Bejelentkezés

x
Search & Filters

Hungarica

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2006

További képek

Biográfia: 

2006-ban a "Hűség városában", Sopronban jött létre a nemzeti rock/metal/hardcore muzsika zászlaját magasra emelő HUNGARICA. Az új bandában Mentes Norbert gitáros és Hoffer Péter dobos, a legendás magyar thrash metal csapat, a Moby Dick két tagja szövetkezett az együttes dalszövegírójával Pusztai Zoltánnal. A kezdetben M.A.D. (Magyar A Dal) elnevezésű csapat 2006. augusztusában készített egy felvételt (Átverés) a kaliforniai Ignite magyar származású frontemberével Téglás Zolival, majd rögzítettek egy, az 1956-os szabadságharc ötvenedik évfordulójára írt dalt Nagy Feró énekével (Emlékezz!).

Mentes Norbi: "Gondolkodtunk, hogy ki énekelhetné el a dalokat. Az első verzióban merült fel Téglás Zoli az Ignite-ból, akit személyesen nem ismertünk, de azért a munkásságával képben voltunk. Ő egy fantasztikus ember és sokan vehetnének példát arról, hogy annak ellenére, hogy kint született és Kaliforniában is él világsztárként, mégis mennyire vállalja magyarságát. 2006. augusztus környékén itthon volt Magyarországon, úgyhogy egyszerűen megkerestük telefonon. Rá néhány napra találkoztunk is, kapott demo-kat és szövegeket, ő pedig azt mondta rá, hogy tetszik, úgyhogy megbeszéltük, hogyan legyen a munkametódus. Kérte, hogy játsszuk fel úgy a dalokat, hogy tudjon rá énekelni, és utána kér 3-4 próbát, aztán felénekli az albumot. A munka elindult, ami egy élmény volt, sokat tanultunk tőle. Nagyon fontos volt neki, hogy a magyar kiejtés a lehető legjobb legyen, viszont idő hiányában pont az 56'-os dal, az Emlékezz! nem került feléneklésre. Akkoriban Zoli London és Budapest között ingázott, és 2006. augusztus végén már az Ignite amerikai turnéja kezdődött... Abban maradtunk, hogy majd folytatjuk, viszont az idő haladt, és a dal aktualitása miatt nem várhattunk tovább Zolira. Mindenképpen egy hiteles arcot szerettünk volna, akitől ez a téma őszinte, így Feró lett az, akivel egyébként is jó kapcsolatban vagyunk. Vele rögzítettük tehát az Emlékezz!-t, amely az utolsó pillanatban el tudott készülni, és így október 23-ra meg is jelent a Hammer válogatás lemezen."

Hosszas keresgélés aztán, 2006. végén megtalálták a megfelelő énekest a nemzeti rock körökben ismert Romantikus Erőszak frontember Sziva Balázs személyében, így 2007. március idusán az Edge/Hammer kiadó gondozásában megjelenhetett a Hungarica bemutatkozó albuma, a Nem keresek új hazát. A nyár folyamán több sikeres koncertet adtak különböző fesztiválokon (többek közt a Székelyföldi Rockmaratonra is meghívást kaptak). Hofi egyéb elfoglaltságai miatt, az élő fellépéseken Tobola Csaba (ex-Ossian) ült a dobcucc mögé, a basszusgitárt pedig a lemezen is bőgőző Vörös Gábor (ex-Ossian, Omen) pengette. A "Nem keresek új hazát" lemezanyag bemutatóját a Wigwamban tartotta a csapat 2007. októberében, ahol Nagy Feró is fellépett.

2007. végén elkezdődtek a második album, a Demokratúra felvételei.

2008. nyarától a koncert felállásban változás történt, a basszusgitáron Preidl Barnabás, a dob mögött Major Szabolcs adja a biztos alapokat. 2009. elején nagy sikerű, teltházas koncertet adott a zenekar Budapesten, a Wigwamban, amiről DVD felvétel készült.

2009. október 5-én megjelent a Hungarica 3. albuma "Nincs más föld, nincs más ég" címmel. Az album első helyen nyitott MAHASZ (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége) által összeállított eladási siker listán. A megjelenés hetében 1. helyen nyitott az új albumunk a MAHASZ (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége) által összeállított eladási siker listán.

A következő évben a Budapesti Petőfi Csarnokban adott nagysikerű koncertet a zenekar.

2010 tavaszán megjelent Szántai Zsolt Hungarica - Magyar a Dal című könyve a zenekar történetéről. Szó esik benne a Hungarica megalakulásáról, az eddigi jelentősebb eseményekről, a zenekart segítőkről, interjúkkal, fotókkal kiegészítve, amely egyben egy zaklatott lelkű társadalom korrajza is, a szerző lényeget megragadó, olvasmányos megközelítésében. Itt lépett fel először a zenekarral a csodálatos hangú délvidéki énekesnő Wéber Iréna és Polgár Krisztián akusztikus gitárral.

2010. március 20-án, már második alkalommal szerveztek nagyszabású rendezvényt Gaudi-Nagy Tamás fővédnökségével a nemzeti jogvédelemért, amely a Nincs más föld, nincs más ég című, a megjelenésének hetében a Mahasz lista csúcsán nyitó albumuk lemezbemutató koncertje is volt egyben! Ezúttal a helyszín is szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen Budapesten, a Petőfi Csarnokban kerül megrendezésre az esemény.

2011 decemberében megjelent a zenekar 4. sorlemeze a „Robotok: Rabszolgák” extra bónusz DVD-vel, amin a PeCsa koncert mellett egy különleges kisfilm a „Csodára várva” található. A lemez megjelenés után a dobok mögött már a tehetséges fiatal zenész Kiss Dániel ül.

2012 februárjában ismét a Petőfi Csarnokban játszott a zenekar, az új lemez bemutatóját és egyben 5. születés napját ünnepelte a csapat a nagy múltú helyszínen.

Ez a koncert nem csak ünnep, hanem egy korszak lezárása is egyben, közös megegyezéssel Sziva Balázs átadta az énekesi posztot a marosvásárhelyi születésű Fábián Zoltánnak, aki a Székely Vér nevű formációból ismert. Így Wéber Iréna délvidéki énekesnő mellett, egy székely fiúval még inkább Kárpát-medenceivé alakult a Hungarica...
 

Videók

  • Hungarica - Ide születtem
  • Hungarica - Jöjj el, szabadság
  • Hungarica - A Szabadság betűi
  • Hungarica - Magyar vagyok
  • Hungarica - Keresztes vitéz
  • Hungarica - Vérrel szentelt föld

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Fábián Zoltán
ének
Wéber Iréna
ének
Mentes Norbert
gitár
Preidl Barnabás
basszusgitár
Kiss Dániel
dob