Bejelentkezés

x
Search & Filters

Deftones

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1988

További képek

Biográfia: 

A Deftones egy amerikai alternatív metal zenekar, amely 1988-ban alakult Sacramentóban, Kaliforniában, a Golden State közepénél, körülbelül fél úton San Fransisco és Reno között.

„Sacramento durva zenei színtér” mondja Steph Carpenter, a banda gitárosa. Csupán csak a klubélettel van baj, kevesen járnak ilyen helyekre. Azonban ennek hiánya okozott gondot a Deftones növekedésének. Ehelyett útra keltek már a kezdeti időkben is és olyanokkal turnéztak mint a Bad Brain, Korn vagy Quciksand. Négy év folyamatos koncertezés egyenes út vezetett először a demo elkészítéséhez majd pedig a lemezszerződéshez a Maverick-nél. „Ha egy új banda vagytok, nagyon nehéz meggyőzni a klubokat különböző városokban, hogy megengedjék hogy játszhass náluk, na meg ki is fizessenek. Ez nem olyan, hogy oda utazol fellépni, amit kalapból kihúzol” meséli Carpenter. „Úgy értem hogy, senki sem bánja, ha úgy játszol hogy a felét kell csak fizetned, de ha utazni kell messzire, akkor persze fizetned kell a költségeket, szóval összeadódik. Persze a Deftones szemszögéből ez kifizetődő volt.”

A banda debütáló lemeze, amely olyan számokat tartalmazott, mint a pl. Nosebleed, Lifter és 7 Words telítve keménységgel, csalódottsággal és indulatokkal. Terry Date (aki olyanokkal dolgozott már együtt mint a Pantera, White Zombie és a Soundgarden) producernek sikerült elkapni a banda dinamikáját a stúdióban a nyers energia csillapítása nélkül. Az Adrenaline számai színezve vannak a szövevényes dalszövegekkel, amik üdítik a zenei háttért. Habár Chino Moreno a zenekar titokzatos énekese tud sikítani és ordítani mégis megcsillantja melódikus oldalát is mint például a bónusz számban a „Fist”-ben, ami már létezett egy korai demón.

„Szerintem az egyik erősségünk a dinamizmus” magyarázza Moreno. „Sosincsen semmiből sem sok. Nincsen külön végig kemény, és igazi lassú szám. Mindegyik dalunk számos különböző szintet tartalmaz.” A harmadik albumukkal (White Pony, amely 2000-ben jelent meg) a Deftones olyan érzéki lemezt alkotott, amilyen brutálisat. „Tisztábban látom a határokat, mint ahogy eddig tettem ecseteli Chino. Jobban kezelem agyilag az embereket, könnyebben fel tudom húzni az agyukat.”

A Deftones 1988-ban alakult, de az első debütálásuk csak 1995-ben következett be mikor megjelent az első nagylemezük. Amellett hogy a lemezből több millió fogyott olyan alapvető zenei Deftones hatást indított el, ami mai napig is tart. "Leveleket kapok a srácoktól, amiben arról beszélnek, hogy milyen hatással vannak rájuk a számok. Az ötleteik, hogy mit akarnak sugallni az egyes számok teljesen különböznek attól amit én mondani akartam ezekkel mikor megírtam, de nem akarok ünneprontó lenni és sosem mondom meg nekik. Ha valami hatással van rád, mindegy, hogy hogyan, az már jó".

Két évvel később megszámlálhatatlan teltházas koncert után megjelent az Around The Fur. Chino sokkal körültekintőbb volt magával és jobban képes volt lefordítani megszállottságát, elragadottságát a saját világában. „Még mindig véres a hajad és megkaptam az év ütéseit de van valami gyanús az Ő szemeiben” énekli a Mascara-ban. Rock és Alter rádiók játszották a Be Quite And Drive-ot, az MTV pedig elkezdte játszani a My Own Summer-t. Szakadatlanul folytatódtak a turnék és a koncertek.

Mikor Detroit-ban játszottak a Black Sabbath-tal Valentin napon 1999-ben kirabolták a banda teherautóját és az összes hangszer és felszerelés eltűnt. Végül a többi fellépő adta kölcsön a cuccát és segítette ki a Deftones-t. Az Around The Fur bearanyozódott.

Visszatértek Sacramentoba és elkezdődtek a White Pony munkálatai. Frank Delgado DJ, ezen az albumon lett hivatalos tag, de már a korábbi lemezeken is közreműködött. A lemez "Passenger" című számában, a Tool énekese Maynard James Keenan közreműködik. A lemez "Elite" című számával, a zenekar megkapta első Grammy-díját, 2001-ben, a Legjobb Metal Előadás kategóriában. Ami pedig a Deftones hangzást illeti Chi szerint: „Sosem beszéltünk erről, arról, hogy kitaláljuk a Deftones hangzást, nem akarunk találni egy általános irányzatot és ott letáborozni, az nem jó dolog. Úgy gondolom azért fejlődnek folyamatosan az albumaink, mert azzal jövünk mindig amit akkor éppen érzünk, nem pedig azzal amit gondolunk, hogy kéne.”

2003 nyarán készítették el következő nagylemezüket, mely simán csak a Deftones címet kapta. A lemezzel ismét turnéra indultak, majd ez a lemez is arany minősítést ért el Amerikában. A lemez a 2. helyen nyitott a Billboard 200 listáján, így ez a lemezük a legmagasabb listás helyezésük.

2005-ben egy B-Sides and Rarities című anyagot jelentettek meg, ez azonban nem új stúdióalbum, hanem korábban ki nem adott számok gyűjteménye.

2006-ban mielőtt megjelent volna a következő nagylemez, a zenekar tagjai közel álltak a feloszláshoz, több projekten is külön dolgoztak, de végül csak megjelent az ötödik albumuk, amely a Saturday Night Wrist címet kapta. A lemez "Mein" című számában közreműködik a System of a Down énekese Serj Tankian. 2006 június 26-án, a zenekar első ízben tette tiszteletét hazánkban. A koncert a Petőfi Csarnokban került megrendezésre.

2010-ben adták ki következő nagylemezüket, amely a Diamond Eyes címet kapta. A lemez érdekessége, hogy Chi Cheng basszusgitáros helyett, Sergio Vega játszik a lemezen, mivel Chi 2008-ban, egy autóbaleset következtében kómába esett.

A zenekar 2011 augusztus 12-én újra hazánkban koncertezett, ezúttal a Sziget Fesztivál egyik kiemelt fellépőjeként lépett színpadra.
 

Videók

  • Deftones - Romantic Dreams
  • Deftones - Swerve City
  • Deftones - Swerve City
  • Deftones - Change (In The House Of Flies)
  • Deftones - Minerva
  • Deftones - You've Seen The Butcher
  • Deftones - Beauty School
  • Deftones - Bored
  • Deftones - Sextape
  • Deftones - My Own Summer

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Chino Moreno
ének
gitár
Stephen Carpenter
gitár
Chi Cheng
basszusgitár
vokál
Frank Delgado
billentyűsök
sampler
Abe Cunningham
dob