Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kerekes Band

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1995

További képek

Biográfia: 

Az 1995-ben alakult zenekar alapító tagjai, Fehér Zsombor és testvére, Fehér Viktor az együttes zenei alapjait erdélyi és palócföldi népdalgyűjtő körútjaikon és gyimesi mestereik, Tímár János és Tímár Viktor kezei alatt fektették le. Ennek eredményeképp született a Hungarian Folk Music From Gyimes and Moldva címmel első, majd „Fütyül a Masina… ” címmel második lemezük - utóbbi két mesterükkel készült koprodukció. Ezután jelent meg a „Pimasz”, majd a „Fel a kalappal!” című lemezük. 2007-ben a „Pimasz” című lemezüket a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége hivatalosan is aranylemezzé nyilvánította

A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legtökösebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock 'n' roll. Koncertjeikre jellemző a pulzáló "stadion-folk" hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek. Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn. Námor Csaba úgy nyomja kobzát, ahogy az az Ethno Funk Testvériség igazságtevőjéhez illik: minden akkordja felér egy pörgőrúgással. Csarnó Ákos brácsajátéka hozza az atavisztikus örömtudathasadás energiáját és zaftját, mialatt higanypumpaként kezdi mozgatni a hallgató lelkét. Kónya Csaba basszusa és Fehér Viktor dobjátéka pedig egyértelműen a folk-biznisz legkeményebben dolgozó ritmusszekcióját adja.

Az együttes Pimasz című albumát a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines, a 2006 szeptember/októberi számában beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemezei közé. Rá egy évre a lap „Év Albuma” szavazásán a Gotan Project, Ali Farka Toure és Toumani Diabaté lemezei mellett a Pimaszt választották az olvasók az év albumává.

2007-ben a Kerekes Band Pimasz című lemezét a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) hivatalosan is aranylemezzé nyilvánította, majd 2008-ban jelölték a legrangosabb magyar zenei elismerésre, a Fonogram-díjra, az "Év hazai világzenei albuma" kategóriában.

Az Európai Unió által 2008-ban meghirdetett Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évének alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kerekes Bandet választotta Magyarország kulturális nagykövetévé. 2008 decemberében a zenekar megkapta a Heves Megyei Príma-díjat.

2008 szeptemberében a Kerekes Band kihozta második nagylemezét Fel a kalappal! címmel, amely a Pimasz útján járva, de azt továbbgondolva, méltó folytatása az előző nagysikerű lemeznek.
 

Videók

  • Kerekes Band - Ethno Funk
  • Kerekes Band - Csango Boogie
  • Kerekes Band - Mr. Hungary
  • Kerekes Band - Rekecsini
  • Kerekes Band - Pimasz

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Fehér Zsombor
furulya
ének
Námor Csaba
koboz
Csarnó Ákos
brácsa
Kónya Csaba
basszusgitár
Fehér Viktor
dob