Bejelentkezés

x
Search & Filters

Friends of a Dead Man

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2017

További képek

06-20-525-9359
06-70-291-8071
MySpace icon
Twitter icon
Facebook icon

Biográfia: 

"A FOADM koncertjein feléled az önkívületi extázis kultusza
A Halott ember barátai. Valahogy így lehetne lefordítani az esztergomi kötődésű Friends Of A Dead Man zenekar nevét, akik három éve kezdtek ezen a néven valami gyökeresen más irányban zeneileg,szövegileg és színpadi megnyilvánulásaikban elindulni, mint legtöbb kortársuk a könnyűzenei szcénában.
Színpadi, illetve vizuális megjelenésük egybecseng dalaik szövegével és zenei világával,melyben alap az okkultista filozófia. A Friends Of A Dead Man első albuma kiadására és a második nagylemeze dalainak komponálására készül, erről és a banda történetéről, üzeneteiről szól ez a rock history.
Az esztergomi Balassa Bálint szakközépiskola pincéjében kezdtek el próbálni a Patrik Late énekes ésNyőgér Huba gitáros által alapított formáció tagjai már ekkor, 2017-ben azon gondolkoztak, hogy valamilyen új hangzást, új zenei megoldásokat, a jelenlegi magyar zenei kultúrától eltérő zenei programot alkalmazzanak.
A számukra legérdekesebb hangzású előadók, mint például Nick Cave vagy a Tool zenekar voltak meghatározók, de a gitáros Nyőgér Huba által favorizált, Pink Floyd, The Doors által képviselt vonal is beépült egyszerre meditatív és sötét tónusú, repetitív muzsikájukba. A Friends Of A Dead Man zenekar tagjai felvállaltan ateisták, akik zenéjükben és dalszövegeikben is ezt az attitűdöt jelenítik meg, az énekes Patrik Late megfogalmazása szerint közönségüket „atmoszférikus bűvkör”-be vonják, ahogy a sámán vagy a törzsi varázsló teszi ezt hívei körében.
A zene és a szöveg együtt azt célozza, hogy a hallgatóság merjen érezni, gondolkozni és lépjen ki a „21. századi instant boldogságpirulák világából, mely messzi áll az ember igazi valójától”. A dalokban némi fekete humor is vegyül, az együttes legutóbbi fellépését beharangozó promócióban pedig pszichedelikus post rock-nak illetvet goth-rocknak kategorizálták a Friends Of A Dead Man-t. Az együttes vizuális megjelenése is igazodik a fentiekhez, a tagok egy kivételével Aleister Crowley, a 20. század legnagyobb okkultistája hangulatvilágában, illetve egy temetési szertartás résztvevőihez hasonlóan öltöznek. A kivétel, Dr.Kolo, a basszusgitáros, aki egy középkorból megidézett pestisdoktor szellemének fazonját hozza,mégpedig a fejére, tollakkal és hosszú, horgas madárcsőrrel ékesített fehér maszkkal.
A Friends Of A Dead Man Youtube csatornáján egyelőre két stúdiófelvétel és féltucat koncerten rögzített dal szerepel, mely utóbbiakon, mintha tényleg egy törzsi szeánsz jönne létre az előadásból fakadó extázis hatására.
Ebben az is természetes elem, hogy koncert zenitjén a közönség egyfajta révülettől átitatott egyes átszellemült részei a színpadra lépnek és a banda tagjaival együtt válnak valami különleges művészeti és pszichedelikus élmény szerves részévé.
 

 

Videók

  • https://youtu.be/bJIlNjC8qsI
  • https://www.youtube.com/watch?v=atzDdAc6Sso&ab_channel=FriendsofaDeadMan

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Patrik Late Konia
effektek
táltos dobok
vokál
Fehér Attila
effektek
gitár
szintetizátor
Kőhalmi Péter
ritmusgitár
Dr.Kolo
basszusgitár
Kosztelnik László
dob
dob pad
Címkék: 
Friends of a Dead Man