Bejelentkezés

x
Search & Filters

Finntroll

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1997

További képek

Biográfia: 

A Finntroll egy finn folk metal együttes. Zenéjükben keveredik a black metal a finn népi polka, a humppa és más finn népzenék. Az északi (viking) mondakör hatása igen meghatározó. Ez annak is köszönhető, hogy Katla – a zenekar egykori szövegírója és énekese – kiskora óta kedveli a népmeséket. Ígyhát az északi hangulat nemcsak a dallam és a hangszerelés miatt érezhető, hanem természetesen a dalszövegek is fokozzák azt.

Az együttest 1997-ben alapította Teemu "Somnium" Raimoranta az Impaled Nazarene későbbi gitárosa és Jan "Katla" Jämsen. Első demójukat a Rivfader-t, egy évvel később, 1998-ban vették fel (dobgép segítségével). A demó elkészítésével felkeltették a Spinefarm kiadó érdeklődését és további zenészek csatlakoztak : Samu Ruotsalainen (Barathrum, Shape of Despair és Rapture), Samuli Ponsimaa, Henri Sorvali (Moonsorrow), Sami Uusitalo. Így elkészülhetett első teljes albumuk, a Midnattens Windunder (1999).

A következő mérföldkövet a Jaktens Tid lemez jelentette, amely 2001-ben jelent meg. Ennek a lemeznek sikerült a finn toplisták 20-ik helyére felmászni, túlszárnyalva ezzel a kiadó várakozásait is. A népszerűség eme hulláma felhívta a Century Media figyelmét, melynek segítségével a Finntroll zenéje a világ számos helyére eljutott. A következő nyáron már szabadtéri koncerteken is játszottak, Finnországban és külföldön is.

A Jaktens Tid megjelenését követő év szerencsétlen volt a zenekar életében : több túrnét is le kellett mondani, és Jämsen énekesnek is vissza kellett vonulnia, egészségügyi okokból (egy vírus-alapú daganatot találtak a hangszálalain). A Visor om Slutet album megjelenését követően lépett ki.

2003 Januárjának elején szomorú albumot vettek fel, egy Helsinki-hez közeli erdei kabinban. Egyfajta "akusztikai kísérlet volt", ahol Jämsen és az új énekes, Tapio Wilska (Sethian és Lyijykomppania zenekarokból) közösen osztoztak a vokál "terhein". Az albumot közepes áron adták ki és így is több hétig vezetett egy Finn toplistát.

Nemsokkal a Visor om Slutet megjelenése előtt, Raimoranta gitáros elhunyt. Alkoholos állapot következtében leesett egy hídról Helsinkiben - a hivatalos történet szerint. Az Impaled Nazarene tagja, Mika Luttinen szerint Raimoranta öngyilkosságot követett el. Ám a Finntroll nem bomlott fel egy alapítótag elvesztésével, hanem úgy döntöttek folytatják. Első európai turnéjukon a Katatonia kísérőegyütteseként játszottak; gitárosnak Mikael Karlbom-t kérték fel.

2004-ben egy EP (tulajdonképpen kislemez) jelent meg Trollhammaren címmel, és egy teljes album is, a Nattfödd, amelyeken sok olyan dal található meg, amelyek mára az együttes rajongóinak kedvencei lettek.

2006. Január 29-én, Tapio Wilska énekes kilépett a bandából : a hivatalos honlap állítása szerint személyes okokból. Helyére érkezett Mathias "Vreth" Lillmåns, aki jelenleg is a Finntroll énekese.

2007 márciusában jelent meg legújabb albumuk, az Ur Jordens Djup, amelynek szövegét Katla írta (a zenekar régebbi énekese és szövegírója.) Az album rengeteg melodikus gitárjátékot és több szintetizátorral generált hangot tartalmaz.

A Finntroll 2006-ban és 2008-ban is a Pécs mellett található malomvölgyi RockMaraton fesztiválon járt, óriási sikert aratva. 2008-ban az esemény programismertető füzetében már úgy harangozták be az együttest, mint "a habot a tortán a RockMaraton programjában", tehát egyike volt a legkiemeltebben várt zenekaroknak.

2009-ben az együttes a hatodik nagylemezén dolgozott, mely a Nifelvind címet viseli 2010 februárjában jelent meg.

Dalszövegek és mítikus elemek

Dalszövegeiket svédül írják, ami egyébként a finn nyelv mellett a második hivatalos nyelv. Azért énekelnek svédül, mert - "Olyan átkozottul trollosan hangzik – állítja Katla (egykori énekes), aki egyébként svéd anyanyelvű. Maguk a szövegek mind fikciók, a szövegíró(k) fantáziájának szüleményei.
 

Videók

  • Finntroll - Häxbrygd
  • Finntroll - Nedgang
  • Finntroll - Under Bergets Rot
  • Finntroll - Trollhammeren
  • Finntroll - Solsagan

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Mathias "Vreth" Lillmåns
ének
Samuli "Skrymer" Ponsimaa
gitár
Mikael "Routa" Karlbom
gitár
Sami "Tundra" Uusitalo
basszusgitár
Henri "Trollhorn" Sorvali
billentyűsök
Aleksi "Virta" Virta
billentyűsök
Samu "Beast Dominator" Ruotsalainen
dob