakról szól. Rob Halford egy 2014-es interjúban elárulta, hogy az ihletése onnan ered, mikor annak idején Nyugat-Berlinben tartózkodott, este kiment sétálni és felmászott egy őrtoronyba. Látta maga körül a fényben úszó városrészt, ahol zajlott az éjszakai élet és utána áttekintett Kelet-Berlinbe, ahol koromsötétség volt és még a lámpák sem égtek, csak az orosz katonák figyelték távcsővel.
 
 
 
 
Motörhead – 1916
 
Az „1916” egy első világháborús ütközetet, a Somme-i csatát idézi fel. Lemmy-t egy 88 éves veterán szavai rendítettek meg, akiről egy televíziós interjút látott. A bajtársak elvesztéséről és a csatatér hátborzongató helyzeteiről beszélt, ahol 19.000 brit halt meg egy nap alatt. A Somme-i támadást a brit hadsereg a legsúlyosabb egy napon elszenvedett veszteségének könyveli.
 
 
 
Iron Maiden – Aces High
 
Maga a dal elsősorban a második világháború légi csatáinak állít emléket. De konkrétan az angliai ütközetet dolgozza fel, ahol a Brit Légierő (RAF) és a náci Luftwaffe legénysége harcolt. A szerzemény egy pilóta szemszögéből írja le a történteket. A dalhoz készült videóklipben Winston Churchill beszédet mond a szám legelején, amiben csatára hívja a földi, vízi és légi csapatokat.
 
 
 
 
Metallica – Disposable Heroes
 
Már a cím is árulkodik arról, hogy a háború megnevezett hősei az adott ország szemében ágyútöltelékek. James Hetfield ezt átvitt értelemben érti, miszerint a névtelen hősöket senki sem tiszteli és nincs törvénykezésük a saját életükbe, mivel a szüleik eldöntötték, hogy katona lesz gyermekükből. Erre utalnak az olyan sorok, mint a „az életemet már a születésem előtt eltervezték, nem volt beleszólásom” vagy a „szolga vagyok, míg el nem esem”. Hetfield legnagyobb hatású háborús története, ha a „One” c. dalukat félretesszük, akkor ebben igencsak találunk hasonló mély gondolatokat, amik a manipulációról és a zsinóron mozgatott bábok elvéről szólnak.
 
 
 
Megadeth – Holy Wars… The Punishment Due
 
A címéből nem nehéz kitalálni, hogy a vallási háborúkkal foglalkozik Dave Mustaine eme remek alkotása. Ami nincs kiélezve egy konkrét háborúra, hanem itt globális problémaként foglalkozik a témával. Alapjában véve azt üzeni, hogy nemzettől függetlenül bárhol lehetnek ideológián alapuló vallási háborúk, amikben az emberek hiába halnak meg mások szabadsága nevében.
 
 
 
Black Sabbath – War Pigs
 
A „War Pigs” jelentése kétséges, mivel a Vietnámi háború alatt íródott és jelent meg, mégsem azzal foglalkozik. Noha Geezer Butler állítása szerint a dal igenis a háború ellen szól, miszerint a befolyásos országok és a gazdag politikusok azok, akik legjobban nyerészkednek ezekből, míg a nép nyomorog és éhezik. Érdekesség, hogy „War Pigs” lett volna a neve a második lemezüknek, de az akkori felsőbb hatalom ezt nem engedélyezte a Vietnámi háború kapcsán, így kapta később a ”Paranoid” címet az album. Ozzy Osbourne a vádak hallatán azt mondta, hogy a Sabbath semmit sem tudott a Vietnámi helyzetről, ő csak egy háborúellenes dalnak titulálja. 
 
 
 
Slayer – War Ensemble
 
A „War Ensemble” egy igazi metal himnuszává vált a kilencvenes éveknek. Ez egy igen komplikált és sokatmondó dal a maga kategóriájában. Mint a legtöbb ilyen dal, ez is ecseteli a háborúk politikai és pénzügyi vonzatát. Csak itt eszelősen sorakoztatja fel a lelki nyomást, a pszichológiát és az emberi tényezőket, amiktől még borzalmasabb egy háború, mint csak önmagában. Megjelenése után a ’91-es Öböl háborúk idején nagy közönségnek örvendett, főleg az amerikai katonák részéről.
 
 
 
Anthrax – Indians
 
Az „Indians” nem a bonyolult és a komplex muzsikák közé tartozik, de a mondanivalója az mindenképp említésre méltó.  Ez nem a szokásos háborús nóta ez egy mélyebb gondolatot visz tovább. Amerika felfedezéséig vezethető vissza a téma vezérszála. Mikor az európai hódítók népírtás szerűen leigázták és kivégezték az amerikai őslakosok tetemes részét, az indiánokat. Ebben a szegmensben, olyan fogalmakat ecsetel a dalszöveg, mint a rasszizmus, diszkrimináció vagy a hataloméhség.
 
 
 
 
Rage Against The Machine – Bulls on Parade
 
A dal maga egy hidegháborús témát ír le, méghozzá az amerikai fegyverkezést és a veszélyes taktikázásokat. Megemlíti ezen belül azt, hogy a fegyveripar miként ösztönzi az embereket a katonai szerződésük megköttetésére. Szintén egy békepárti és konfliktusgyűlölő hamisítatlan dal.
 
 
 
Csernus Ábel