Bejelentkezés

x
Search & Filters

John Denver

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1962 - 1997

További képek

Biográfia: 

A '70-es éves egyik legtöbb lemezt eladott, country-folk énekes/dalszövegírója John Denver. Gyengéd, környezetbarát zenéjével megalapozta magának a legkedveltebb szórakoztató előadóművész hírnevét; hatékony és félreérthetetlen, a varázsa kiterjedt minden életkorra, még származástól függetlenül is. Hasonlóan sikeres karriert futott be mind színészként, mind emberbarátként.

Henry John Deutschendorfként született Roswell-ben, NM, december 31-én 1943-ban. Egy légierő-családban nevelkedett és számos dél-nyugati területen nőtt fel az Usa-ban. Tinédzser korában nagymamája megajándékozta egy 1910-es Gibson-féle akusztikus gitárral és míg a Texas Tech egyetemre járt helyi klubokban kezdett el játszani. A színpadon ekkor vette fel a Denver becenevet elismerését kifejezve a Rocky Mountain iránt, amit annyira kedvelt és 1964-ben miután kilépett az egyetemről Los Angelesbe ment. Denver karrierje szürkeségében mégis csatlakozott a Chad Mitchell Trio-hoz, ami egy fő látványosság a hootenanny eseményen a korai '60-as években. Ezen idő tájt azonban Denver segített megújítani a bandát dalszövegírói képességeivel; például a Mercury, a The Trio számos dalt felvett, melyeket a kiadó 1974-ben be is mutatott mint a Beginnings With the Chad Mitchelle Trio.

A legutoljára maradt alapító tag távozása után, a Chad Mitchelle Trio Denverként lett ismert, Boise és Johnson, az új banda rövid életűnek bizonyult, habár Denver 1969-ben kilépett, hogy szóló karriert futhasson be. Még ugyanebben az évben debütált új felvételével, a „Rhymes and Reasons”-el. Míg nem számított óriási sikernek, mégis tartalmazta az egyik legközkedveltebb számát, a „Leaving on a jet plane”, ami nemzetközileg is toplistás volt Peter, Paul és Mary számára. Ennek ellenére Denver következő albuma 1970-ben a „Whose garden was this” and „Take me to tomorrow” indította el szóló karrierjét, végül pedig a 71-es „Poems, prayers & promises”-el elérte a szuperstárságot, hála a milliónyi példányszámban eladott „Take me home, country roads”-nak és a „Sunshine on my shoulders”-nek. A következő években Denver szintén bevágódott az „Annie's song” című számával, amit a felesége ihletett, a „back home again”-nek és 1974-ben hivatalosan is Amerika legtöbb lemezt eladott előadóként méltatták. Az ilyen albumok, mint például a 75-ös „An evening with John Denver” vagy a „Windsong” hihetetlenül népszerűek voltak, majd folytatta a listák vezető szerepének elfoglalását a „Thank god I'm a country boy ” és az „I'm sorry”-val. Ezenfelül 1974-ben rekordként eladott tíz millió másolatot világszerte és tovább is a lista élén maradt a következő 2 éven át.

A karrierje csúcsán Denver már mindenhol ott volt- Colorado kormányzója az állat koszporús költőjének nyilvánította, a Windsong pedig felelős volt az ilyen slágerekért, mint a Starland Vocal Band óriási sikere, az „Afternoon Delight” és rengeteg televíziós értékelésben is megnevezték.1977-ben filmben is szerepelt George Burns oldalán az Oh, God!-ban. Ez alatt az idő alatt azonban lecsökkent a kiadott lemezeinek száma és a 77-es „I want to live” után egészen 1980-ig, az „Autograph ”-ig nem is jelent meg alkotása.A következő évben Placido Domingo-val szerepelt együtt, de ahogy az évtized haladt Denver népszerűsége is hanyatlani kezdett, ahogy munkásságát inkább a humanitárius tevékenységek felé fordította, főként az ökológiai összefüggésekre és az űr kutatására koncentrált. Bejárta turistaként a kommunisták által irányított Oroszországot és Kínát és 1987-ben jelen volt a chernobyl-i katasztrófa idején is. Míg fenntartotta az erős vallásos kultuszát, a 90-es évek Denverjéről inkább a részegen vezetés híre terjedt el, miután 1991-ben kiadta a „Different directions”-t.1994-ben kiadott egy önéletrajzot Take me home címmel.1997. Október 12-én tragikus úton repülőbalesetben szörnyethalt, 53 éves korában.

Videók

  • John Denver - Annie´s Song
  • John Denver - Sunshine On My Shoulders
  • John Denver - Take Me Home, Country Roads
  • John Denver - Rocky Mountain High
  • John Denver - Calypso
  • John Denver - Starwood In Aspen
  • John Denver - Perhaps Love
  • John Denver - It's About Time
  • John Denver - Thank God I'm A Country Boy
  • John Denver - Sweet Surrender