Bejelentkezés

x
Search & Filters

Gojira

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1996

További képek

Biográfia: 

A Gojira egy francia metálbanda, Ondresből. 1996-ban alakultak, és 2001-ig Godzilla néven futottak. A zenekar tagjai: Joe Duplantier ének és gitár, testvére Mario Duplantier a dobokon, Christian Andreu szólógitár és Jean-Michel Labadie basszusgitáron. Első albumuk óta nem változott a zenekar felállása, mögöttük öt stúdióalbum és két koncert DVD áll. Jól ismertek természet-központú szövegeik, és az Allmusic kijelentése alapján mára a teljes ismeretlenségből a műfaj vezető előadóivá váltak.

Korai évek és a Terra Incognita (1996−2002)

A Gojira zenéje a death, groove és progresszív metál elemeit ötvözi. Godzilla néven indultak, demóik sorrendben: a Victim(1996), a Possessed(1997), a Saturare(1999) és a Wisdom Comes(2000). A Cannibal Corpse, Edge of Sanity, Immortal és az Impaled Nazarene társaságában, 1999-ben eltöltött turnéjuk után jogi okokból névváltoztatásra kényszerültek. A Gojira nevet választották, ami az eredeti japán szó római betűs alakja és Godzillára, a szörnyre utal. Debütáló albumuk, a Terra Incognita, 2001-ben jelent meg, az új név alatt.

The Link és From Mars to Sirius (2003−2007)

A zenekar 2003-ban adta ki második stúdióalbumát, The Link címmel (ami 2007-ben ismét kiadásra került, újra-masterelve, valamint új borítóval és szövegkönyvvel). Az első két album sikere után Bordeaux-ban elkészítettek egy live DVD-t a Gabriel Editions segítségével. A The Link album 2004. május 19. óta kapható Franciaországban. 2005-ben a Gojira leszerződött a francia Listenable Records-nál, ami biztosította a From Mars to Sirius Franciaországon kívüli megjelenését is.

A Children of Bodom 2006-os amerikai turnéján az Amon Amarth és a Sanctity társaságában nyitó bandaként szerepeltek. Továbbá a Trivium 2007-es európai turnéján is szerepelt, a Sanctity és az Annihilator mellett. Később a Lamb of God 2007-es turnéján is megjelentek, a Machine Head és a Trivium társaságában. 2007. második felében a Radio Rebellion Tour fő fellépői voltak a Behemoth-tal, Job for a Cowboy-jal és a Beneath the Massacre-vel karöltve. 2007 októberében a Possessed demo újrakiadásra került, korlátozott példányszámban.

The Way of All Flesh (2008−2010)

A The Way of All Flesh 2008. október 13-án jelent meg Európában a Listenable Records gondozásában és másnap a Prosthetic Records égisze alatt, Észak-Amerikában.

2008. július 28-án jelent meg a számlista és a végleges borítóterv. Joe Duplantiera Revolver magazinnak azt nyilatkozta: „Az album egy logikus folytatása eddigi munkáinknak, de még erőteljesebb, brutálisabb és melodikusabb is egyszerre. Sokkal mindenebb! Nagyon örülök az új daloknak és a felvétel is jól sikerült. Jót tett számunkra az Államokba jönni és Logannel(Mader) dolgozni a dobfelvételeknél. Így sokkal feszesebb, erősebb lett az anyag. Nagyon pozitívan állok az új szerzeményhez, megírása is egyenesebb, sokkal ritmikusabb. Még mindig sok a mély, gyors a tempó és egy időben melodikusak is maradtunk. Az album sokkal sötétebb. Az album erőszakosabb. Magáról a halálról szól, ez a fő téma. Számunkra az elmúlás és a lélek örökléte az album lényege.” Randy Blythe, a Lamb of God énekese vendégszerepelt az „Adoration dor None” című dalban. Az album megírása négy hónapot vett igénybe, keverése hármat. 2009. március 17-én bejelentették a zenekar első amerikai turnéját. Nyitóbandaként a The Chariot és a Car Bomb vendégeskedett. A Gojira társult a Metallica szeptember 14.- október 18-ig tartó turnéjához, a Lamb of God előtti fellépőként.

2010 novemberében Logan Mader producerrel felvételre került egy non-profit, négy számos EP, amit egy bálnavadászat-ellenes szervezet, a Sea Shepherd számára készítettek. Joe Duplantier nyilatkozatában említette, hogy a nemzetközi metálszíntér több vendégszereplője is részt vesz az EP-n. Az "Of Blood And Salt" Devin Townsend és Fredrik Thordendal közreműködésével készült. A további dalokban Randy Blythe, Anders Fridén, Jonas Renkse és Max Cavalera is megjelenik.

L'Enfant Sauvage, Sea Shepherd EP & DVD (2011–napjainkig)

A Sea Shepherd EP előfutáraként 2011 májusában megjelent a "Of Blood And Salt". A Roadrunner Records-hoz kerültek és 2012. június 26-án megjelent a L'Enfant Sauvage (Vad gyermek), 11 számos albumuk. A címadó „L'Enfant Sauvage” egy videóval párhuzamosan jelent meg, a „Liquid Fire” követte, ami ingyenesen letölthető formában szerepelt a zenekar hivatalos weblapján.

A Metal SX egyik közelmúltban készült interjújában Joe Duplantier egy DVD kiadásáról nyilatkozott, ami a március 24-i londoni, Brixton Academy koncert anyagát fogja tartalmazni.
 
 

Videók

  • Gojira - L'enfant Sauvage
  • Gojira - Explosia
  • Gojira - To Sirius

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Christian Andreu
gitár