Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Úgy tűnik, az új albummal nagyon betaláltunk a közönségnél" - Leander Kills interjúKöteles Leander, mint "multi-instrumentalista" került a köztudatba még 2009-ben, aki amellett, hogy énekel, remekül zongorázik, basszusgitározik, gitározik, és amint azt a Leeander Kills és Leander Rising zenekaroknál már megtapasztalhattuk, kiváló dalszerző is. Legutóbbi, 2017. szeptemberében megjelent albumuk 1 hét alatt aranylemez lett, és már nagyon közel van a platinához. Egy év alatt 2-3-szorosára nőtt a rajongótáboruk, ami adott a további sikerekhez. A zenekar vezetőjével/frontemberével beszélgettünk.
 
Rockbook: - 2009-ben alapítottad a Leander Rising-ot, amely mondhatni repülőrajtot vett és igen gyorsan belopta magát a rajongók szívébe. A banda ugyan 2015-ben feloszlott, de szellemiségét/stílusát követve szinte azonnal útjára indult a Leander Kills, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Minek köszönhető a relatíve gyors sikere a zenekaraidnak?
 
Köteles Leander: - Szerintem a daloknak. Bár pont tőlem fura ezt hallani, de mindig is őszintén jöttek belőlem a dalok, énekek, szövegek, és azt hiszem, hogy a közönség ezzel tudott azonosulni. Másrészről szerencsém volt a Facebook – Youtube körrel, akkor indult be igazán, tehát jó helyen voltam, jó időben, mindennek az elején. Ma már ezt sokkal nehezebb lenne elindítani, de úgy gondolom, hogy ami jó, az úgyis töri az utat magának. 
 
Rockbook: - Miben más a Leander Kills és a Leander Rising?
 
K.L.: - Az tudom, hogy miben nem. :) A Risingnál és a Kills-nél is én felelek az énekekért és szövegekért, így jelentős változás ebben nincs. Ha zeneileg egyetlen különbséget kellene mondanom, akkor talán annyi, hogy a Kills-nél kevésbé hangszerorientált a megszólalás, itt inkább a dalokon van a hangsúly. Andris, Miki és Valentin kiváló zenészek, és túl öregek vagyunk mi már bármit is bizonyítani, csak jó dalokat akarunk játszani és jókat koncertezni, bulizni a közönségünkkel. :)
 
Rockbook: - Hogyan fogadta a rajongótábor a „váltást”?
 
K.L.: - Féltem tőle, hogy erőteljesen kettészakad majd a Rising rajongó tábora, de nem így történt. Hál’Isten nagyon intelligens közönségünk volt és van, és tudják, hogy valójában jól jártak. :) Akik szeretik az erőteljes gitárjátékot, azoknak ott van Attila bandája Jozzy-val és Bélával; akik pedig a picit közérthetőbb és ének-központúbb dalokat keresik, azoknak ott van a Kills.
 
Rockbook: - Milyen volt legújabb albumotok, a szeptemberben megjelent „Élet a halál előtt” fogadtatása? A koncerteken már énekli a közönség az új dalokat?
 
K.L.: - Már a megjelenés utáni hétvégén énekelték. Úgy tűnik, nagyon betaláltunk a közönségnél: 1 hét alatt aranylemez lett, és nagyon közel vagyunk a platinához, szóval baromi hálásak vagyunk. (lemezkritika itt)
 
Rockbook: - Erről a lemezről a Tankcsapda általatok feldolgozott „Lopott könyvek” című dalának klipje a legnagyobb látogatottságú Leander Kills videó a YouTube-on. Nagy lökést adott az új album népszerűsítése érdekében? Mennyire tetszett Lukácséknak?
 
K.L.: - Szerintem számított, nagyon szereti a közönség. Lukács Laci pedig személyesen hívott fel, hogy elmondja, mennyire imádja azt, ahogy hozzányúltunk a dalhoz, és hogy teljesen odavan tőle. Vagyis megint mindenki jól járt. :)
 
Rockbook: - Hány dalhoz terveztek még klipet az új lemezről? Mikorra várhatóak?
 
K.L.: - Még a Nem szól haranghoz készül egy nagyszabású videó a Mihasznás fiúkkal, akik jó barátaim, és szerintem a legjobb videókat készítik itthon. Ennek az egyik fő apropója az, hogy lesz angol változat is, így tudunk „támadni” a külföldi piacon is.
 
Rockbook: - Szinte minden előadó albumaira jellemző, hogy kitermel egy vagy több kiemelkedő slágert egy adott lemezről. Általában meg  tudod jósolni előre mely dalokból lesz sláger, netán van amikor a közönség meglepetést okoz és más kedvence(ke)t választ? 
 
K.L.: - Általában megérzem, hogy mit fognak szeretni. Inkább az ellenkezője szokott előfordulni, hogy az én személyes kedvencem nem vált ki akkora hatást, mint amekkorát reméltem. Valószínűleg azért, mert én is az összetettebb zenei- és szövegvilágú dalokat szeretem. Ezek azok, amiknek több esélyt kell adni és kedvenc lesz, de ma nem ezt a világot éljük: általában egy dal csak egy próbálkozást ér meg.
 
Rockbook: - Szeptember végén indult az őszi turnétok, amely több határon túli állomást is érintett. Hogyan fogadtak benneteket a zömében magyar lakta területeken, illetve Bécsben vagy Prágában? Mennyiben más a közönség?
 
K.L.: - A környező országok magyar lakta területeit minden évben bejárjuk, most volt egy 4 állomásos kis erdélyi turnénk, ahol nagyjából 800 embert sikerült megmozdítani, nagyon állat volt. :) Bécs és Prága új kihívás, rajta vagyunk, hogy a legtöbbet hozzuk ki a dologból. Ez amolyan bevezető kör volt, de most jön az, amiről évek óta álmodunk, hogy nagyobb hangsúlyt rakunk külföldre, mert igazából a hazai építkezés elvitte minden időnket az elmúlt két évben.
 
Rockbook: - Októberben Győrben dupláztatok. Ez a gyors teltháznak volt köszönhető vagy egyszerűen Győr lett a Lender Kills fellegvára? :)
 
K.L.: - Az érdekes az, hogy egy év alatt szinte mindenhol dupla annyian lettek, de volt, ahol háromszor annyian. Szerintem sokat számított a tavalyi év, A Dal, a Tankcsapda feldolgozás, és persze az új lemez, amit a visszajelzések alapján nagyon szeretnek. 
 
Rockbook: - Szintén dupláztok Budapesten is november 30-án, ill. december 1-jén. Utóbbi koncert már teltházas, előbbin azonban az ukrán Jinjer a főzenekar. Hogyan jöttek ők a képbe? Tudatosan terveztétek így, vagy a Jinjer lekötött dátuma és az előző napi teltház alakította így?
 
K.L.: - Ez egy menedzsmenti döntés volt: ha jól tudom, épp turnén vannak a környéken, és egyszer csak szólt Joseph (kiadó, menedzsment), hogy lenne egy ilyen lehetőség. Bevallom, nem nagyon ismertem a Jinjer munkásságát, de többször belefutottam, és iszonyat izgalmas világ, szóval teljes szívvel támogattam a dolgot. 
 
Rockbook: - Mennyire tartod fontosnak, hogy kisebb lélekszámú városokban is megmutassátok magatokat, ahol jóval alacsonyabb a nézőszám?
 
K.L.: - Nagyon is fontosnak tartom. Ez az egész csakis a közönségről szól, ez egy kapcsolat velük. Minket ez tölt fel, élvezzük a 200 fős klubokat is, és azt is, ha Budapesten több mint 2000 embert mozgatunk meg két nap alatt. Mindennek megvan a maga varázsa. 
 
Rockbook: - A turné december 16-án a Rockbook Rockmagazin „szülőhazájában”, Szentesen (Csongrád megye) ér véget, ahol eddig még nem léptél fel egyik formációddal sem. Mit üzensz a közönségnek? Mire számíthatnak tőletek?
 
K.L.: - Lesz habparty, tortaevés, tombola, tessék eljönni. :) Komolyra fordítva a szót, mindenképpen különleges este lesz ez, hiszen valóban sosem jártunk még Szentesen, meg hát ez lesz az év utolsó Leander Kills koncertje, amit senkinek sem szabad kihagynia. :)
 
Rockbook: - Hogyan áll össze a turné setlistje? Eljátsszátok mindkét album összes dalát?
 
K.L.: - Örülünk, hogy végre két lemezünk van, mert teljesen más, hogy mi működik élőben, és mi lemezen; szóval most már végig nagyon erős programot tudunk összerakni, és még variálni is tudunk. 
 
Rockbook: - Vendégzenekarotok a hölgy énekessel felálló Nova Prospect. Miért épp rájuk esett a választás?
 
K.L.: Többször volt már közös koncertünk, jó barátaink, és szerintem az egyik legprofibb magyar zenekar. Amikor szóltak, hogy jönnének, nem is volt kérdéses a válaszunk. :)
 
Rockbook: - A mostani őszi turnénak várható folytatása jövő tavasszal? Mikor lesznek elérhetőek a helyszínek és dátumok?
 
K.L.: - Úgy tervezzük, hogy még idén bejelentjük az első állomásokat. Nagyon-nagyon sok helyre eljutunk majd 2018-ban – érdemes lesz figyelni a Facebook oldalunkat
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
 
Balogh Péter
 
 
Támogatónk a Hangfoglaló Program.