Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ladánybene 27

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1985

További képek

Biográfia: 

A Ladánybene 27 (nemzetközileg LB 27) az első közismert reggae zenekar Magyarországon. Ők készítették el Magyarországon az első reggae albumot (1991), az első dub albumot (2002), valamint az első riddim albumot (2007). Elidegeníthetetlen érdemük van a reggae zene magyarországi meghonosításában és megismertetésében. A One Drop Promotions labellel közösen évente megrendezett fesztiváljuk, az LB27 Reggae Camp a hazai reggae élet legfontosabb eseménye.

Kezdetek

Az 1985-ös megalakulásuk után történetük 1988-ban fordult komolyra, mikor az angyalföldi haverokból álló zenekar megnyert egy országos tehetségkutató versenyt.
A siker lendületével szorgos munkába fogtak, így rövid idő alatt helyi szinten ismertté váltak akkori ska stílusú számaikkal. Több demófelvétel készítése és rengeteg koncert után 1990-ben már színvonalas produkcióval érték el következő sikerüket; megnyerték az akkori legnagyobb, országos tehetségkutató versenyt, melynek fődíja egy lemezszerződés volt a PolyGrammal.

Az első lemezek

Közben a zenei stílusuk is változott; ahogy értek, kezdtek összecsiszolódni, lelassulni, egyre több reggae szám került a koncertprogramjukba. Ennek megfelelően az 1991-ben megjelent bemutatkozó albumukon a ska mellett már nagy hangsúlyt fektettek – mint a lemez címe is mutatja – a ”Reggae”-re. Az album hatalmas szakmai és közönségsikert aratott.
Elnyerte a Magyar Rádió ”eMeRTon” díját mint az 1991-es év kiemelkedő jelentőségű zenekara, a ”Rastafari" című dal pedig hetekig vezette a magyar és a környező országok sikerlistáit. A siker meglepő volt mivel a reggae-nek eddig semmilyen hagyománya sem volt Magyarországon, egy-egy számtól eltekintve soha senki nem készített reggae-felvételeket, pláne nem egy teljes albumot.

A zenekar célja a mai napig is nemcsak a saját népszerűségének növelése, hanem a reggae megismertetése és megszerettetése is. Természetesen turnézás következett, főleg itthon és már néha-néha a környező országokban is.

1992 nyarán megrendezték az első – a mai napig tartó hagyományt teremtő – ”LB 27 Nemzetközi Reggae Tábor”–t.

Közben készült a második album is, melyet 1993-ban adtak ki egyszerűen ”II.” címmel. Ez az anyag a digitális technika jegyében készült, az akkori legmodernebb magyar stúdióban.
Az album legnagyobb slágere, a ”Szedegetem” c. dal, mellyel beneveztek egy országos televíziós fesztiválra, ahol a döntőig jutottak. Ez a siker végleg beírta a zenekar nevét a magyar showbiznisz történetébe, mint az első és egyetlen, tehát ”A Magyar Reggae Band”. Talán ennek is köszönhetően ők léptek fel Carlos Santana előtt a ’93-as budapesti, Kisstadionban megrendezett koncertjén.

A következő egy koncertlemez volt 1994-ből, melyet egy jótékonysági koncertjükön rögzítettek ”Live” címmel. Bár a kiadójuk nem rajongott a koncertlemez ötletéért, a zenekar ragaszkodott hozzá, mivel rögzíteni szerették volna azt a hangulatot, ami minden bulijukra jellemző.A lemez érdekessége, hogy számos addig kiadatlan felvételt is tartalmazott a gyűjtők nagy-nagy örömére.

A jamaikai utazás

1995 nagyon fontos év a zenekar történetében; itt az első jamaikai utazás, és megszületett egy újabb hatalmas slágert tartalmazó album, melynek címadó dala: ”Van még a világon”.
1995 januárját Jamaikában töltötte a zenekar, ahol videoklipet és útifilmet forgattak. A kint látottak és főleg hallottak nagy hatással voltak rájuk, szinte egy új időszámítás kezdődött a zenekar életében.

Hazatérésük után, a Jamaikában forgatott videoklippel óriási sikerrel promótálták új albumukat. A ”Van még a világon” c. dal felkerült több hazai és külföldi válogatásalbumra, és számos ország rádiói játszották Olaszországtól Jamaikáig.

Természetesen turnék itthon és a környező országokban egyaránt voltak, toplistás helyezések Közép-Európa-szerte, meghívások európai fesztiválokra. Talán a jamaikai élmények hatására 1996-ban két albumot is kiadtak: az év elején egy emlékalbumot – az „ősi” magyar kiadónál, a Hungarotonnál – ”Bob Marley emlékére” címmel, melyen kizárólag Marley-dalok hallhatók.

A lemezbemutató koncertet május 11-én tartották több ezer néző előtt, szinte percre pontosan a Mester halálának 15. évfordulóján. Az albumról a ”One Love” c. dal lett a legsikeresebb. Az év végén kiadtak egy saját szerzeményekből álló albumot is – az EMI-nál – ”Pozitív” címmel.

Ezen a kompozíciók és a hangzás is a 80-as évek roots reggae stílusát idézte. A ”Még csak álom” c. dal rasztatémájú szövege keltett nagy érdeklődést, melyet felerősített a hozzá készített megrázó erejű videoklip is.

Az album második videoklipjét a ”Fuss” című ska-dalra egy – a Nemzetközi Videoklip-fesztiválon induló – kanadai stáb készítette el.
Ebben az évben ellátogatott Európába a ”Malibu Reggae Mix” névre keresztelt Bob Marley-emlékturné, melynek budapesti koncertjén olyan nevekkel léptek egy színpadra, mint a The Mighty Diamonds, Chaka Demus & Pliers, Pato Banton, The Wailers.

Még ebben az évben újra Santana előtt játszottak a pesti koncertjén, ahol Carlos a hallottak alapján közös zenélésre invitálta a zenekart, így együtt játszották el az ”Exodus” című számot.

Kell egy ház

Új albummal 1998-ban jelentkeztek, melynek címadó dala (egy régi Natural Ites sláger feldolgozása) a ”Kell egy ház”. Erre a roots reggae dalra forgattak klipet, mellyel ismét a listák élén tanyáztak.

Számos nemzetközi és hazai válogatásra felkerült a dal, az egész ország ”kellegyházazott”. Az album felvételei során találkoztak egy remek zenész, hangmérnök, hangszerelő arccal, Deseö „dBalage” Balázzsal, akivel elkészítették a címadó dal dub verzióját is, ezzel egy új fejezetet nyitva a zenekar történetében.

Nyáron felléptek többek között az olasz Rototom Sunsplash Reggae Fest-en is, ahol felfigyelt rájuk a jamaicai Sunsplash fesztivál főszervezője, Mr Rae Barrett, aki azonnal meghívta a zenekart a ’99-es splash-re.

Így 1999-ben újra Jamaica-ban indult az év, ahol február 6-án közösen játszottak a Wailers-szel az Ocho Rios-i Bob Marley emlékkoncerten, majd esténként pedig együtt jammeltek jamaicai zenészekkel (így futottak össze a fantasztikus Ninjaman-nal is).
Még ebben az évben, a ”Kell egy ház” sikerét kihasználva a PolyGram megjelentette az első négy lemezből készült válogatásalbumukat ”Best of LB 27 (1991-1995)” címmel.

Reggaekirakat

2000-ben elkezdték a legújabb album stúdió munkáit, melyek több mint egy évig folytak dBalage ”DSM” stúdiójában. Az eredmény a 2001-ben megjelent ”Reggaekirakat” című album. Mint a cím is mutatja a lemez sokszínű, (a reggae számos irányzata megtalálható rajta) mai modern hangzású, alternatív mixekkel és remixekkel. Az első videoklip a ”Kell, hogy szállj!” c. dalból készült, mely szerzemény felkerült több nemzetközi és hazai válogatás albumra is. Nyáron turné és meghívások újabb reggae fesztiválokra (pl;Szlovénia-Soca Riversplash).

Év végén megjelentették az első magyar dub albumot ”Links to Babylon” címmel, melyet a DUB4U projectben, élőben is játszanak.

2002-ben létrehozták az LB Reggae Sound System-et, mellyel országszerte népszerűsítik a műfajt ott is ahol nincs lehetőség a koncertezésre. És ez nincs másképp azóta sem…

Babylon Cirkusz

2005 nyarán jelentették meg – Az élet más…című – maxi kislemezüket, melyen az eredeti verzió mellett egy videoklip, egy koncert verzió és a remix verseny győztes darabjai is a tracklistára kerültek.

2005. augusztus 3-án, a zenekaruk megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelték…

Ezen évforduló tiszteletére tartott ünnepléssorozat kipihenése után 2007 tavaszán jelentettek meg egy újabb "mérföldkövet" az első magyar riddim albumot a Judgeday-t…a gyönyörű megjelenésű cd mellett – 16 évvel az első lemez után – újra bakelit formátumban is…de nics megállás: a 2007-es Reggae Camp (07.25-29. Százhalombatta) Yellowman-t is felvonultató sikeres megrendezése után megjelent, a zenekar első 20 évét feldolgozó DVD-sorozat nyitó darabja, rengeteg archív fotóval, videóval, majd' az összes videoklippel, útifilmekkel és eddig kiadatlan felvételekkel…és ezt követi majd 2007 novemberében a legújabb album a BABYLON CIRKUSZ…

2010-ben megjelent egy újabb riddim album Judah Riddim (Color Dem feat. King Yellowman) címmel. Az előző albumhoz képest több előadót is felkértek szereplésre, többek közt a svájci Junior Tshakát, Copy Cont, Gregory G.Rast, MC Kemont, Lord Panamót, MC Columbót és a 80-as évek jamaikai dancehall csillagát, King Yellowmant! A zenekar 2010-ben ünnepelte negyedévszázados fennállását, de bejelentették, hogy Lewy Brandy kilép a zenekarból. Lewy Brandy 18 évet szerepelt az együttessel. 2010 márciusától Kálmán András (Kálmi) áll a billentyűk mögött.
 

Videók

  • Ladánybene 27 - Kell egy ház
  • Ladánybene 27 - Fürdik a lelkem
  • Ladánybene 27 - Az élet más
  • Ladánybene 27 - We Are One
  • Ladánybene 27 - A szó veszélyes fegyver
  • Ladánybene 27 - Hogyan tovább

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
László M. Miksa
ének
Bodnár Tibor
gitár
Bokó Zoltán
billentyűsök
Kálmán András
billentyűsök
Hertelendi Rasta István
basszusgitár
Árokszállási RasTamás
dobok