Bejelentkezés

x
Search & Filters

Cactus

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1970

További képek

Biográfia: 

A Cactus egy 1970-ben alapított, amerikai hard rock szupercsapat.

A Cactus megalapítását már 1969-ben kigondolta a Vanilla Fudge banda basszerosa Tim Bogert, dobosa Carmine Appice, Jeff Beck gitáros és Rod Stewart énekes (aki akkor még a Jeff Beck Group tagja volt). Végül azonban Beck autóbaleset miatt több mint egy évig nem zenélt, Stewart pedig csatlakozott Ronnie Wood Faces nevű bandájába.

Az 1970-es évek elején Appice és Bogert bevette a bandába Jim McCarty-t, aki azelőtt Mitch Ryder Detroit Wheels bandájában és a Buddy Miles Express-ben játszott, illetve Rutsy Day-t (Russel Edward Davidson) az Amboy Dukes-ból.

Ez a felállás 3 albumot is kiadott (Cactus, One Way...Or Another és Restrictions), mielőtt McCarty bandán belüli gondok miatt 1971 végén kilépett volna. Nem sokkal ezek után Day-t kirúgták a bandából. A negyedik és egyben utolsó Cactus albumon ('Ot 'N' Sweaty) hallhatjuk Bogert-et és Appice-t akikhez csatlakozott Werner Fritzschings gitáron, Duane Hitchings szintetizátoron és Peter French (ex-Leaf Hound és Atomic Rooster énekes), mint vokál.

Beck, Bogert & Appice

Az 1972-es felbomlás után, Bogert és Appice összeállt Beck-kel és megalapították a Beck, Bogert & Appice együttest. Egy stúdió album (magukról elnevezett Beck, Bogert & Appice) és egy live album után (Live In Japan, amit csak Japánban adtak ki) a banda felbomlott. A második albumuk a mai napig kiadatlan maradt, rajta a banda utolsó koncertjén a londoni Rainbow Színházban készült felvételekkel 1974. január 26-ról.

Új kezdet

Az új Cactus Band, Duane Hitchings vezetésével, egy albumot adott ki (Son Of Cactus) ám egy eredeti Cactus tag sem működött közre. Mike Pinera, előzőleg a Blues Image és az Iron Butterfly tagja, játszott gitáron. Roland Robinson basszusgitározott és Jerry Norris volt a doboknál. 1973 közepén a banda a középnyugati és északi parton turnézott, ahol a Captain Beyond dobosa Bobby Caldwell és Charlie Souza korábban a Gregg Allmann basszusgitárosa működött közre. Az új Cactus Band rövid időn belül felbomlott. A 70-es évek végén Rusty Day Orlandoban alapította meg egy újabb verzióját a Cactusnak. Ebben a formációban Steve Dansby játszott gitáron, Dan Keylon és később John Sauter basszusgitáron, Frankie Robbins és később Gary Moffatt dobon. Frankie Robbins testvére, Dennis, Day Kaylonnal együtt játszott a Rocketsben Jim McCarty-val. Egy ismert felvétel sem született ebben az időben, habár pár élő felvétel kering a világon. 1982. március 6-án Rusty Day egy rosszra fordult drog kereskedés áldozata lett és halálos lövést kapott.

Hosszú idő után, 2006-ban a Cactus újra összeállt New Yorkban 2 fellépés erejéig: egyik egy rádió szereplés volt a The Radiochick Show-ban, másik pedig első fellépésük, 1972-óta, a B.B. King’s blues Club-ban a Times Square-en (2006. Június 3.). Ez a show egy úgy mondd bemelegítés volt a koncert előtt, ami fellobbantotta az újraegyesítést, egy fellépés a Svéd Rock Fesztiválon, Norje-ben 2006. június 9-én. A 2006-os verziója a bandának az eredeti tagokkal állt össze, ott volt Appice, Bogert, McCarty és Jimmy Kunes a vokálnál, aki előzőleg a Savoy Brown frontembere volt. Randy Pratt csatlakozott a New York-i és a svéd fellépés erejéig a bandához, ahol harmonikán játszott. Az együttes kiadott még egy lemezt, Cactus V. címen.

Sokszor megjegyezték, hogy az együttesre nagy hatással voltak olyan zenekarok, mint a Van Halen, az Anvil, The Black Crowes, a Montrose és a The Black Keys.

Videók

  • Cactus - Rock N Roll Children
  • Cactus - One Way Or Another
  • Cactus - Evil

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Jimmy Kunes
ének
Jim McCarty
gitár
Tim Bogert
basszusgitár
Carmine Appice
dob