Bejelentkezés

x
Search & Filters

Badlands

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1988 - 1993

További képek

Biográfia: 

A Badlands nevű együttes, melyet Ozzy Osbourne egykori gitárosa Jake E. Lee és a Black Sabbath egykori énekese Ray Gilden alapítottak, talán az egyik legtehetségesebb csapat volt, ami a kései ’80-as évek hatalmas hajkoronájú bandáiból fennmaradt. A Badlands, a rikítóan színes kortársakkal ellentétben kitartott a természetesebb, lecsupaszítottabb hard-rock hozzáállás mellett, ám így nem is voltak képesek tökéletesen megfelelni a kor látványra éhező, ingatag ízlésű rajongóinak. Pár év leforgása alatt a csapatba befurakodott az ellenszenv, így néhány igen jól sikerült album kiadása után a Badlands máris történelemnek számított.

Miután a gitáros Jake E. Lee fél évtizedet töltött Ozzy Osbourne metal legenda árnyékában, úgy gondolta, hogy elképesztő sikert arató, az 1988-as Ultimate Sin turné után ideje kitörnie az együttesből. Célul tűzte ki, hogy a korábbi főnökének stílusától a lehető legmesszebb álló zenét hozza össze, így elkezdett egy karizmatikus frontember után kutatni, akivel együtt belevághatott az új projectbe. A Badlands ötlete akkor fogant meg fejében, mikor a sors összehozta őt az énekes Ray Gillennel, aki éppen munkát keresett a Black Sabbath alkalmi pozíciója után. Kettejük zenésztársi kapcsolata dalszerzés szempontjából igen termékenynek bizonyult, s miután kiegészültek Greg Chaisson basszusgitárossal és Gillen egykori Sabbath-kollégájával, a dobos Eric Singerrel, a Badlands máris útra készen állt. Az együttes blues-os heavy metal stílusú bemutatkozása a ’70-es évek hard rock titánjaira, a Led Zeppelinre emlékeztető kemény, nyers zenei világba repítette vissza a hallgatóit. Mind hiába; egy olyan korban, ahol a csillogó-villogó glam metal volt az egyeduralkodó, a Badlands csiszolatlan imidzse és zenéje egy idő után képtelen volt megfogni a nagyközönséget. Bár folyamatosan a média reflektorfényében fürödtek, és az MTV is rengeteget játszotta a számaikat, a debütáló album alulmúlta az elvárásokat; főleg a lemezkiadójuk, az Atlantic csalódott nagyot.

Eric Singer nem sokkal később átcsatlakozott a rock-legenda Kiss együtteshez, de a Badlands tovább menetelt Jeff Martin, a Racer X egykori énekese társaságában, aki a következő albumukon, az 1991-es ’Voodoo Highway’-en a dobos szerepét töltötte be. Ekkor már kitörőben volt egy újabb probléma is, mégpedig Lee és Gillen erőszakba fulladó nézeteltérése. Lee azzal vádolta Gillent, hogy lemezgyártás közben a többiek tudta nélkül eladta az együttes nevét, ezzel elüzletiesedő irányba tolva a csapatot. Mikor fényt derült Gillen sunyi lépésére, a két zenész összeverekedett, ami Gillen kirúgásához vezetett. Igen ám, de már meg volt szervezve a csapat következő brit turnéja, így, hogy ne kelljen lemondaniuk a fellépéseket, az énekest visszafogadták. Bár a koncerteken igen fagyos volt a hangulat a tagok között, a botrány-kedvelő angol sajtó számára mindez igazi ajándék volt. Miután tiszteletüket tették a meghirdetett helyszíneken, Gillen hivatalosan is ki lett rúgva; és bár Lee azonnal leszögezte, hogy a Badlands folytatni fogja a pályafutását (még pár koncertet is adtak az új énekesükkel, John Westtel), az Atlantic-nek betelt a pohár, és hamarosan szerződést bontott velük. Lee ettől kezdve eléggé eltűnt a zenei életből: a következő évtizedben szinte semmit sem lehetett hallani róla. Gillenre még ennél is sanyarúbb sors várt, ő ugyanis AIDS-okozta szövődmények áldozata lett 1993 decemberében. A Badlands legkésőbb felvett dalai és a maradék anyag (kb. ’92-ből) jó pár év múlva egy ’Dusk’ című összeállítás-albumon látott napvilágot, 1998-ban.

Videók

  • Badlands - Dreams In The Dark
  • Badlands - The Last Time

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Ray Gillen
ének
harmónika
Jake E. Lee
gitár
Greg Chaisson
basszusgitár
Jeff Martin
dob
vokál