Bejelentkezés

x
Search & Filters

Jadis

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1986

További képek

Biográfia: 

A Jadis egy angol neo-progresszív rock csapat. Gitárközpontú rock zenét játszanak, szintetizátorok használatával adnak mélységet, légkört és hangsúlyt a súlyos dallamoknak. Jelenleg a InsideOut Music-hoz vannak leszerződve.

A banda nevének jelentése"múlt" (vagy "régi") franciául. François Villon egy versében fordul elő ez a szó, a Ballada des Dame du Temps Jadisban.
A zenekar 1986-ban alakult és 1989-ben megjelent az első vinyl lemezük Jadis címmel, amelyet Marillion Steve Rothery igazgatott. A banda eredetileg Milton Keynes-ben alakult, mielőtt London-ba költöztek volna.

A következő lemezük, az 1992-es cd-n kiadott More Than Meets the Eye, rendkívül pozitív fogadtatást kapott a progresszív rock színtéren.

A zenekar frontembere Gary Chandler (ének, elektromos gitár) és ő a szövegíró is, de a zenekar többi tagja is beleszól a dalok írásába.. Más eredeti zenekari tagok voltak továbbá Trevor Dawkins (basszusgitár), Pete Salmon (billentyűs hangszerek) és Paul Alwin (dobok), akinek helyébe Mark Laws lépett 1988 júliusában. Későbbi tagok Martin Orford (billentyűs hangszerek), John Jowitt (basszusgitár) és Steve Christey (dob). Orford és Jowitt is tagja az IQ nevű zenekarnak.

A 1990-es évek végén, Orford és Jowitt elhagyta a bandát egy időre, őket váltotta Mike Torr (billentyűs hangszerek) és Steve Hunt (basszusgitár), de visszatértek a 2000-es megjelenésű Understand album miatt.

Nem sokkal az után, hogy befejezték a Photoplay lemezt 2006 elején, Orford a második alkalommal elhagyta a zenekart zenei nézeteltérések miatt. Őt váltotta az olasz session zongorista / billentyűs Giulio Risi.

2006 végén, Orford kiválását követően Jowitt is elhagyta a zenekart újra, s helyébe a session zenész Andy Marlow ugrott be néhány koncert erejére. Pár évnyi kihagyás után a banda bejelentette az új koncertdátumokat 2010-re.
 

Videók

  • Jadis - Sleepwalk
  • Jadis - More Than Meets The Eye

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Gary Chandler
ének
gitár
Arman Vardanyan
billentyűsök
Andy Marlow
basszusgitár
Steve Christey
dob
ütőhangszerek