Bejelentkezés

x
Search & Filters

Junkies

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1993

További képek

Biográfia: 

A Junkies egy magyar punk rock együttes, amely 1993-ban alakult.

Az együttest a Jack Daniel's zenekarból kivált Somogyi Csaba gitáros alakította Csordás Tibor (ex-White Rose, később Fiesta) énekessel, Barbaro Attila gitárossal. Előbb a New Jack Daniel's nevet választották, majd a Junkies nevet vették fel. Az első felállásban még Demők Péter basszusgitározott és Gürtler Zsolt dobolt, de hamarosan már az Egyesült Államokból hazatérő Riki Church és Somogyi "Jódli" József (ex-Jack Daniel's) alkotta a ritmusszekciót. Első albumuk az Aréna kiadónál jelent meg 1994-ben (Rock 'N' Roll) címmel.

Miután Barbaro és Church inkább a punkos vonalat erősítették volna, 1994 júniusától zenei nézeteltérések miatt Csordás Tibor helyett Szekeres András lett az énekes. (A zenekar ma már innentől számítja a létezését.) A következő év elején a Vesztettél című dalukra saját zsebből forgattak klipet, ami az akkoriban működő A3 televíziócsatornán többször látható volt. Júniusban Csordás után egy másik alapító, Somogyi Csaba is távozott, a zenekar viszont szerződést kötött a szombathelyi LMS kiadóval, és októberben megjelent a Káros az egészségre album.

Ettől kezdve a Junkies egyre nagyobb közönség előtt játszott, rajongótáboruk országszerte folyamatosan nőtt. Ennek köszönhetően a multinacionális Warner lemezkiadó magyar leányvállalata leszerződtette az együttest, és a következő album, a Nihil már a Warner-Magneoton gondozásában jelent meg 1997 nyarán. (A kiadó egy évvel később a Káros az egészségre lemezt is megjelentette CD-n.)

Az együttes a lemez sikerének köszönhetően másfél éven át folyamatosan koncertezett. 1999 januárjában Jódli távozott, amivel kezdetét vette az állandó tagcserék sora a dobok mögött. 1999-ben a Tabu című új lemezük megjelenését követően a Sziget fesztivál nagyszínpadán játszottak, majd novemberben a Petőfi Csarnokban adtak önálló, születésnapi koncertet.

2001 elején Bernhard Hahn német producerrel vették fel az SX7 nagylemezt, amely áprilisban jelent meg. Ezután a Junkies két évente új stúdióalbummal jelentkezett (Hat 2003, Szép új világ 2005), punk rock stílusukba egyre több pop-dallam keveredett. Lemezeiket rendre Fonogram-díjra jelölték. 2006-ban aranylemezt kaptak a majd' tíz évvel korábban megjelent Nihil album tízezer eladott példánya után, valamint Bánfalvi Ákos tollából megjelent a Nagy mesekönyv, ami a Junkies történetét mutatja be.

A Degeneráció című albumuk megjelenését 2007-re tervezték, de a 2006-ban csatlakozott Schvéger Zoltán dobos lábtörése késleltette a felvételek megkezdését. A nagylemez végül 2009-ben jelent meg. Az albumon is szereplő Rockandrollból ötös című szám a magyar Music Television azonos című műsorának főcímdala volt.

2010. április 16-án Schvéger Zoltán egészségügyi okok miatt kilépett a zenekarból, helyét Keresztes Viktor vette át.
 

Videók

  • Junkies - Nincs Pardon
  • Junkies - A drog az rossz
  • Junkies - Mese
  • Junkies - Ennyi Kell
  • Junkies - Csatornapatkány
  • Junkies - Szomjasak vagyunk
  • Junkies - Rockandrollból ötös
  • Junkies - Miattad iszom te állat
  • Junkies - Maszk
  • Junkies - Mindenem a tiéd

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Szekeres András
ének
Barbaró Attila
gitár
Riki Church
basszusgitár
Keresztes Viktor
dob