Bejelentkezés

x
Search & Filters

Lee Aaron

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1980

További képek

Biográfia: 

Lee Aaron kanadai rock- és jazzénekesnő Karen Lynn Greening néven született 1962 július 21-én az Ontario-i Belleville-ben. Az 1980-as és ’90-es évek elején számos sikerszáma volt, mint például a „Metal Queen”, a „Watcha Do to My Body” és a „Sex with Love”.

Lee Aaron iskolai musical-ekben kezdett énekelni öt éves korában. Tizenöt évesen fedezték fel egy zenei előadáson, felkérték, hogy csatlakozzon a „Lee Aaron” nevű helyi rock-együtteshez, miközben még középiskolás volt az Ontario-i Bramptonban. Aaron énekelt, valamint alt-szaxofonon és billentyűs hangszeren játszott a zenekar első felállásában.

Tizenhét éves korában egy autóbalesetben Aaron arca súlyosan megsérült, és eltört az orra. Nem volt szükség műtétre, de évekkel később egy Aaron-ról szóló cikkben a Canadian Musician Magazine azt állította tévesen, hogy teljes rekonstrukciós műtétet hajtottak végre az arcán. A magazin a következő havi számában közölte a helyreigazítást.
Még abban az évben Aaron szerződést kötött első menedzserével, Bob Connolly-val. A hangszerek mögül az előtérbe került a zenekarban.

Az 1980-as évek

Aaron 1982-es debütáló „The Lee Aaron Project” című albumát a Freedom Records (később az Attic újra kiadta) ügyesen reklámozta Toronto zenei életének Ki kicsodájában a Moxy, a Riff Raff, a Santers és a Triumph’s Rik Emerett tagjaival együtt. Az album, amely Angliában csak importálva volt elérhető, olyan érdeklődést váltott ki, amely megalapozta Aaron részvételét az az évi Reading Fesztiválon.

1982 végén Aaron New York-ba repült és topless képeket készített a OUI férfimagazin számára. A magazin 1983 márciusi számában Aaron szerepelt a címlapon és egy interjúban. Aaron később úgy találta, hogy a magazinban való szerepléssel sérült a zenei hitelessége; megbánta döntését, melyért menedzserét okolta.

1984-ban felvett „Metal Queen” album egy multi-albumot eredményezett az Attic Records-szal. A Metal Queen felvétele alatt a gitáros John Albani csatlakozott a bandához és ő és Aaron egy tizenegy évig tartó szilár dalszövegírói partnerkapcsolatot hoztak létre. A következő évben Aaron felbontotta a menedzseri szerződését Conolly-val.

1984 és 1992 között Aaron majdnem egyfolytában turnézott, megfordult több, mint húsz európai országbán, és fellépett Japánban és az Egyesült Államokban is. Kiadott hat albumot az Attic Records-szal Kanadában, valamint a nemzetközi megjelenések az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Svájcban, a Benelux-államokban, Olaszországban, Skandináviában, Ausztráliában és Japánban. Három díjat nyert a Toronto Music Awards-on a legjobb női énekesként, tíz Juno jelölést, és mindennek betetőzéseként több tucatnyi európai zenei szavazatot kapott.

A legnagyobb kasszasikerét a Bodyrock kiadása hozta 1989-ben. Az album számos nagy slágert tartalmazott, köztük a „Watcha Do to My Body”-t, és Kanadában dupla-platinalemez lett.

1990-es évek

1992-ben Aaron otthagyta az Attic Records-ot, hogy elindítsa saját vállalkozását, a HipChic Music-ot, és kiadott még két további albumot. Az 1994-es Emotional Rain-en (az A&M Canada forgalmazta) Aaron együtt dolgozott Don Short-tal és Don Binns-szel (Sons of Freedom), Reeves Gabrels-szel (Dawid Bowie’s Tin Machine) és Knox Chandler-rel (The Psychedelic Furs).

Az 1995-ös 2preciious projekt felvételt a Sons of Freedom tagjaival írta. Ezt jó kritika fogadta, de gazdaságilag sikertelen volt, mint ahogy megpróbálta teljesen elhagyni a Lee Aaron nevet, és a saját nevét, a Karen-t használni.

1997-ben elkezdte kutatni a jazz-t és a blues-t.

2000-es évek

2000-ben kiadta a Slick Chick-et, ismét saját kiadójánál, a Barking Dog Mucis-nál (a Fusion 3 forgalmazásával). Aaron alaposan játszott ebben a kiadásban, fellépve a The Top of the Senator-ban Toronto-ban és számos jazz-fesztiválon Canadától Európáig.

2002-ben Aaron meghallgatásra ment a Modern Baroque Opera Company-be. Kiválasztották és abban az évben megjelent egy ALCAN Szervezésű Művészi Díjnyertes produkcióban, a 101 Dal De Sade Márkihoz-ban.

Tizenegyedik albuma,a Beautiful Things egy pop-jazz keverék, 2004-ben jelent meg. Aaron és férje, John Cody két gyereket nevelnek: Angella 2004. június 4-én, Jett 2006. január 7-én született.

Lee Aaron folytatja a játékot mind rock és mind válogatott jazz-fellépéseken.

Videók

  • Lee Aaron - Metal Queen
  • Lee Aaron - Whatcha Do To My Body
  • Lee Aaron - Barely Holding On
  • Lee Aaron - Only Human
  • Lee Aaron - Hands On
  • Lee Aaron - Peace On Earth
  • Lee Aaron - Sex With Love
  • Lee Aaron - I'd Love To