Bejelentkezés

x
Search & Filters

Kugli

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1979

További képek

Biográfia: 

1979-ben az SOS és Hurrican együttesekből alakította meg a zenekart Gönczy Gábor dobos. Az akkori tagok: Gönczy László gitáros, Vrana Tamás basszusgitáros és Bíró György énekes.

Az első fellépések Újpesten a Dallos Ida és az Művelődési Házakban voltak. Hamar kiderült, hogy a közönség megszerette a zenekart -egyre többen jártak a koncertekre - igy pár hónap után csatlakozott az együtteshez Major László gitáros. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy alapelképzeléseik megvalósuljanak, miszerint a dalokat színpadi játékkal, és kellékekkel alátámasztva adják elő. Így került a színpadra az akasztófa, rajta egy óriási kugligolyóval, útjelző táblák, a lift, a masszív asszony bábuja, az alsó tízezer éljenező táblája... és a háttérben a jellegzetes szárítókötél, amire kiteregették a szennyest.

1980-tól a Némethi Ernő Művelődési Házban hétfői napokon klubbot működtettek, ami odavonzotta Újpest, Angyalföld, Rákospalota rockrajongóit, biztosítva ezzel a fergeteges hangulatú telt-házas bulikat. Felfigyelt a sikerre a Magyar Televízió is, és egyik alkalommal felvételt készített, le is adták a Pulzus című műsorban.

Elkészült két rádiófelvételük az Ide a szívekkel és a Jó anyám (eredeti cím: Visszatérés). A rádió ezeket a felvételeket soha nem sugározta, az akkori vezetőség politikailag nem kívánatosnak ítélte meg az együttest. Ennek ellenére a siker rohamosan nőtt, így megnyílt előttük a Budai Ifjúsági Park kapuja, ahol a keddi napokon 2-3 ezres közönség gyűlt össze a Kugli koncertjein.

Sok ma is ismert nagy sikerű bandával léptek fel: Beatrice, Karthagó, Prognózis, , Edda, Missio, P-Mobil, V-Moto' Rock. A Lord a Budai parkban a KUGLI állandó előzenekara volt.

A hírhedt Pusztavacsi Békefesztivál minden idő legnagyobb létszámú magyarországi rockbulija volt. A Kugli zenélt a színpadon, mikor is a szervezetlenségi hibákból fakadólag a beindul közönség miatt a rendőrség a koncert közepén leállította a bulit, kitört a balhé…Közönség vs. Rendőrség, vízágyúk, könnygázgránátok…

Egy időre külső vendégként csatlakozott hozzájuk Vikidál Gyula.

Végül is megcsillant előttük egy hanglemez megjelenésének reménye, miszerint a hanglemezgyár felfigyelve a sikerre, felkérte a zenekart egy kislemez elkészítésére. A kiválasztott dalok: Hétköznapok, Masszív asszony. A felvételek a Főnix stúdióban elkészültek, de a kiadásra mégsem került sor. Talán egyetlen zenekar a hanglemezgyár történetében, akinek kifizették a jogdíjat és a kiadás járandóságait, ennek ellenére a lemez nem jelent meg. A valódi okot homály fedi (politikailag a zenekar nem volt megfelelő,derült ki egy levéltárból előkerült " Dallos" jelentésből nemrég). Az eset eléggé elkedvtelenítette az együttest és feloszlott.

Hosszú szünet után 2007-ben újra összeállt a csapat: Gönczy Gábor dob, Gönczy László gitár, Vrana Tamás basszusgitár, Ifj. Bíró György ének (édesapja posztját átvéve) és Dudinszky Zoltán billentyű, gitár. Úgy döntöttek, hogy a régi dalaikat Cd formájában megjelentetik. A első lemez „Visszatérés” címmel elkészült és a lemezbemutató koncert ideje: 2008. február 22-én volt.

A koncert sikerén felbuzdulva a csapat tovább folytatja a működést,önálló klubjuk van havonta egy alkalommal, és 2009-ben már ott vannak minden jelentősebb fesztiválon. Hegyalja, Fezen, SZIN, Motorostalálkozók, Tavaszi rockfesztivál, stb. Elkészült második lemezük „Megfizettek…” Címmel a lemez májustól kapható a boltokban. A lemezen a rock szakma sok ismert személye is közreműködik: Varga Miklós, Zeffer András, Kalapács József, Kósa Zsolt, Mr Basary (ének), Gál Péter (hegedű). A lemezbemutató 2010 június 4-én volt az Ady Endre Művelődési Központban Újpesten, a Tavasz utca 4.–ben. A Koncertről videófelvétel készült.

Ekkor már egy régi rajongóból taggá avanzsált szólógitáros, Rózsa Zoltán erősítette a zenekart, aki azóta is hű a formációhoz. 2010. októberében bemutatkozott a Vadvirág táncházban, ahol tervezték a klub beindítását. Ekkor már Nagy Viktor énekelt a Kugliban, hangjával próbálgatva a beton stabilitását. Vérbeli dübörgő rockzenéhez való hangot köszönthettünk személyében.

A Kugli együttes azóta is a két új taggal működik, a rajongók legnagyobb örömére. 2011.október 1.-én indult a Kugli klub, immár Újpalotán a Közösségi Házban (Zsókavár utca 15.,a Csarnok utáni megállótól nem messze)!!! Minden hónap első szombatján várják az őszinte-valódi rockot kedvelő jó arcokat,hogy szerezhessenek egy emlékezetes estét nekik,kiváló zenéjükkel és indulhasson a zúzás!!!

Megjelent a 3. lemez, "Mindhalálig Rock & Roll" címmel, 2011 decembertől kapható.

Videók

  • Kugli - A végzet asszonya
  • Kugli - Rab vagyok
  • Kugli - Mindhalálig R and R
  • Kugli - Visszatérés
  • Kugli - Hétköznapok
  • Kugli - Átkelés

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Nagy Viktor (Tüdőfej)
ének
Rózsa Zoltán
gitár
Dudinszky Zoltán
billentyűsök
gitár
Vrana Tamás
basszusgitár
Gönczy Gábor
dob