Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A virtuális forradalomnak is megvan a maga sötét oldala" - Adam Nergal Darski: Egy eretnek vallomásai könyvajánló

Dudich Ákos és a Konkrét Könyvek kiadója nem tétlenkedik. A Ministry főnök önéletrajzi könyvének fordítása (Al Jourgensen Elveszett Evangéliuma) még szinte ki sem hűlt, máris az asztalon van a Behemoth frontemberének 2015-ben kiadott autobiográfiájának magyar változata. Sőt egy Tool könyv is készülőben van a hamarosan megjelenő Faith No More élet-képregény mellett, de maradjunk a Mark Eglinton szerkesztette és írta angol verziónál, ami alapján a mostani kiadványuk készült. Eredetileg lengyelül jelent meg az „Egy eretnek vallomásai” 2012-ben, méghozzá Krzysztof Azarewicz okkultista író és Piotr Weltrowski újságíró részletes „riporteri” munkája által; nem mellesleg Azarewicz Nergal gyerekkori jó barátja és nem egy Behemoth dalszöveg szerzője, Piotr szintén jó-barát és elismert újságíró.  A nem mindennapi történet pedig adta magát, a könyv olyan sikeres lett Lengyelországban, hogy pár évre rá Mark Eglinton-nak köszönhetően végre angolul is megjelent. Ugrunk még egy jó nagyot az időben (2019) és Dudich Ákosnak illetve a rengeteg fanatikus támogatónak hála végre mi is kézbe foghatjuk ezt az őszinte vallomást; mely betekintést enged a világ egyik legsikeresebben működő black-death metal zenekar, a Behemoth frontemberének életébe. 
 
„… A szcéna átalakulása lassú folyamat volt. A black metal eredetileg egyáltalán nem a nacionalisták zenéje volt – épp ellenkezőleg. Akik megteremtették ezt a stílust, ma inkább baloldalinak neveznénk. Aztán a norvég események és a Gravelanden belüli változások hatására egyesek szemléletmódja hirtelen gyökeresen megváltozott.”
 
Adam Darski, művésznevén Nergal, komplex, felkavaró és megosztó személyiség; az emberek egy része legszívesebben börtönbe zárná vagy holtan látná viszont, egyesek szeretnék Isten nevében megtéríteni, míg mások, sőt, inkább sokak Istenként, pontosabban Idolként tekintenek rá. Ha úgy adódik, a vitriolos megjegyzésektől sem zárkózik el, blaszfémikus kinyilatkoztatásai és tettei nem egyszer verték ki a biztosítékot a hithű keresztények és egyéb vallásos emberek százainál, ezreinél. 
 
 
„…Marseille-ban például teljesen eksztázisba estek. A közéjük szórt oldalakat tovább cincálták, megették vagy felgyújtották. Őrület volt. Telitalálat. Irányt mutattunk nekik. Ha a koncertre járókból ilyen elemi erővel tör fel a düh, annak oka van. A vallást és a társadalomra gyakorolt hatását elnyomásként értelmezték, és a koncertünk, mondhatni megtisztította őket.”
 
Mindezek ellenére, a Behemoth könyörtelen gépezete töretlenül megy tovább, melyet még Nergal súlyos betegsége sem tudott megállítani. A rengeteg érdekes emlék s történet mellett, kapunk egy szeletet Adam gyermekkorából is: mikor-hol-és-kivel-mitörtént formában elmesélve, mely alapján egy átlagos, de ugyanakkor éleslátással és „józan paraszti ésszel” megáldott ember személye bontakozódik ki előttünk. Szó esik a korai évekről, a Behemoth inspirációs forrásairól, egészen a kezdetektől fogva, a TV-s tehetségkutatós szerepléseken át, a celeb-lét viszontagságain keresztül a magánéleti kérdésekig szinte minden témába sikerült a szerzőknek belenyúlniuk, izgalmas és majdhogynem letehetetlen olvasmánnyá varázsolva azt. Ha még ez sem lenne elég, tucatnyi személyes fénykép is gazdagítja a könyvet, mely inkább tűnik naplószerűnek, mint autobiográfiának. 
 
„… A virtuális forradalomnak is megvan a maga sötét oldala. Manapság bárki posztolhat olyan hülyeségeket, hogy „ma levest ebédeltem”, „egy óra múlva vége a melónak”, vagy „csekkoljátok az új sérómat!”. Teljességgel értelmetlen információ-cunaminak vagyunk kitéve folyamatosan, amiből iszonyú nehéz kiszűrni a pár fajsúlyos hírt.”
 
Lehet, hogy 8 éve jött ki az „Egy eretnek vallomásai” de bizonyos tekintetben aktualitásából most sem veszít, de ugyanakkor roppant kíváncsi volnék arra is, hogy ebben az időszakban mi történt Nergal és csapata körül. Ami biztos, hogy nem voltak tétlenek, a „The Satanist” lemezük meghozta a teljes áttörést, amit legutóbb megjelent albumuk az „I Loved You at Your Darkest” albumuk (még az elég széles skálán mozgó kritikák ellenére is) csak tovább erősített.
 
 
Az „Egy eretnek vallomásai – A szent és a profán” remek olvasnivaló, a magyar fordítás simán visszaadja az írás lényegét, Nergal gondolatai, filozófia meglátásai közérthetőek és szerethetőek. A külcsín hasonlóan igényes az eredetihez, a belül levő kis illusztrációk pedig illenek a mű hangulatához. Hatalmas köszönet ezért Ákosnak és a Konkrét Könyvek kiadójának a kiadványhoz. Na, de mit jártatom itt a számat, akit érdekel vagy eddig is szimpatizált a zenekarral, feltétlenül szerezze be a könyvet! 
 
Február 4-én a Slipknot vendégeként játszik majd a Papp László Sportarénában a Behemoth (Facebook esemény itt).
 
 
Dudich Ákos Facebook oldala itt elérhető
 
Lupus Canis