Bejelentkezés

x
Search & Filters

FreshFabrik

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1993

További képek

Biográfia: 

A FreshFabrikot Szabó András, Kovács Levente és Vörös András alapította 1993-ban, Budapesten. 1994 őszén a zenekar a RUN DMC vendégeként mutatkozott be a Petőfi Csarnokban.

A zenekar első lemezszerződését követően kapott jelölést az MTV Europe Video Contest díjára, és a zenekar klipjét be is mutatta az angol MTV a 120 Minutes c. műsorában. Ugyanebben az évben jelent meg a zenekar bemutatkozó lemeze a Certifikado. 1995-97 között a zenekar Európa számos klubjában játszott majd a két éves turné végén Nitzer Ebb előtt lépett színpadra Budapesten. A zenekar ekkor a Warner Music-hoz szerződött, ahol megjelent a zenekar második albuma, a Nerve. A lemez sikerét követően a kiadó ausztrál turnéra küldte a zenekart.

A siker évei

Az alapító énekes Vörös András 1999-es kiválását követően a 2000-es év elején fogott neki a FreshFabrik az új lemez készítésének az amerikai Smart Sudios szakember Mr. Colson segédletével. A stúdiófelvételeket megszakítva a csapat hedaliner-ként lépett színpadra a Pepsi Sziget Fesztiválon a Bad Religion és a Bloodhound Gang társaságában. Az új lemez, a Drive My Hand, 2000. október 30-án jelent meg és a zenekar 2001. március 8.-án vehette át az Arany Zsiráf díjat a 2000-es év legjobb hazai modern rock albumáért. 2001-ben a Warner megjelenteti a Drive My Handet Csehországban, ahol a zenekar a Rammstein és az AC/DC vendégeként a Strahov Stadionban játszik 35.000 ember előtt.
A FreshFabrik Prágában, 2001-ben, az AC/DC és a Rammstein vendégeként

A zenekar újra headlinerként játszott a SZIGET Fesztiválon, olyan zenekarok társaságában, mint az H-Blockx és a New Model Army. A “Lamnetation” című klipet “Comet” díj jelölést kapott a VIVA-televízión, míg mind a “Drive My Hand”, mind a “Lamentation” klipet bemutatta a német VIVA2 televízió is. Ebben az időben a zenekar már a Drive My Hand lemez amerikai megjelentetésén és promócióján dolgozott Los Angelesben és New Yorkban. A tragikus 911 események miatt a zenekar azonban nem maradhatott tovább az Egyesült Államokban. A “Lamentation” dalt a Cseh Warner feltette egy válogatásalbumra 2001-ben, olyan zenekarok társaságában, mint a Linkin Park, Wheatus, Deftones, Faith No More, Sugar Ray, Uncle Kracker, Kid Rock, Limp Bizkit, Missy Elliott, Crazy Town, Staind, HIM, Blink 182, Red Hot Chili Peppers, Guano Apes, The Bloodhound Gang és a Papa Roach. 2002 nyarán a zenekar számos koncertet adott szerte Magyarországon, harmadszor is headlinerként lépett fel a SZIGET Fesztiválon és eleget tett az SXSW Festival Summer meghívásának Texasba.

A változás évei

Hováth István, Pityesz, a zenekar frontembere 2003-ban személyes és zenei okokra hivatkozva elhagyta a FreshFabrik-ot, így a zenekar már új énekessel, Tanka Balázzsal kezdte meg az új lemez felvételeit. A Dead Heart in Living Water 2004 Februárjában jelent meg, majd a zenekar a Grace for Grace című klip sikerét kihasználva turnéra indult. A Tanka Balázzsal való együttműködés szintén rövid életűnek bizonyult, hiszen egy év után távozott kényszerűen a FreshFabrikból. Horváth István, Pityesz ismét visszatért a zenekarba pár hónapra, majd botrányos körülmények között ismét távozott. Ismét új énekes került a zenekarba, azonban most csak egy dal az “On 'n' On” erejéig: Újvári Péter. Az ő távozása után az énekesi posztot az underground körökben népszerű grunge, progresszív-rock énekes Oláh Szabolcs foglalta el, aki komoly ismertségnek örvendett a 2006-os Megasztár döntőseként. Ugyanebben az évben a FreshFabrik megjelentett egy speciális best-of lemezt a zenekar legnépszerűbb dalaiból, Szabolcs által újraénekelve, újrakeverve és néhány esetben – szerzői jogi problémák miatt – új címmel ellátva. A zenekar újra turnézni kezdett és számos fesztiválon színpadra lépett: turnéztak Magyarországon, Olaszországban, és Angliában a McQueen (UK) nevű csajbanda társaságában.

Az átmenet

A FreshFabrik mindössze néhány koncertet adott 2007 és 2010 között. A nem túl sikeres 15-ik születésnapi koncert után Kovács Levente egy interjúban azt mondta: “Nem látok most semmilyen esélyt arra, hogy én mégegyszer FreshFabrik név alatt színpadra álljak és játszam a TapTap-ot. Ennek semmi értelme sincs nekem. Hangsúlyozom, csak a saját véleményemet mondom, mert nélkülem is lehet Fabrikot csinálni és valószínűleg fognak is.” Levente elhagyta a zenekart egy évre, de András és Szabolcs még játszott néhány koncertet, egy korábbi basszusgitáros Hain Réka társaságában – mérsékelt sikerrel.

Az újrakezdés

2010-ben Levente, András és Szabolcs elhatározták, hogy folytatják a FreshFabrikot és új dalok írásába kezdtek. 2010 novemberében egy új dal és videoklip “Stealing the Sun” címmel, amely hamarosan a Petőfi Rádió és a Rádió Café játszási listájának élén landolt. 2011 tavaszán Szvoboda László, miskolci gitáros csatlakozott a zenekarhoz – egyelőre csak az élő fellépésekre – és így a zenekar számos meghívásnak tett eleget, a legnagyobb fesztiválokon. A zenekar több év után ismét a Sziget Fesztiválon játszott, ám ezúttal a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának társaságában, amelyet mind a Magyar Rádió, mind pedig a Magyar Televízió rögzített és műsorra tűzött. 2011 júniusában a FreshFabrik MORA címmel megjelntette ötödik stúdióalbumát. A lemez kiváló kritikákat kapott a legküölnbözőbb magazinokban. A lemezhez három klip készült: "Stealing The Sun", "Woman", és az "Into The Light".
 

Videók

  • FreshFabrik - On 'n' On
  • FreshFabrik - Lamentation
  • FreshFabrik - Drive My Hand
  • FreshFabrik - Freezing
  • FreshFabrik - Serious
  • FreshFabrik - Time To Become One
  • FreshFabrik - Life Is Passing By
  • FreshFabrik - Goofy With A Gun

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Oláh Szabolcs
ének
gitár
programming
Szvoboda László
gitár
vokál
Kovács Levente
programming
Szabó András
dobok