Bejelentkezés

x
Search & Filters

Devo

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1972

További képek

Biográfia: 

A Devo 1973-ban alakult, nevüket az angol visszafejlődés azaz a Devolution kifejezésből vették. Hírnevüket a szatírikus ,már-már sci fi be hajló színpadi showjuknak és egyedi előadásmódjuknak hangzásuknak köszönhetik.Színpadi megjelenésük meglehetősen bizarr, általában egyenruhákban lépnek fel.A '60as évek végén két amerikai egyetemista, a Kenti Állami Egyetem művészeti szakáról (ők voltak Gerald Casale és Bob Lewis) poénból kitalálták az amerikai kultúra visszafejlődésének az elméletét, amit először különböző szatirikus művészeti kreációkban fejeztek ki.

1970-ben találkoztak össze Mark Mothersbaugh-val, majd vele , Casale testvérével,és két barátjuk Rod Reisman és Fred Weber közreműködésével megalakították a Devo Sextet című bandát, majd koncertet adtak az 1973-as kenti művészeti fesztiválon. Ez a felállás csak ez alkalommal lépett fel, a következő évben már Jim Mothersbaugh , Mark testvére ült a doboknál Weber helyett. Később 4 főre apadt a létszám, csak Casale és Mothersbaugh testvérek maradtak bevéve Mark másik testvérét Bob-ot, 1977 ig kevés alkalommal adtak koncertet majd Jim Mothersbaugh is kilépett, helyére Alan Myers érkezett.

1976-ban, mikor legelső koncertjük videofelvételével dijat nyertek az Ann Arbori filmfesztiválon, ahol felfigyelt rájuk David Bowie és Iggy Pop, majd az ő közreműködésüknek köszönhetően a Warner Bros. lemezszerződést ajánlott a Devo-nak.

Első lemezük 1978-ban jelent meg Q: Are we not men? A: We are Devo! címen, rajta a Rolling Stones Satisfaction dalának radikális feldolgozásával és a Mongoloid című slágerükkel.

Ezt követte 1979-ben a Duty now for the Future, majd 1980-ban a Freedom Of Choice. Ez idő tájt hangzásviláguk szintetizátor orientált lett, rengeteg elektronikus effektet használtak, többek között ők használtak először rádiójel átviteles mikrofonokat és erősítőket. Ekkor leginkább new wave stílusban alkottak, későbbi lemezeik a New Traditionailsts (1981) az Oh, no its Devo(1982) és a Shout (1984) már nagyon rossz kritikákat kaptak, ennek következményeként a Warner szerződést bontott velük, Myers kilépett, 2 évig kényszerpihenőre mentek.

1987-ben új dobost találtak David Kendrick személyében, majd 1988-ban az Engima Recordsnál adták ki a Total Devo című albumot, ezt követően világkörüli turnéra indultak és rögzitették a Now It Can Be Told: Devoa t the Palace című live albumot. A jegyeladások elég szegényesek voltak, a turné rossz kritikákat kapott, majd kudarcként zárult le.

1990-ben kiadták a Smooth Noodle Maps albumot, ami a legutolsó Devo album . Ekkor európai turnéra indultak de ez ismét nem lett sikeres, ez után 1991-ben feloszlottak. Mark Mothersbaugh testvérével Bobbal és Bob Casale-val Mutato Musica néven studiót nyitottak , majd komponistaként több film, rajzfilm és videojáték zenéjét (pl Sims 2) ők írták. Gerald Casale videoklippek és reklámok rendezőjeként kedzett új karrierbe.

1995-ben a DEVO feléledt hamvaiból, mikor a Tank Girl című film főcímzenéjének megírására kérték fel őket. Ezután 1996-ban a Sundance filmfesztiválon léptek fel, majd több sikeres koncertet adtak különböző fesztiválokon . Új albumot nem vettek fel azóta sem , továbbra is filmek,rajzfilmek, pc játékok zenéjének írásával töltik napjaikat.

1997-ben egy surf rock bandát alkítottak The Wipeouters néven, majd 2005-ben Gerald Casale előállt "szóló" projekjével a Jihad Jerry & the Evildoers ,melyben az Evildoers a Devo többi tagját jelenti.

2006 óta a Devo ismét turnézik, 2007-ben adták ki a Watch Us Work című EP-t . Továbbá egy interjúban közölték, hogy új albumon dolgoznak, de a kiadás dátumát még nem közölték.

Zenéjük,klipjeik sokakra voltak hatással, pl. a mongoloidot a Sepultura, a girl u want-ot a Soundgarden, a turn around című számot pedig a Nirvana dolgozta fel.
 

Videók

  • Devo - Gates of Steel
  • Devo - Whip It
  • Devo - Beautiful World
  • Devo - What We Do
  • Devo - Uncontrollable Urge

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Mark Mothersbaugh
szintetizátor
ének
gitár
Gerald Casale
basszusgitár
ének
basszus szintetizátor
Bob Mothersbaugh
gitár
ének
Bob Casale
gitár
billentyűsök
vokál
Josh Freese
dob