Bejelentkezés

x
Search & Filters

Go-Go's, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1978

További képek

Biográfia: 

A The Go-Go’s a kései ’70-es és korai ’80-as évek punk/újhullám feltörekvő korszakának legnépszerűbb női együttese volt. Az első olyan széles körben népszerű női együttesek közé tartoztak, akiket sosem irányított férfi producer vagy menedzser.

Bár a legsikeresebb dalaik – ’We Got the Beat’, ’Our Lips Are Sealed’, ’Vacation’, ’Head Over Heals’ – színes, energetikus újhullámos popzenének írhatók le, a csapat mégis alapvetően meghatározta a kaliforniai punk jelenséget. Valóban játszottak punk zenét, habár a legnagyobb egyenetlenségeiket helyre pofozták mire megszületett a debütáló albumuk, az 1981-es ’Beauty and the Beat’. Bár Amerika üdvöskéinek számítottak, a Go-Go’s a rockerek vad életét élte: annyi különféle pirulát és kokaint fogyasztottak el, amennyi csak beléjük fért; rommá vertek pár hotelszobát, és önmagukban meghatározták a rossz viselkedés fogalmát. Ami fontosabb, hogy a korai munkásságuk - ami nemrég a ’Return of the Valley of the Go-Go’s’ című lemezen lett összegyűjtve – nyers volt és rockos. Nem feltétlenül szolgáltak inspirációként a női alternatív rock képviselőinek vagy a ’90-es évek lázadó csajainak, de határozottan előrevetítette őket.

1978-ban, mikor megalakultak, még Misfits volt a nevük; az ekkori felállás tagjai Belinda Carlisle (ének), Jane Wiedlin (gitár, ének), Charlotte Caffey (fő gitáros, billentyűs), Margot Olaverra (basszusgitár) és ElissaBello (dob). A csapat hamarosan The Go-Go’s-ra változtatta a nevét és helyi klubokban, kisebb kaliforniai bulikon kezdett fellépni- 1979-ben Gina Schock lett az együttes dobosa. Az év későbbi szakaszában felvettek egy demót, és turnéjukon támogatták a brit ska stílus feltámasztójának emlegetett Madnesst, nemcsak Los Angelesben, hanem Angliában is. A The Go-Go’s 1980 egyik felét csak angliai turnézással töltötte, mialatt méretes rajongótáborra tettek szert, és kiadták a ’We Got the Beat’ című lemezüket a Stiff Records-ön keresztül. A ’We Got the Beat’ feldolgozása hamarosan diszkósláger lett az USA-ban, ami azt jelentette, hogy a banda ahhoz már elég népszerű volt, hogy teltházas koncertet adjon, csak épp a kiadókkal való szerződés megkötése okozott gondot.

1980 végén Olaverra megbetegedett és abba kellet hagynia a zenélést. Helyettese Kathy Valentine lett, egy olyan gitáros, aki azelőtt még sohasem játszott a basszusgitáron. 1981 elején a Go-Go’s az IRS Recordsszel szerződött le. Azon a nyáron jelent meg a legelső albumuk, a ’Beauty and the Beat’, ami váratlanul nagy sikert aratott, hatheti elsőséggel a chartokon és kétmillió eladott lemezpéldánnyal. Ami külön-külön a rajta található számokat illeti, az ’Our Lips Are Sealed’ a 20. helyre került, és a tánczenévé eszkábált ’We Got the Beat’ a második helyen tanyázott három héten át.

A rá következő évben a Go-Go’s kiadta a ’Vacation’-t. Az új albumot is vitték, mint a cukrot - sőt, a nagysikerű ’Vacation’ dal top tízes lett és aranylemez – de már nem tudta fenntartani azt a lendületet, amit az előző album. Egy évvel később az együttes kispadra kényszerült, mikor Caffey eltörte a csuklóját. 1984-ben a Go-Go’s a ’Talk Show’-val rukkolt elő, ami zeneileg a legambiciózusabb művük volt. Bár volt rajta két top 40-es szám – a 11. ’Head Over Heels’ és a ’Turn to You’ – már az aranylemez cím elérése sem sikerült. Az év végére Wiedlin kiszállt a formációból, a Go-Go’s pedig 1985 májusában teljesen feloszlott.

Az együttesből kiválva Belinda Carlisle lett a legsikeresebb szólóénekes, aki a’80-as évek végén rendkívül népszerű mainstream popszámokat adott elő, többek között a chartokat meghódító ’Heaven is a Place on Earth’-t is. Egy ideig Charlotte Caffey is tagja volt Carlisle háttérzenekarának, de aztán onnan kiválva megalapította a ’The Graces’-t, ami 1990-ben kiadta a ’Perfect View’-t. Jane Wiedlin felvett két szólóalbumot és szerepelt néhány filmben. Szintén Wiedlin volt az, aki a Go-Go’s rövid újraegyesülést megszervezte, mikor az együttes a People magazinnak gyűjött pénzt az állatokkal való rendes bánásmódért. A csapat ezen kívül felvette a ’Cool Jerk’ című számuk egy új verzióját a ’90-es ’Greatest Hits’ lemezhez. A Go-Go’s még egyszer összeállt 1994-ben: ekkor három új dalt írtak a ’Return of the Valley of the Go-Go’s’ című kétlemezes válogatásalbumhoz.

Miután elkészültek az új anyaggal, az együttes úgy döntött, hogy újra együtt fognak dolgozni. 2000-ben feltűntek a VH1 csatorna ’Behind the Music’ c. zenei műsorában, ahol bemutatták legújabb best-of lemezüket, a ’VH1 Behind the Music: Go-Go’s Collection’-t. A ’God Bless the Go-Go’s’, az együttes első stúdió-albuma 2001-ben jelent meg, amin kizárólag új számok kaptak helyet.

Videók

  • The Go-Go's - We Got The Beat
  • The Go-Go's - Vacation
  • The Go-Go's - Walking In The Sand
  • The Go-Go's - Lust To Love

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Belinda Carlisle
ének
Jane Wiedlin
ritmusgitár
Charlotte Caffey
gitár
billentyűsök
basszusgitár
Kathy Valentine
basszusgitár
gitár
Gina Schock
dob