Bejelentkezés

x
Search & Filters

Golden Earring

További képek

Biográfia: 

A Golden Earring nevű holland együttest 1961-ben alakította meg az akkor 13 éves George Kooymans és 15 éves szomszédja, Rinus Gerritsen.

Kezdetben The Tornados nak hívták magukat, ám kénytelenek voltak nevet változtatni, amikor megtudták, hogy már létezik egy ilyen nevű zenekar. A Golden Earring név Mitchell Leisen 1947-es, Golden Earrings című filmjéből ered, melyben a címszereplő, Marlene Dietrich egy gyakran dalra fakadó cigány asszonyt alakít, s némileg meglepő módon mind a dalok, mind a káromkodások ízes magyarsággal törnek fel a torkából. Az azonos című dalt is Dietrich énekelte a filmben, majd 1948-ban Peggy Lee vitte sikerre. A zenekar ez utóbbi változattal kezdte a koncertjeit.

A kezdetben popzenét játszó, Frans Krassenburg énekessel felálló csapat már a legelső, 1965-ben kiadott kislemezzel sikereket ért el. Fred Haayen, a holland lemezkiadó munkájával elégedetlen menedzser rábeszélte a zenekart, hogy a következő lemezüket a Londoni Pye Records stúdióban vegyék fel. A "csel" bejött, az ott rögzített That Day című számmal a holland lista második helyéig jutottak – az első helytől csak a Beatles Michelle-jének sikerült elütnie őket.Az 1968-as listavezető kislemezük után kiadták a nagy sikerű, pszichedelikus hatású 'Eight Miles High' című albumot, melyen a címadó dalt 18 percesre hizlalták (a dal egyébként egy 1966-os The Byrds-sláger feldolgozása volt). E dal 45 perces változata szokatlan „bájt” kölcsönzött az 1969-es első és a második amerikai koncertkörútjuknak, a hippikorszakkal és a Woodstocki fesztivál-lal egyidőben.

Az európai együttesek közül elsőként, szintén 1969-ben adták az első, igazán jelentősnek tekinthető koncertjeiket a tengerentúlon. Hard rockos hangzásuknak köszönhetően a Led Zeppelinnel, Eric Claptonnal és Jimi Hendrixszel léptek fel közösen. 1969 és 1984 között 13 turnét "zavartak le" az amerikai kontinensen, és többek között Santana, Ted Nugent, a The Doobie Brothers, a Rush és a .38 Special előzenekaraként játszottak. A Radar Love '70-es évekbeli hatalmas sikerekor a KISS-t és az Aerosmith-t hívták meg "bemelegítésként".

A rövid, de sikeres amerikai időszak után ínségesebb idők következtek: egészen 1982-es Twilight Zone-ig nem sikerült slágert írniuk. A Radar Love örök klasszikusának mintegy 200 feldolgozása ismert, mások mellett a U2, a White Lion, az REM és Bryan Adams is rögzítette a saját átköltését.

1992-től 2004-ig a banda három akusztikus (unplugged) albumot adott ki, melyeket a közönség melegen fogadott. Ugyancsak 1992 óta rendszeresen lépnek fel színházakban ezzel a hangszereléssel, általában telt házak előtt.

Az évente több mint 200 helyen, főleg Hollandiában, Belgiumban, Németországban és az Egyesült Királyságban fellépő zenekar éppen az új stúdióalbumon dolgozik. 1970 óta a változatlan négyes felállásban zenélnek, s csak időnként egészülnek ki egy beugró ötödik taggal. A The Rolling Stones, a Beach Boys és a német The Lords mellett a Golden Earring is a legrégebben alakult és a mai napig aktív rockzenekarok közé tartozik.

2011-ben ünnepelték megalakulásuk 50. évfordulóját.

 

Videók

  • Golden Earring - Johnny Make Believe
  • Golden Earring - Twilight zone
  • Golden Earring - When The Lady smiles
  • Golden Earring - Going To The Run
  • Golden Earring - N.E.W.S

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Barry Hay
ének
gitár
fuvola
szaxofon
George Kooymans
gitár
vokál
Rinus Gerritsen
basszusgitár
Cesar Zuiderwijk
dob
ütőhangszerek