Bejelentkezés

x
Search & Filters

A 'Will Of The People'-ben minden megvan, ami valaha jellemezte a Muse zenéjét (lemezkritika)A Muse 28 éves fennállása során már megszokhattuk, hogy a banda nem fogja vissza magát és nem riad vissza semmitől, ez pedig nemrég megjelent kilencedik albumukon, a Will Of The People-ön is érződik. Matt Bellamy-ékat gyakran hasonlítják a Queen-hez, nem is alaptalanul, hiszen ők is izgalmas, kellően teátrális arénarockot játszanak, amibe számtalan különféle hatás belefér.
 
A Queen mellett a Radiohead-et is gyakran állítják párhuzamba a Muse-zal, és a banda augusztus végén megjelent kilencedik albuma ezt is igazolja, a Will Of The People ugyanis sok szempontból rokonságba állítható az OK Computer-rel és a Kid A-vel, ugyanis egy disztópikus világot mutat be, amelyben a metaverzum teljesen átvette az irányítást az élet minden területén.
 
 
A banda ezt megelőző albuma, a 2018-as Simulation Theory egy visszafogottabb anyag volt, amelyen bizonyos hatások erősen háttérbe szorultak, a Will Of The People-ben azonban minden megvan, ami valaha jellemezte a Muse zenéjét, sőt, sokszor csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi is történik. A hangzás erőteljes és sokszínű, a dalok témái pedig rendkívül hullámzók: a paranoiától kezdve a lázadáson át a technológiai fejlődés árnyoldaláig sok minden megjelenik benne, és néha nem is egyszerű követni mindezt, a konklúzió azonban már a záródal címéből is egyértelmű: „We Are Fucking Fucked”, avagy „kibaszottul rábasztunk”.
 
Az album végével kezdtük, de kanyarodjunk vissza a legelejére is, a címadó dalhoz, amellyel rögtön a dolgok közepébe csap a zenekar a Queen-t idéző lüktető dobokkal, vaskos gitárhangzással és a szövegben megfogalmazott egyértelmű üzenettel: „With every second, our anger increases, we're gonna smash a nation to pieces”, ami csupán a kezdet, hiszen később több számban – például a Liberation-ben – is megjelennek hasonló gondolatok.
 
 
A Will Of The People a szövegvilágot és a zenei megoldásokat tekintve is sokszor idézi a 2009-es The Resistance-t, a szintipopos Compliance, az átütő erejű Won’t Stand Down és a Kill Or Be Killed – amit nem mellesleg a Slipknot ihletett (bővebben itt) – pedig nem sokkal marad el az Origin of Symmetry és a Black Holes & Revelations legjobb pillanataitól. Bár az újdonság erejéről már nyilván nem beszélhetünk, a Muse még közel 30 évvel a megalakulása után is rendületlenül tör előre, a zenéjük pedig továbbra is sok izgalmas pillanatot tartogat.
 
A 'Will Of The People' album dallistája:
 
01.  Will of the People
02.  Compliance
03.  Liberation
04.  Won’t Stand Down
05.  Ghosts (How Can I Move On)
06.  You Make Me Feel Like It’s Halloween
07.  Kill or Be Killed
08.  Verona
09.  Euphoria
10.  We Are Fucking Fucked
 
 
Tóth Mátyás