Bejelentkezés

x
Search & Filters

Isten Háta Mögött

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1999 - 2011

További képek

Biográfia: 

Az Isten Háta Mögött 1999 augusztusában alakult, az alapító tagok Bokros Csaba, Győrfi István, Hortobágyi László és Pálinkás Tamás voltak. Ugyanebben az évben kiadták cím nélküli első demójukat, ezt 2000-ben (Le a fejjel) és 2002-ben (Letekert szemhéj alatt a világ) további két demó követte.

Az együttes 2004 elején adta ki bemutatkozó albumát Rosenkreutz kémiai menyegzője címmel.

2005 nyarán újra stúdióba vonultak, hogy felvegyék második lemezük anyagát. Ez 2005 végén jelent meg, és címe A szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás lett.

2006-ban a csapat a feloszlás közelébe került, mikor Győrfi István Írországba távozott hosszabb időre. Az ebből adódó problémák megoldódtak, és még abban az évben Győrfi István posztjára érkezett Egyedi Péter. 2008 augusztusában vették fel harmadik nagylemezüket, ami az év őszén jelent meg A kényelmetlen lemez címmel. Legutóbbi albumuk a 2010-ben kiadott Ű.

A zenekar egy feldolgozáslemez kiadását tervezi, amelyen hatásaik, általuk kedvelt zenekarok dalai lennének hallhatóak saját hangzásukhoz igazítva. 2009-ben a zenekar fellépett a Magyar Rádió 8-as stúdiójában, mint az MR2-Petőfi Rádió "Akusztik" című műsorának szereplője. A felvétel az év novemberében került adásba.

A zenekart szokás a magyar könnyűzenei élet "saját útját járó" csapataként említeni, mely kompromisszummentes és újításokra, eklektikára törekvő zenét játszik. Stílusuk meglehetősen egyedi és nehezen meghatározható, főbb hatásaik között található a metal (Tool), a grunge (Pearl Jam), a stoner rock (Kyuss) és a magyar, valamint külföldi alternatív rock (Kispál és a Borz, Vágtázó Halottkémek, Radiohead). Koncertjeiken betétként dolgoztak már fel Tankcsapda dalokat és A kényelmetlen lemez egyik tétele a már említett Vágtázó Halottkémek "Aláírhatatlan történelem" című számának újraértelmezése.

A zenekar énekese és szövegírója Pálinkás Tamás, aki általában a magas hangfajokban énekel. Gyakran nyújtja el a hangokat. Énektechnikája kísérletező, a klasszikus rock hangnemek mellett szokta használni a metal, a pop és alkalmanként a rap stíluselemeit. Ezeket jól példázza négy teljesen eltérő énektémával rendelkező daluk: "Közelítő távolító", "Jósolni bélből", "Eszem éjjel és baglyot" és "Élettér-elmélet".

Dalszövegeire jellemző a magyar alternatív rock hagyományainak felhasználása, bevallottan inspirálta Lovasi András szövegírói stílusa, de a szürrealista képalkotás és a nyelvi formaelhagyás is teret kap műveiben. Gyakran inkább kérdéseket, mintsem kinyilatkoztatásokat fogalmaz meg, és törekszik a minél érzékletesebb érzelemleírásra.
Koncertjeik rendszerint energikusak, élettel teliek. Nem ritkák a humoros improvizációk, konferanszok sem.

Az együttes 2005-ben a HangSúly - Hungarian Metal Awards 3 kategóriájában is nyert (legjobb album, legjobb szerzői kiadás, legjobb produkció), illetve 2008-ban ugyanezen díjat "az év albuma" kategóriában kapták meg. Továbbá 2009-ben megnyerték a 2/4 című online tévéműsor által alapított Gumizsiráf díjat, a 'Legjobb zenekar' kategóriában.

A 2011-es Sziget Fesztiválon az a megtiszteltetés érte a zenekart, hogy három számukat a Magyar Rádió szinfónikus zenekarával adhatták elő a Világzenei Nagyszínpadon.

2011 szeptemberében négy lemez után a zenekar egy látványos koncert keretében az A38on vett búcsút a színpadtól és a közönségtől.

 

Videók

  • Isten Háta Mögött - Jósolni bélből
  • Isten Háta Mögött - Kéjgáz
  • Isten Háta Mögött - Nehéz a szívem
  • Isten Háta Mögött - Hídavatás
  • Isten Háta Mögött - Robot feláll a
  • Isten Háta Mögött - Eszem éjjel és baglyot
  • Isten Háta Mögött - Berepülés
  • Isten Háta Mögött - Az orionaranyadért
  • Isten Háta Mögött - Megbántani egy szabót
  • Isten Háta Mögött - Közelítő távolító

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Pálinkás Tamás
ének
gitár
Sándor Dániel
gitár
billentyűsök
Egyedi Péter
basszusgitár
Hortobágyi László
dob