Bejelentkezés

x
Search & Filters

Al Jarreau

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1962 - 2017

További képek

Biográfia: 

Alwin "Al" Lopez Jarreau (született Március 12-én, 1940-ben, Milwaukee, Wisconsin-ban) egy amerikai énekes. Hétszeres Grammy díjas előad és Micheal Jackson mögött ő a második a történelemben, aki három külön kategóriában is elvitte a trófeát : jazz, pop, R&B. 4 egymást követő évtizedben is nyert Grammy díjat – ’70-es, ’80-as, ’90-es és 2000-es években.

Jarreau Milwaukee, Wisconsin-ban született 6 gyermekes család ötödik gyermekeként. A honlapja a Reservoir Inc.-re tesz utalást, mely az utcát jelöli, ahol felnőtt. Apja a Seventh-day Adventist Church feje és kántora, édesanyja pedig templomi orgonista volt. Családjával együtt énekeltek templomi és jótékonysági eseményeken.

Diákévei alatt diákköri elnökként is működött, egy Wisconsin-i programnak köszönhetően került el a Ripon Főiskolára, ahol a The Indigos-ban is megmutatta tehetségét.1962-ben filozófiából letette diplomáját, majd mester szakon folytatta tanulmányai az Iowa Egyetemen és San Francisco-ban rehabilitációs tanácsadói feladatokat is ellátott és egy jazz trióban is részt vett, amelyet George Duke alapított.

1967-ben Julio Martinez-zel, az akusztikus gitárossal összeállva lokális sztárduóként léptek színpadra egy kicsi Sausalito-i klubban, a Gatsby’s-ben. Ennek hatására döntötte el Jarreau, hogy az éneklésnek szenteli egész életét és ’68-ban az elsődleges irányvonalként a jazz-t jelölte meg. Egy évre rá a duó Los Angeles híresebb klubjaiban is megfordult,például a Dino's-ban, The Troubadour-ban, and Bitter End West-ben. Johnny Carson, Mike Douglas, Merv Griffin, and David Frost is televíziós szereplésre hívta. Később már a The Improv névre hallgató helyen is fellépett Jarreau olyan sztárok előtt, mint Bette Midler, Jimmie Walker, and John Belushi. Ez alatt az idő alatt tudományos módon foglalkozott a vallásokkal és a Szcientológiai Egyházzal is közelebbi kapcsolatot ápolt. Nagyjából erre az időszakra tehető az is, amikor Jarreau elkezdte saját dalszövegeit is megfogalmazni, úgy találta, hogy költeményei spirituális valója fogja munkáját összefogni.

1975-ben együtt dolgozott Tom Canning zongoristával és ez felkeltette a Warner Bros. Kiadó figyelmét olyannyira, hogy ki is adták debütáló lemezét, amely We Got By címre hallgat. Rögtön nemzetközi elismerésre tett szert és első Grammy díját be is söpörte. Második Grammy figurát a második, Glow című lemez jelentett.

Jarreau lemezei közül a leginkább elfogadottabb a Breakin’ Away (1981) ,amely a We're In This Love Together slágerének is köszönheti sikerét. Jarreau nevéhez köthető a ’80-as évek egyik sorozatának a főcíme is, a Moonlightning-é, amelyet ő szerzett és játszott, Grammy jelölésnél többet viszont nem kapott érte. Híres tovább a scat singing, hangszereket imitáló és rendkívül improvizációs képességéről. Énekelt továbbá a USA for Africa's lemez We Are The World-jében is egy sort. Nem elhanyagolandó a HBO-s jótékonysági szereplése sem, ahol Natalie Cole-lal közösen elénekelt egy duettet, a Mr. President-et, amelyet Joe Sterling, Mike Loveless és Ray Reach jegyez.

2003-ban Larry Baird karmester társaságában bejárta az Államokat, Baird Jarreau számaihoz szimfonikus zenekari háttért biztosított. Olyan előadókkal turnézott, mint including Joe Sample, Kathleen Battle, Miles Davis, David Sanborn, Rick Braun, and George Benson. Sőt, egy Broadway előadásban is részt vett ’96-ban, amiben a Teen Angel szerepét játszotta el a Grease-ben. 2001. március 6-án helyet kapott a Hírességek sétányán, Hollywood-ban.

Al Jarreau feltűnt egy duettben is az American Idol 5. évadában a finalista Paris Bennett oldalán és a Celebrity Duets műsorában is Cheech Marin mellett.

9 évvel később Jarreau vendégszerepel az új Eumir Deodato album egyik dalában, a Double Face-ben, amelyet Al Jarreau, Deodato és Nicolosi csapat nevéhez köthető.

Magánélete

Jarreau kétszer is házasodott. Az első felesége Phyllis Hall volt, akivel 1964 és 1968 között éltek együtt. Második felesége, a model Susan Player, akit 1977-ben vett el. Egy közös fiúk született, Ryan.

2010 július 23-án kórházba került, kritikus állapot Franciaországban, légzési problémái miatt. Eszméleténél volt, stabil állapotban, a kardiológiai osztályon kezelték Marseilles-ben – ezt nyilatkozta a Marseilles-i kórház igazgatósága. Egy hétig tartották bent különböző vizsgálatok miatt, majd kiengedték. Azóta teljesen felépült és lendületesen turnézik tovább.

 

Videók

  • Al Jarreau - Spain
  • Al Jarreau - Roof Garden
  • Al Jarreau - Mornin'
  • Al Jarreau - Boogie Down
  • Al Jarreau - Tell Me What I Gotta Do

Klasszikus felállás: 

NévHangszer
Al Jarreau
ének
ütőhangszerek