Bejelentkezés

x
Search & Filters

Griff

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1989

További képek

Biográfia: 

A Griff egy budapesti hard rock zenekar, amely 1989-ben alakult az alábbi tagokkal:

Czverencz Ákos gitáros, a VM Band-ből,
Vertig József énekes a Tátrai Band-ből,
Zsoldos Tamás basszusgitáros a Barbaróból,
Galántai Zsolt dobos, az Ossian együttesből,
Ballasi István gitáros, a D-nap zenekarból,
Jülek Károly Dinó billentyűs, a D-nap zenekarból.

Ebben az évben jelent meg az első, Ezer szent ígéret című lemez a Hungaroton gondozásában. A lemezkiadással egy időben a Más nem jutott című dalból videoklip is készült. Az országos turné sajnos megszakadt Vertig József tragikus autóbalesete miatt.

1990-ben Vertig József helyét Rudán Joe vette át. A basszusgitáros szerepét Fábián Zoltánra bíztuk, aki két nap alatt tanulta meg a koncertanyagot.
Galántai Zsolt dobos (dob) székét Gáspár János Gazsi, a Stressz együttesből foglalta el.

Fábián Zoltán napjainkig is dicsérhető tevékenysége, hogy informatikai pedagógus lévén közel húsz évig gondozott egy weboldalt, mely a Griff dalait az érdeklődők számára továbbra is hallhatóvá, láthatóvá tette. Így a Griff híre eljutott a határon túli rajongókhoz is, pl.: környező országokon kívül, Svájc, Belgium, Hollandia, stb.

Az 1991-es év egy élő lemez kiadásával és turnézással telt, a következő felállással:

Czverencz Ákos gitáros,
Mischl Róbert énekes,
Petrás János basszusgitáros,
Gáspár János Gazsi dobos,
Hrutka Róbert gitáros,
Kovács Tamás billentyűs

Az országos Live turné záró koncertjét a Petőfi Csarnokban rendeztük teltházzal, ahol tisztességgel megemlékeztünk Vertig Józsefre.

1992-ben a Live formáció feloszlott, a tagok később különböző zenekarokban folytatták, folytatják zenei munkásságukat. A gagyi és egyéb gépzenék tombolása a Griff továbbgondolását megkérdőjelezte.

2000-ben megalakult a napjainkban divatos tribute együttesek között a Griff Forever zenekar is, és napjainkig fenntartotta kisebb-nagyobb klubokban a Griff életérzést.

A két ős-griffes Czverencz Ákos és Jülek Károly Dinó, 2008-ban megérezve a rock újraéledését világszerte, leporolták a régi dalokat és modern hangzású számok írása mellett új tagok után nézett:

Tóth Attila énekes (Társulat, István a Király rockopera Tordája),
Megyaszay István basszusgitáros,
Jülek Erik dobos

2009. Griff Feltámadás turné: Fellépéssorozat harminc város sportcsarnokában, melynek végállomása a budapesti Papp László Sportaréna.

Viszt György grafikus művész ceruzájából valósult meg a mindenki által jól ismert, szárnyakban kezdődő és végződő Griff embléma. Ő a mai napig segíti munkáival a Griff egyéb látványvilágát: borítótervek, pólók, plakátok, matricák, kamionmatricák, stb.
 

Videók

  • Griff - Más nem jutott
  • Griff - Indulj el
  • Griff - Az ég gyászfekete
  • Griff - Kijátszott idő

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Tóth Attila
ének
Czverencz János Ákos
gitár
Jülek Károly
billentyűsök
Solti Ferenc
basszusgitár
Jülek Erik
dob