Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kenny Wayne Shepherd

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1990

További képek

Biográfia: 

Kenny Wayne Shepherd, eredetileg Kenny Wayne Brobst, Jr - hogy a minden jelentést nélkülöző Brobst hogyan avanzsált Shepherd, azaz magyarul Juhász névvé, nem tudni - 1977. június 12-én született Louisiana-ban. Amerikai blues-rock gitáros, és most már énekes is. Hét éves korában kezdett el gitározni, 17 éves korában jelent meg első CD-je. Azóta több millió albumot adott el. Kétszer jelölték Grammy-díjra.

Stevie Ray Vaughan 1990-es halálával a texas blues műfaj trónja megürült, és úgy tűnt, hogy a SRV távozásával keletkezett űrt senki sem képes betölteni. A látszat azonban csalt, barátaim.

1985-ben egyik koncertjén Stevie egy nyolc éves kisfiút ültetett a kontrollhangfalra, és ezzel elindított a pályán egy tehetséget... A kis Kenny Wayne-t blues-rajongó apja vitte el a koncertre, s ettől kezdve a kölyök követelte, hogy minden elérhető SRV-koncertre elmenjenek. "Akárhányszor láttam őt játszani, mindig ugyanazt éreztem. Transzba estem. Az egész világ lángba borulhatott volna körülöttem, észre sem vettem volna. Sohasem láttam addig és azóta sem senkit ilyen energiával játszani" - írta Shepherd. Hat hónap múlva szüleitől megkapta első gitárját, és apja lemezgyűjteményét gitárral a kezében hallgatta végig. Néhány év múlva már Muddy Waters-, Albert Collins-, Albert King-dalokat játszott...

1990-ben a család New Orleans-i vakációján egy pubban töltött estén az ott játszó Bryan Lee gitáros segítséget kért a közönségtől, és az akkor 13 éves Kenny színpadra lépett. A közönség - Bryan Lee vezetésével - csendben lehidalt. Kenny pályája attól az estétől kezdve nem volt kérdéses. Apja ezt követően menedzsereként egyengette útját. 1995-ben pedig, miközben az Eagles és Bob Dylan előzenekaraként ezrek ismerték meg nevét, megjelent első albuma, a Ledbetter Heights.A 18 éves gitáros lemeze a Billboard magazin blues toplistáját öt hónapon át vezette. 500 ezres lemezeladási statisztikája a befutott blues-veteránok sikerével vetekedett.

Két évvel később, immáron új felállású zenekarával megjelent a Trouble is... című album, 1999-ben Grammy-díjra jelölték, míg a Billboard-lista élén ezúttal két évig trónolt. A Kenny Wayne Shepherd Band többek között a Rolling Stones, a Van Halen, az Aerosmith vagy a fent említett Eagles előtt nyitott, a Montreux-i Jazzfesztiválon pedig B.B. King-gel, Herbie Hancock-kal és Charlie Musselwhite-tal produkálta magát. Azóta Kenny rendszeres kísérői Stevie Ray Vaughan egykori bandája, a Double Trouble, azaz Tommy Shannon basszusgitáros és Chris Layton dobos.

2004 októberében jött ki a The Place You're In című albuma. Ezen annyira felbátorodott, hogy éneklésre is ragadtatta magát, nem is rosszul. Az eredeti énekes egyébként Noah Hunt volt.És végül egy kis pletyi: 2006-ban feleségül vette Mel Gibson lányát, Hannah Gibsont. Ennyi száraz tény után összefoglalva: Jonny Lang mellett manapság Kenny Wayne Shepherd a blues-rock nagy reménysége. Bízzunk benne mi is, barátaim. Ez a minimum, amit érdemel ez a hihetetlen tehetségű pali.
 

Videók

  • Kenny Wayne Shepherd - Deja Voodoo
  • Kenny Wayne Shepherd - Voodoo Child
  • Kenny Wayne Shepherd - Born With A Broken Heart
  • Kenny Wayne Shepherd - Blue On Black