Bejelentkezés

x
Search & Filters

KISS

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1973

További képek

Biográfia: 

A KISS egy amerikai rockegyüttes, amely 1973 januárjában alakult New Yorkban. Könnyen felismerhetők az arcfestésükről és a fellépőruhájukról, amely védjegyükké vált az évek folyamán. Az együttes fénykorát az 1970-es években élte, elsősorban show-szerű koncertjeiknek köszönhetően. A Kiss 24 aranylemezt adott ki, világszerte körülbelül 100 millió albumot adtak el.

Az eredeti felállás, Gene Simmons (basszusgitár, ének), Paul Stanley (ritmusgitár, ének), Ace Frehley (szólógitár, ének) és Peter Criss (dob, ének) volt a legsikeresebb és legismertebb. Az arcfestésük és kosztümjeik rajzfilm-figurákhoz tették őket hasonlóvá: 'The Demon' (Simmons), a 'Starchild' (Stanley), 'Space Ace' (Frehley) és 'Catman' (Criss). 1982-re Criss és Frehley is kilépett a zenekarból. Az együttes bevételei csökkenni kezdtek.

1983-ban a Kiss elhagyta a sminket, és megállás nélkül élvezte a kereskedelmi újjáéledést. A Kiss-nosztalgia hulláma tartotta fenn ezt az 1990-es években, és 1996-ban bejelentették, hogy az eredeti felállás (a sminkekkel együtt) újra összeáll. Criss és Frehley viszont újra elhagyta a bandát, a helyükre Eric Singer és Tommy Thayer került. Az együttes folytatta a szerepléseket, miközben már csak Paul Stanley és Gene Simmons maradt meg eredeti tagként.

Korai évek és harcok (1970–1976)

A KISS gyökerei a Wicked Lester-hez vezethetők vissza, ami egy New York-i rock and roll együttes volt. Gene Simmons (Chaim Witz néven született Izraelben, szülei magyar zsidók, Simmons tökéletesen beszél is magyarul) és Paul Stanley (Stanley Harvey Eisen néven, New York-ban született) vezette az együttest. A Wicked Lester a maga eklektikus stíluskeverékével sosem ért el semmiféle sikert. Egy albumot vettek fel, amit az Epic Records visszautasított. Simmons és Stanley érezték, hogy másféle stílusban kéne játszaniuk, ezért 1972-ben feloszlatták a Wicked Lestert, és új együttes alapításába kezdtek. Dobosként Peter Criss (Peter Criscoula) volt a befutó, a szólógitáros Ace Frehley (Paul Daniel Frehley) pedig egy hirdetés útján került a bandába. 1973-ban Eddie Kramernél rögzítették az első demójukat. 1974-ben két lemezük, a debütáló KISS és a Hotter Than Hell (Japánban KISS 2 címen) jelent meg. 1975-ben következett az újabb sorlemez, a Dressed To Kill, melyről a Rock And Roll All Night című szám a banda egyik himnuszává vált. A szintén ez évben megjelent Alive! egy élőfelvételeket tartalmazó, sikeres lemez volt. Következő évben jelent meg a Destroyer, ami nagy áttörést jelentett a KISS számára.

A világsiker (1976–1982)

Szintén 1976-ban jelent meg a Rock And Roll Over, majd 1977-ben az újabb hatalmas sikert jelentő nagylemez, a Love Gun. 1978-ban adták ki a Double Plantium című, dupla válogatáslemezt, és még ez évben az összes tag a saját nevével fémjelzett szólóalbumot készített. 1979-ben jelent meg a Dynasty című album, amely egy kicsit diszkósabb irányba vitte a banda zenéjét. Azonban ebben az évben távozott a zenekarból Peter Criss, és ezzel nagyon sok rajongót elvesztettek. Az eredeti dobos helyére Eric Carr érkezett, aki 'Fox'-ot alakított a színpadon. 1980-ban jelent meg az Unmasked című album, amelyen még olyan felvételek hallhatóak, amin Peter dobol. Az albumon több dalt Ace énekel. 1981-ben a zenekar kiadta a (Music From) The Elder című lemezét, egy progresszív koncertalbumot. A rajongók és a kritika egyaránt lesújtó véleménnyel volt az anyagról, így ismét új utakat kellett keresnie a csapatnak.

Smink nélkül (1982–1990)

Miután Peter távozott, a KISS Eric Carral kezdett dolgozni. A zenekar addig eladott lemezei mind milliós sikeralbumok voltak. 1982-ben jelent meg az újabb sikeralbum, a Creatures Of The Night, amelyről főleg az I Love it Loud lett hatalmas sláger. Ez volt az utolsó olyan album, amelyen a zenekar sminkeket használt. Az album után Ace Frehley is kilépett, helyére pedig Vinnie Vincent került. A banda kezdetben ebben a felállásban is maszkokat használt, ám az 1983-as Lick it Up című albumon már elhagyták a sminket. Erről az albumról legfőképp a címadó szerzemény lett sikeres. Eztán ismét tagcsere történt: Vinnie Vincent kilépett, helyére pedig Mark St. John érkezett, ám nem sok időre, mindössze egy album erejéig maradt csak a zenekarban az új gitáros. Ez volt az 1984-es Animalize. Erről a lemezről a leghíresebb szerzemény a Heaven's on Fire.

Az album megjelenése után John is távozott, majd 1998-ben visszavonult a zenéléstől. Mark St. John 2007-ben agyvérzésben váratlanul elhunyt. A gitáros 51 évet élt.

Az album után sikerült végre egy évekig tartó felállást összehozni, Bruce Kulick gitárossal. Az 1985-ös Asylumon már ő gitározott. Ez a felállás készítette el a Crazy Nights és a Hot in the Shade című albumokat.

Eric Carr halála után (1990–1996)

1991-ben elhunyt Eric Carr, s a zenekar új dobost keresett. Végül Eric Singer foglalta el az elhunyt dobos helyét. 1992-ben jelent meg a Revenge-re keresztelt új album, melyre szokatlanul kemény, szinte metálos szerzemények kerültek. 1993-ban jelent meg az Alive III című koncertalbum, majd 1996-ban egy válogatásalbum, amely 1975 és 1996 közötti felvételeket tartalmazott.

Az eredeti KISS (1996–2002)

1996-ban a csapat bejelentette, hogy az eredeti felállásban, a sminkekkel együtt újjáalakul a KISS. Eric-nek és Bruce-nak így távoznia kellett. 1997-ben jelent meg a Greatest KISS nevű válogatásalbum. Szintén ebben az évben jött ki a Carnival Of Souls: The Final Sessions című stúdióalbum, ami 1995 és 1996 közötti felvételeket tartalmazott, tehát még nem az eredeti KISS új anyaga. Azonban 1998-ban megjelent a várva várt új nagylemez, az eredeti KISS-től: a Psycho Circus. Peter 2001-ben, Ace pedig 2002-ben ismét kilépett a zenekarból.

[Napjainkban (2002– )

Miután Ace és Peter kiléptek, az új gitáros Tommy Thayer lett, dobosként pedig Eric Singer tért vissza. Most nem csináltak új sminket, Tommy az űrember-ruhát vette fel, Eric pedig a macskaember öltözéket vette magára. Így turnéztak egy évig, majd 2002 és 2004 között ismét Peter lett a dobos, de 2004-ben újra kilépett, és ismét Eric Singer érkezett a bandába. 2008-ban, fennállásuk 35. évfordulója alkalmából világ körüli turnéra indultak (Alive 35).

2009 őszén – 11 év kihagyás után – jelent meg a KISS következő nagylemeze, a Sonic Boom. A zenekar az új lemezt 2010-ben nagyszabású európai turnén mutatta be. A turnésorozat neve: 'Sonic Boom Over Europe: From the Beginning to the Boom' (Hangrobbanás Európa-szerte: A kezdettől a robbanásig). A KISS minden idők legnagyobb rockturnéját tervezte, amely nemcsak a KISS történetében, hanem az egész rocktörténelemben is kiemelkedő lett.

Videók

  • Kiss - Rock & Roll All Nite
  • Kiss - Forever
  • Kiss - Heaven's On Fire
  • Kiss - Let's Put The X In Sex
  • Kiss - I Love It Loud
  • Kiss - Psycho Circus
  • Kiss - Who Wants To Be Lonely
  • Kiss - I Was Made For Lovin' You
  • Kiss - Reason To Live
  • Kiss - Lick It Up

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Paul Stanley
ének
gitár
Gene Simmons
ének
basszusgitár
Tommy Thayer
szólógitár
Eric Singer
dob