Bejelentkezés

x
Search & Filters

Elton John

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1964

További képek

Biográfia: 

Angol énekes, zongorista, szerző (eredeti nevén Reginald Kenneth Dwight), 1947. március 25.-én született Angliában, Middlesexben.

Ami a lemezeladásokat és a koncertek látogatottságát illeti Elton John a 70-es évek szupersztárjainak egyik legnagyobbika. A rock műfaj szinte minden ágában otthonosan mozgó előadó és szerző, egyaránt képes beat, folk, country, soul, blues vagy pop stílusban alkotni és énekelni. Dinamikus, izgő-mozgó színpadi magatartása, bizarr öltözködése és nagyszerű érzéke a show műfajhoz, hamar a koncertek közkedvelt figurájává tették. Azon kevesek közé tartozik akik az évek folyamán sikeresen őrizték meg népszerűségüket és szinte nem múlt el év, hogy egy-két dalával ne lett volna jelen toplisták első felében. Érdekes, hogy a népszerűséggel együtt a kritika is többnyire kegyesen bánt vele, csak nagy ritkán húzták le a szakírók egy-egy alkotását. Jó néhány dala ma már az "örökzöldek" kategóriájába tartozik, hiszen a Your Song, a Rocket Man, a Goodbye Yellow Brick Road vagy a Crocodile Rock a rockzene történetének kitörölhetetlen részévé váltak. Az Angol Királyi Hadsereg trombitásának fia, Kenneth Dwight messzire jutott.

Négyévesen kezdett el zongorázni és 11 éves volt amikor beíratták a Királyi Zenei Akadémiára. Hat évnyi tanulás után, úgy gondolta eleget tud már és belevettette magát a zenei életbe.

1961-ben a Bluesology nevű bandában játszik miközben szólóban is fellép, kis szállodákban, éttermekben. 1966-ban elege lett a másodrangú zenét játszó együttesből és új társakat keresett. Próbálkozott a King Crimson-nál és a Gentle Giant nevű együttesnél amikor azok énekest kerestek, de nem felelt meg. Kopogtatott a Beatles ajtaján is, felajánlva nekik szerzeményeit, de ők sem láttak benne fantáziát. Végül a Liberty kiadónál talált munkát, ahol Bernie Taupin szövegírónak kerestek szerzőt és előadót. A véletlen úgy hozta, hogy a két tehetség egymásra talát és közös munkájuk hamar sikert aratott. Első alkotásaikat a kor divatos előadói énekelték és John csak 69-ben adta ki első kislemezét. Ekkor változtatta nevét Elton Johnra és ekkor került sor első albumának, az Empty Sky-nak kiadására is. A korong jó kritikát kapott de nem igen vásárolták. Második albumának producere Gus Dudgeon lett, aki azzal, hogy Paul Buckmastert bevette a csapatba zenei vezetőnek, nagyban hozzájárult a következő évek fantasztikus sikereihez. A saját művésznevére keresztelt második korong nagy sikernek bizonyult, olyannyira, hogy Amerikában is jelentős mennyiség fogyott belőle. Ekkor került sor John első amerikai koncertjére a Los Angeles -beli Troubadour termében. A koncert kirobbanó sikert hozott, és az albumról kimásolt Your Song című kislemez bekerült a Top 10-be. A sikert meglovagolandó gyorsan megjelent a Tumbleweed Connection című koncept album, melynek számai a rádiósok kedvenceivé váltak és betöltötték az étert, óceánon innen és túl. Egymást követték a sikeres korongok és a nagyszerű dalok, melyek a toplisták élén tanyáztak hosszasan.

Az igazi nagy dobás azonban az 1972-ben kiadott Honky Chateau volt melynek dalai szinte kivétel nélkül sikerre voltak ítélve. Az olyan dalok mint a Rocket Man, vagy a Honky Cat heteket is eltöltöttek a slágerlisták élén. 1972 és 76 között az Elton John - Bernie Taupin szerzőpáros szinte megállíthatatlan volt, sorozatban gyártották a jobbnál jobb és sikeresebb számokat. Minden megjelenő album platinalemez lett, Angliában ás az Államokban is.

John 1973-ban létrehozott egy lemezkiadó vállalatot amely olyan előadók lemezeivel foglalkozott mint Neil Sedaka vagy Kiki Dee. Ő maga azonban megmaradt az MCA berkeiben, akikkel 74-ben egy 8 millió dolláros szerződést írt alá.

A 75-ben megjelent Captain Fantastic című albuma már megjelenése pillanatában a toplisták első helyére került és az eladások minden addigi rekordot megdöntöttek. De hát minden sikersorozatnak vége van egyszer. Elton John életében a 76-os év nem volt a legszerencsésebb, hiszen a Rolling Stone magazinban megjelent interjúban kénytelen volt bevallani, hogy biszexuális. Ez is egy kegyes hazugság volt hiszen, később beismerte hogy homoszexuális. A közönség, a rajongók ezt nem tudták megemészteni és elfordultak tőle. Lemezeit nem vásárolták, koncertjeire nem fogytak a jegyek. Éppen ezért John lemondta élő fellépéseit és bejelentette, hogy évente maximum egy albumot készít. A Bernie Taupinnal való viszony is megromlott és a szövegíró mások számára kezdett dolgozni.

Az 1978-as A Single Man című albumon már Gary Osborne a szövegíró. A nyolcvanas években kibékült Taupinnal és a közönség is kezdett megbékülni vele, így a sikerek kora ismét beköszönthetett. A 21 At 33 című album Little Jeannie című dala felkerült a Top 10-be.

Az igazi áttörést a 83-as Too Low For Zero című album jelentette. Ezen a korongon olyan toplistás számok találhatók, mint a I'm Still Standing, I Guess That's Why They Call It The Blues. A nagy visszatérés tehát sikerült de a magánélete nem volt rendben. Továbbra is sokat ivott és kokózott. Volt egy sikertelen, eleve kudarcra ítélt alibi házassága Renate Blauel-lel, mely hamar válással végződött, és kénytelen volt elismerni nem bi hanem egyszerűen homoszexuális. Végül 1988-ban elárverezte színpadi ruháit és kellékeit, mintegy szakításképpen a múlttal és a következő két évben leszokott a drogról és az alkoholról.

1991-be létrehozta az Elton John AIDS Foundationt, azt az alapítványt mely kislemezeinek bevételeiből pénzeli az AIDS-ellenes kutatásokat. 92-ben tért vissza a stúdiókba és elkészítette egyik legsikeresebb albumát, a The One-t. 94-ben Tim Rice társaságában megírta az Oroszlánkirály című Disney rajzfilm zenéjét amelyért Oscar és Grammy díjat is kapott. Az Aida és a Road To Eldorado című korongok nemcsak sikerlemezek, de valódi zenei érdekességek. Mint mindig, Elton John képes zenei világába új és új dolgokat beolvasztani, örökösen megújulni úgy, hogy közben megmaradnak azok a sajátosságok amelyek alkotásait oly egyedivé, összetéveszthetetlenné teszik.