Bejelentkezés

x
Search & Filters

Frank Gambale

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1984

További képek

Biográfia: 

Frank Gambale (született 1958 dec. 22.) ausztrál jazz fusion gitáros. Több mint két évtized leforgása alatt tizenegy stúdió-albumot készített; azonban a saját maga által kifejlesztett két pengetési technikáról is híres (sweeppicking és economypicking).

Gambale a hollywoodi GIT-n végezte tanulmányait, ahonnan Az Év Diákja kitüntetéssel távozott, és ahol 1984-től ’86-ig tanított is. Miután elvégezte az iskolát, saját együttesével részt vett egy jazz turnén. 1985-ben rukkolt elő debütáló albumával, a ’Brave New Guitar’-ral, melyet a Legato Records adott ki egy háromlemezes szerződés keretein belül. (A kiadó tulajdonosa Mark Varney volt, aki a Shrapnel Recordst megalapító Mike Varney testvére.) Gambale még ugyanebben az évben Jean-LucPonty-val turnézott, kicsivel később pedig megkezte hat évre szóló munkáját a Chick Corea Elektric Banddel (1987.). Az ő közreműködésükkel összesen öt albumot készített és egy közös Grammy Díjat is kapott, két be nem váltott jelölés mellett.

A ’80-as években két stúdió-album és egy élő felvétel került tőle a boltokba. 1988-ban kiadta legelső tanító jellegű videóját, ’Monster Licks & Speed Picking’ címmel. Gambale először az Ibanez gitárcéggel kötött szerződést, aminek eredményeként megszületett az 1987-es gyártású Frank Gambale Modell, amit az Ibanez Saber mintája alapján készítettek el. Miután a ’90-es években szerződése az Ibanezzel már nem kötötte, a Yamaha szintén előállított számára egy egyedi gitárt. 2011-ben Gambale a Carvin FG1-es elnevezésű vékony, üreges testű gitárhoz adta hozzájárulását, amit az USA-ban készítenek.

1989-ben Gambale egy öt albumra szóló szerződést kötött a Victor Entertainmenttel, akikkel együtt egy évvel később kiadta a ’Thunder from Down Under’ című albumot.
Az 1990-es évek Gambale számára két vadiúj albummal kezdődtek: ’Truth in Shredding’ (1990.) és ’Centrifugal Funk (1991.), amik a Mark Varney Project keretein belül jelentek meg. Varney ezen a két albumon Allan Holdsworth, Brett Garsed és Shawn Lane gitárosokkal dolgoztatta együtt Gambale-t, akik egyetlen nagy jazz fusion koncepcióban nagyon jól kiegészítették egymást. Ekkoriban Gambale már a Los Angeles Music Academy gitár-intézetének a feje volt. Miután 2000-ben elváltak útjaik a Victor Entertainmenttel, Gambale saját lemezkiadót alapított, a Wombat Recordst. Ekkor felvásárolta összes eddig kiadott munkáját, azzal a céllal, hogy saját cégének neve alatt újra kiadja őket. 2001-ben egy dupla korongos koncertfelvétel látott napvilágot ’Resident Alien – Live Bootlegs’ címmel, amin egy Maurizio Colonna klasszikus gitárvirtuózzal felvett duett, az ’Imaginary Suite’ is hallható volt. 2000-ben mindemellett új stúdió-albumot is készített, a ’Coming to Your Senses’-t, Steve Vai gitáros Favoured Nations nevű kiadójának segédletével.

Gambale 1988 óta tagja a jazz fusion együttesnek, a Vital Informationnek. A csapat tagjai Tom Coster(billentyűk), Steve Smith (dob) és Baron Browne (basszusgitár). Ezen kívül egy GHS-kéntismert zenekarban három olyan albumot is készített, amin Steve Smith-szel és Stu Hamm basszusgitárossal játszik együtt. Ezeket Mike Varney jazz-lelkületű kiadója, a Tone Center Records jelentette meg. A koncertfelvételeket kiegészítendő, 2003-ban Gambale kiadott egy oktató DVD-t is ’Concert with Class’ címmel. Ezt 2004-ben egy újraegyesülés követte a Chick Coreával, akikkel azóta is turnézik. 2006-ban és 2010-ben két stúdió-albumot is kiadott, a ’Natural High-t’, majd a ’Natural Selection’-t.

Videók

  • Frank Gambale - Yang
  • Frank Gambale - Spike's Song