Bejelentkezés

x
Search & Filters

GuilThee

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2006

További képek

Biográfia: 

A demós korszak

Nagaarum és Márton Péter 2006 nyarán találkozott össze a virtuális térben, és miután kiderült, hogy hasonló zenei alapokban gondolkodnak, összehoztak néhány próbát. Péter kész témákkal, illetve kész számokkal érkezett, amikből még hiányzott a többi hangszer. A 2007 elején megjelenő  első demó zaklatott, elvont HC-be hajló témáihoz jól illeszkedett Horváth Ádám üvöltő tónusa. A kritikusok ennek ellenére vegyesen értékelték a The Ghost Of Denying-ot, éppen az ének miatt.

Előtte egy rövid ideig Puskás Péter melankolikus versei közül válogatott szövegre valót – akit Márton Péter hívott a zenekarba (de Puskás sajnos pár hónap után egyéb teendők miatt távozott).

Az alapító tagok között volt még Nagy Gergely, aki korábban Nagaarumral zenélt egy Pink Floyd feldolgozásokat játszó bandában. Nem kimondottan metál zenébe illő futamaival gyakorlatilag helyet cseréltek Petivel a basszus és a szólógitáron. Mindez azonban addig tartott, amíg Pusihoz hasonlóan Gergőnek is túl sok lett a zenekarral kapcsolatos jó pár teendő, lévén, hogy énekesként is ő lépett volna elő, ha nem találjuk meg Ádámot.

2006. november derekán tehát folyt a munka az első anyagon. Basszerosunk még nem volt. Több jelöltet számításba vettünk és így találtunk rá Németh Tiborra. Azonban eddigre már Bánfalvi Gyuri, aki Petivel együtt zenélt számos formációban, elkezdte a The Ghost Of Denying demó feljátszását. A koncertezésre egyéb elfoglaltságai miatt nem vállalkozó Gyurit a továbbiakban már Tibor követte, mint állandó tag.

A helyzet aztán úgy hozta, hogy a nem túl aktív Ádám és Tibor fél év tagság után el kellett, hogy távozzon, így egy rövid ideig a zenekar szüneteltette a próbákat is. A Citysound Stúdióban viszont volt egy nyeremény, amit minél hamarabb be kellett váltani, így Nagy Gergőt kerestük meg, aki egykori basszerosból énekessé avanzsált. A The Three Knot Lane demó anyagát már ez a trió rögzítette. A basszust Peti játszotta fel. Több hónap huzavona után sem volt képes a stúdió elfogadható minőségben összerakni az anyagot, így azt Nagaarum saját mini stúdiójában készítette el.

Az első demó még meglehetősen hűvös fogadtatásával ellentétben a The Three Knot Lane-re kimondottan pozitív visszajelzések érkeztek. A Mymusic magyar zenei portálon a GuilThee számai heteken át vezették a Webchartot. Ezeket a sikereket azonban Gergő, Péter és Tibor már mint kívülállók élték meg; ugyanis a Nagaarum és Péter között kialakuló személyes ellentétek miatt a felállás feloszlott.

Ez volt körülbelül az előzménye a GuilThee megalakulásának.

Stabilizálódás

A tagság megalapozása egy-két hónapot vett igénybe. Az első megkeresett személy Vértesi István volt, aki a Black Molly sorait erősítette korábban, és Nagaarumral együtt zenéltek az Ötödik Évszakban. Megérkezett Herr, egy másik egykori zenésztársat a Lustból. Azt, hogy egy szólógitárossal is kiegészüljön a banda Greskó Károly hangszalagjai döntötték el, ő ugyanis az Animid Effect énekese. Tekintettel arra, hogy így két zenekarban kellene neki énekelni a frontemberi posztot nem vállalta, de a gitározást igen. A következő fellépésen Soós Gergely, egy pesti srác segített ki minket.

A klasszikus felálláshoz már csak VIII. kellett (exLibris). Soós Gergellyel ugyanis egy idő után megromlott a viszony, és rövid huzavona után végül is zenei és személyes ellentétek miatt távoznia kellett. A harmadik hanganyag szövegeit már VIII. írta, és szövegileg kellően összefoglalta a GuilThee-et. A demós korszakhoz képest a zenekar hangzásvilága, eszmeisége kivirágzott és kiteljesedett.
A zenekar az utolsó koncertjét 2008. decemberében adta.

2009 márciusában megjelent a Lustration, ami egy kicsit szélesebb körű ismeretséget hozott. Lezárult egy útkereső periódus. A ...Ghost... HC hangulata, és a ...Lane... középtempós death metal világa után a pszichedelikus tételek beiktatása védjegyszerűen beleégett a GuilThee hangzásába. Megjelent rajta a női vokál, Varga Betty-nek hála, valamint egy tétel erejéig Pirisi Ákos – a To-Mera alapító dobosa, (October Sun, Mr. Müon) – barátunk is jegyzi magát a lemezen. A dalok közül az Embarrassment..., a Lilith and the Serpent és a Minor disturbance... volt egyedül bemutatva azon a két bizonyos koncerten 2008 végén.

2011 január végén pedig napvilágot látott a Homunculus Paradoxon, ami egy konceptalbum, és egy nagy vállalkozás gyümölcse. A szövegeket négy ember írta, ami a végén egy teljes történetté kerekedett. A színpadi librettót VIII. szerkesztette. Varga Betty mellett, a húga Anita is énekel a lemezen. Vértesi István 2010. augusztusi távozása miatt a basszust már Nagaarum játszotta fel. A sajtó rendkívül elismerően nyilatkozott a hP-ról.

Az év azonban tartogatott negatív élményeket is, nevezetesen Károly kilépését augusztusban. Mivel Nagaarum elérkezettnek látta a pillanatot a stílus megtisztítására, a modern elemek teljes kiradírozására, Károly úgy döntött, távozik. A harmadik lemezt így trióban kezdtük el, viszont a befejezése előtt Mr Match, aki VIII. rokonságához tartozik, pár dalba bedolgozott a szaxofonjával, valamint megírta és hangszerelte a Kedd című szerzeményt. Ezen kívül hallható az éneke is az anyagon. A lemez megjelenése után állandó tagként folytatja a zenélést a GuilThee-ben. A Szemantikai háromszögek 2012. május 7-én jelent meg. Ezúttal a teljes szöveg magyar nyelvű (az 1/3-ban van egy rövid szerb kántálás), és azt elejétől a végéig VIII. írta.
 

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Nagaarum
gitár
basszusgitár
ének
hörgés
szintetizátor
dob programok
Herr
gitár
szintetizátor
dob programok
VIII.
ének
hörgés
szintetizátor
dob programok
Mr Match
szaxofon
gitár
ének
szintetizátor
dob programok