Bejelentkezés

x
Search & Filters

Duran Duran

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1978

További képek

Biográfia: 

A Duran Duran egy 1978-ban alakult brit pop/alternatív rock együttes

Birminghami iskolatársak alapították a zenekart, melynek nevét Roger Vadim híres sci-fi filmjéből a Barbarellaból, illetve annak egyik szereplőjétől kölcsönözték. Az EMI lemezkiadó cég legjobb üzletét képező együttes csak néhány hónapig zenélt a fenti felállásban, az igazi sikersztori 1979-ben, Simon Le Bon énekes, Roger Taylor dobos és Andy Taylor gitáros leigazolásával kezdődött.

A kezdetben Hazel O'Connor előzenekaraként fellépő quintet hamar elkezdte a sikerek gyártását, ami elsősorban a videoklippeknek volt köszönhető. Ők voltak az első olyan újhullámos, romantikus zenét játszó együttes amely a televíziónak köszönhette világsikerét. A zenészek fotogén szempontok szerinti megkreálása, a videók és a színpadkép látványcentrikus megtervezése, a dalok beillesztése a népszerű irányzatokba (új romantika, futurista pop, film betétdalok) mind hozzájárultak , hogy a Duran Duran a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb és hatásosabb együttese, a tinik bálványa legyen. Ha a külsőséget leszámítjuk, a zenekar a Sex Pistols és a Chic keverékének tűnhet, egy olyan zenei irányzat képviselőjének amely a Spandau Ballet és az Ultravox mellé sorolja őket. Már első sikereik is az MTV-hez kötődnek és klippjeik láttán ösztönösen felvetődik a kérdés, hogy vajon filmtörténeti szempontból mekkora jelentőségűek ezek az alkotások.

Első kirobbanó sikerük az 1981-es Planet Earth című kislemez és természetesen a hozzá tartozó igen érdekes klipp. Sikerüket hamarosan követte a Girls On Film című szám melynek bizarr látványszemléletű megfilmesített változata az együttest a világsztárok közé emelte. A két sikerszám megalapozta első nagylemezük meleg fogadtatását amit azonban messze túlszárnyalt a Rio 82-es megjelenése. Ez az album már megjelenése pillanatában a toplisták második helyén landolt és a belőle kimásolt két kislemez: Hungry Like The Wolf valamint a Save A Prayer, hónapokon át a toplisták felsőházában tanyázott. Bár Európában már igazi szupersztárok voltak Amerikát csak a Carnival című LP-jükkel sikerült meghódítani. Mindkét féltekén hatalmas sikert aratott negyedik albumuk a Seven And The Ragged Tiger és a róla kimásolt két kislemez: The Reflex és a Union Of The Snake.

1984-ben a világkörüli turnéjuk élő felvételeit tartalmazó Arena című album aratott nagy sikert. Ám mindezen sikerek ellenére a zenekar 1985-ben hullámvölgybe került, és Andy valamint Roger Taylor kiválásával (akik a Power Station nevű együttest hozták létre) felmerült a megszűnés lehetősége is. Ez azonban nem következett be mert a megmaradt három zenész Arcadia néven tovább zenélt, és kiadták a So Red The Rose című albumot.

1986-ban a trió ismét Duran Duran néven lépett fel kiadva a Notorius című LP-t, aminek fogadtatása azonban nem volt már az igazi. A siker azonban nem pártolt el tőlük teljesen és amikor 1989-ben Warren Cuccurullo gitáros csatlakozott hozzájuk a zenekar ismét a toplisták élmezőnyébe került.

Kilencvenes évekbeli szereplésük változó sikereket hozott, s bár zenéjük elmélyültebb és összetettebb lett, korai szárnyalásukat már nem tudták megismételni.

1996-ban az együttes ismét trióvá fogyatkozott, ugyanis John Taylor szólókarriert kezdett. Ennek ellenére a banda ma is létezik, 2000 őszén megjelent a Pop Trash című albumuk, majd ezt követte 2004-ben az Astronaut és 2007-ben egy a korai nagy sikereket idéző Red Carpet Massacre című korong.


 

Videók

  • Duran Duran - The Wild Boys
  • Duran Duran - The Reflex
  • Duran Duran - Notorious
  • Duran Duran - New Religion
  • Duran Duran - Girls On Film

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Simon Le Bon
ének
Nick Rhodes
billentyűsök
John Taylor
basszusgitár
Roger Taylor
dob
Dom Brown
gitár