Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kretens

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1981

További képek

Biográfia: 

A társulatot 1981-ben alakította négy tizenéves srác és hamar kultzenekarrá váltak a punk színtéren. Persze hamar felfigyelt az ébredező szubkultúrára az Állambiztonság is. Egy 1988-as irat szerint operatív szempontból fontosnak tartották többek a Kretenst is. Egyre sűrűsödtek a „technikai okok” miatt elmaradt koncertek. Egyszer egy Bercsényi Klubban tartandó Kretens koncert elmaradása után a feldühödött több száz fős tömeg a Váci utcán vonult végig tüntetve a turisták és persze a rendőrség legnagyobb megdöbbenésére.

1983 a fordulat éve volt két szempontból is. Ekkor járt itt egy francia forgatócsoport, akik a magyar punkot dokumentálták, persze az akkori törvények szerint illegálisan. Nem csak a filmben, de a forgatócsoport visszatérése után kiadott „Világ lázadói harcra fel!” kislemez-válogatáson is szerepelt a Kretens. Ugyanebben az évben szánta el magát komolyabb cselekvésre az Állambiztonság. Hemü rendőrségi figyelmeztetést, Max megrovást kapott nagy nyilvánosság előtt elkövetett államellenes izgatás miatt. Az erős kéz hamar gyengült.

1985 körül hirtelen olyan szinten csökkent a nyomás, hogy a Kretens a Pecsában játszhatott 1500-2000 ember előtt többször is. Sőt, még egy NSZK-beli rövid turnét is engedélyeztek a zenekarnak, amelyet hatalmas sikerrel csináltak végig. Emellett egy jugoszláviai fesztiválra is kiválasztották a Kretenst sok hazai együttes közül.

A New York Times is foglalkozott a kelet-európai punk mozgalommal, így a Kretens-szel is, címlapon hozva Hemü fotóját. Ahogy enyhült a levegő, szaporodtak a koncertek. Együtt koncerteztek Harry Rollins-sal, a UK. Subs-szal és más külföldi zenekarokkal.

Az ekkor induló Fekete Yuk egyik alapzenekara lett a Kretens. A rendszerváltás hajnalán itt jelent meg „Ez még itt nem Amerika”, majd második, cím nélküli kazettájuk. A sikerek ellenére a több mint 10 éves működés után a zenekar feloszlott. Közben bekövetkezett Bozsó Bandi tragikus halála, ezért amikor úgy gondolták, hogy mégis zenélni kéne, Giret Gáborral (Gijo) léptek színpadra 1997-ben a Wigwamban, hatalmas bulit és teltházat produkálva. Az ország minden részéről jöttek a régi és az új punk arcok, hogy élőben láthassák a legendát.

Ezután ismét szünet, majd hirtelen felindulásból 2000-ben Gödöllőn egy újabb buli. 2006-ban a zenekar 25 éves fennállása alkalmából újra összeálltak, és a WigWam-ban tartottak egy sikeres koncertet. Ennek alkalmából kiadták első CD-jüket. A lemez 30 track-et tartalmaz. A lemez nagy része az 1997-es WigWam koncert anyagát tartalmazza, 7 dal pedig a zenekar korábbi időszakából, az 1980-as évekből származó, sosem rögzített dalok új stúdiófelvételei.

2006 őszén a csepeli Freeport-ban újabb Punk fesztivál (Sikátor, Elit Osztag, CPg).

A 2007 nyarán megrendezett komáromi punk-fesztivált követően az együttes két gitárosa, Hrutka Róbert és Giret Gábor szakmai elfoglaltságaik miatt úgy döntöttek, hogy nem kívánnak tovább részt venni a zenekar működésében.

2008-ban a zenekar a két eredeti tag mellett (Hemü és Max) két új gitárossal, Doba Dániellel (Dandy) és Mészáros Péterrel (Tostaky) újra próbálni kezdett.

2009-ben Tostaky elhagyja a bandát és Lencsés Balázs (SOKOL 403, MÁK) lépett a helyére. De a "Térdejj be" és a "Na és" c. dalokat még Tostakyval rögzítették.

2010-ben Balázs elhagyja a bandát és új gitáros csatlakozik a meglévô három taghoz Kovács-Moletz Gábor személyében.

Videók

  • Kretens - Élet
  • Kretens - Sötét felhők

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Horváth Attila (Hemü)
ének
Kovács-Moletz Gábor
gitár
Doba Dániel (Dandy)
basszusgitár
Tóth Miklós (Max)
dob