Bejelentkezés

x
Search & Filters

David Lee Roth

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1969

További képek

Biográfia: 

David Lee Roth 1954. október 10-én született az Egyesült Államokban. Énekes, gitáros, zeneszerző, színész, író és rádiós műsorvezető. Apja, Nathan Roth ismert szemsebész volt. Nagyszülei Ukrajnából vándoroltak ki az USA-ba, nénikéjének egy jól menő night-clubja volt, és az ifjú David itt szívta magába a zene és a hölgyek iránti olthatatlan szeretetét. Mindenféle iskolái után a Pasadena City College-ben tanult, ahol megismerkedett a Van Halen fivérekkel, és ezzel egy időben mint kórházi ápoló tengette pörgős életét.

1975-ben csatlakozott egy Mammoth nevű bandához, melyben régi cimborái, Eddy és Alex Van Halen zenéltek, és félelmetes fantáziát mutatva, átkeresztelte az együttest Van Halen névre. És a Van Halen David belépésével lett a 80-as évektől a rock meghatározó csapata . Ezt nem lehet letagadni. Mint ahogy azt sem, hogy ez David Lee Roth nélkül nem jött volna létre.

David Lee Roth hihetetlen színpadi figura. Elképesztő ruganyosság, impozáns külső, szinte akrobatikus mozgás a színpadon, gyakorlatilag egy kimeríthetetlen motor hajtotta showman, aki - nem utolsó sorban - tehetséges énekes és zenészember is. Egy érdekesség: David volt valószínűleg az első rockzenész, aki egy nagy amerikai biztosítótársaságnál biztosította magát nem kívánt gyermekáldás ellen, és a nők közötti népszerűsége alapján ez nem volt kidobott pénz.

1985-től Dave szólópályára lépett. Steve Vai, Billy Sheehan és Gregg Bissonette társaságában nekilátott szólókarrierjének, és ismét a rockzene élvonalába került. Laza, blues-os zenéje hamar népszerű lett. 9 szólólemezt adott ki, olyan zenészekkel az előbbiekben felsorolt trión kívül, mint Marco Mendoza, Mark Stone, Matt Bissonette. Utolsó, 2006-os lemezén a Van Halen-idők dalait dolgozta fel, bluegrass stílusban.

Nemrégiben pedig újra a Van Halen tagja lett. És hogy ne legyen az élete egyhangú, 2006-ban elindította saját rádióműsorát, ezzel átvéve Howard Sterntől Amerika legirigyeltebb rádiós munkáját. Hiába, a sokoldalúság nem kis dolog.

A Van Halennel 2012-ben adták ki a kritika és a rajongók által is sikeresen fogadott, "A Different Kind Of Truth' című visszatérő albumot.

Videók

  • David Lee Roth - Just Like Paradise
  • David Lee Roth - Just A Gigolo
  • David Lee Roth - A Lil' Ain't Enough
  • David Lee Roth - California Girls
  • David Lee Roth - Goin' Crazy
  • David Lee Roth - Yankee Rose
  • David Lee Roth - Stand Up
  • David Lee Roth - Jump (country version)