Bejelentkezés

x
Search & Filters

Magozott Cseresznye

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1989

További képek

Biográfia: 

A Magozott Cseresznye 1989-ben alakult Budapest III. kerületében, Óbudán. A zenekar alapítója Mazula Imre volt, aki a kezdeti felállásban ritmusgitározott, valamint vokálozott.  Az együttes 1991-ben készítette el első anyagát a Viking Klubban, ahol több koncertet is adott. A kazetta nem került nyilvános terjesztésre, de hamar népszerű lett. Ezt követően, az egyik Viking-beli koncert során az együttes tagjai összevesztek, és a zenekar gyakorlatilag feloszlott. Azonban Mazula azonnal hozzálátott új tagok kereséséhez. Így alakult ki a Magozott Cseresznye legismertebb felállása: Mazula (gitár, ének), Kuxi (basszusgitár), Ereb (dob), Cimbi (billentyû). A tagcserékkel együtt a zenekar zenei hangzása is jelentősen átalakult, de a korábbi számok mindegyikét továbbjátszotta az együttes.

Az új felállásban 1992-ben készítette el az első demóját az együttes. A demó kiadásával egyidejűleg rengeteg koncertet adott az banda, valamint a Viking-ben rendszeres klubnapot tartott. Mivel ebben az időszakban a közönség korábbi kedvencei, az Egészséges Fejbőr, valamint az Oi-Kor nem, illetve ritkán lépett nyilvánosság elé, továbbá az Akcióegység más irányba indult el, a Magozott Cseresznye 1992-93-ra a hazai Oi! zenekarok meghatározója lett. Egyúttal az együttes kezdett "egyszemélyes" zenekarrá válni. A klubnapokon, illetve több alkalommal is Mazula egyedül, illetve vendégzenészekkel lépett fel. Így történt ez az 1992-ben Pécsett megrendezett fesztiválon is. Ezen fellépésekkor a több Egészséges Fejbőr nóta is elhangzott a színpadon. Az együttes teljes létszámban is szerepelt vidéken, így fellépett 1992 decemberében Hódmezővásárhelyen, valamint nyáron Balatonlellén.

Ezzel együtt Mazula lelkes szervezője lett a K-L Szektor huligán zenekarnak is. Mindkét demó közreműködője volt. A Nincs több kegyelem című demót még ebben a felállásban készített el az együttes, azonban 1994-ben végleg feloszlott. Az együttes búcsúkoncertjére 1994. augusztus 20-án került sor a Fekete Lyukban 1500 néző előtt. Ezt követően Mazula, Appa és a korábbi gitáros, Ducó segítségével új anyagot készített Utolsó szó jogán címmel. Mivel a zenekar ekkor már nem koncertezett, így a számok, csak kazettán voltak hallhatóak. Mazula készített még egy kazettát Appával, mely az Oi! Mánia nevet kapta.

Az együttes demóira, kazettáira általában jellemző volt, hogy egy-egy szám többször, akár 3-4 alkalommal is rögzítésre kerüljön. Így született az utolsó három demó anyagából elkészített, régóta várt CD, mely gyakorlatilag a zenekar számainak többségét tartalmazta. Az említett felvételeken kívül több esetben a korábban már megjelent számokból készült hanganyag új keverésben, új kiadásban.

A zenekar tagjai közül Ducó a Panzerfaustban és az Oi-Korban is gitározott. Ereb, még a Magozott Cseresznyét megelőzően, több alkalommal, segédzenészként szerepelt az Egészséges Fejbőrben. Mazula később még egy együttessel próbálkozott (Pannon Hon), de ez a zenekar csupán egy félbeszakadt koncertig jutott el.

1994-ben Mazula Imi elkészíti Ducóval és Appával az "Utolsó szó jogán" című kazettát, ami kissé eltér az eddigi Cseresznye hangzástól, 1995-ben pedig elkészül az OI-mánia című kazi, amit Appa és Mazula Imi készített.

Ezek után összeáll a csapat: Mazula - ének, Ducó - gitár, Dallos Tomi - basszus, Kicsi - dob, amely egy koncert erejéig nem is Magozott Cseresznye, hanem Pannon Hon néven tart egy bulit ami nem sikerül valami fényesre, mivel a szervezők nem plakátolták ki a bulit. Ez a társaság nem is állt föl többé ebben a formában.

Ebben az évben Mazula Imre egy régi vágyának ad teret és elkészíti a "Magyar baka dalok" című kazettát, mind azok emlékére akik elestek a magyar hazáért.

1996-ban megjelent a régen várt CD. Végre sikerült létrehozni a legsikeresebb dalokból álló válogatást.

A zenekar újra összeáll 2001-ben. A tagok a korábbról már ismerős Csermák Csaba: dob, Dallos Tamás: bass, Tiba Attila: billentyű, Mazula Imre: gitár, ének összeállításban alkotja a Cserkót. Időközben Csermák Csaba elfoglaltságai miatt ismét távozik a zenekarból, helyét Marton Sándor, a Misszió nevű zenekar dobosa váltja fel. Júliusban távozik a zenekarból a basszusgitáros és a dobos, helyüket a Cseriből illetve más zenekarokból ismert zenészek veszik át. Még ebben az évben megjelent az új album Cirkusz címmel, a tagok a következők: Arab-dob, Yoda-Bassz, Kacsa Szólógitár, Mazu-ének. A stúdió közben eltűnik a csapatból Kacsa, helyére a Yodi hívására Bundi száll be.

2002 és 2004 között volt két nyugodt év a zenekarban, a tagok a régi barátság miatt nagyon jól kijöttek egymással. Miután 2004-ben elkészült a Pro Patria et Libertate, Bundi beugrott az OI-KOR-ba segíteni. Később, mivel a két zenekar sok volt neki közös megbeszélésen a tagok abban maradtak, hogy új gitárost keresnek.

2006-ban Bundi távozása után Kacsa visszakerült a csapatba, ezután nem túl termékeny időszak következett. A csapat nyomta a bulikat, de új lemez nem került a képbe. Igaz a társaság csinált egy albumot K-L SZEKTOR FERENCVÁROS AZ ÉLETÜNK! címmel.

A 2007-es év ismét új korszakot indított a Cserkó életében, a zenekar újra tagot vált. Kacsa helyét Ceka alias Czeróczky József (Cool Head Clan) veszi át. Új lendületet kap a társaság, Cekával rögtön "összehoznak egy régi-új lemezt, amin fele-fele arányban régi és új nóták kapnak helyet. A lemez felülmúl minden várakozást, közel 4000 db talál gazdára.

2008-ban a Gárda ismét lemezt készít, január-februárban felvételre kerül az Ébred már az oroszlán című album. 10 új dal, benne feldolgozásokkal. A lemezen megtalálható: A Jó lovas katonának, Ungnak és Tiszának (Tárczy Andor), vagy a mindenki által ismert Nemzeti Dal (Petőfi Sándor).
 

Videók

  • Magozott Cseresznye - Kassa
  • Magozott Cseresznye - Édes Erdély

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Mazula Imre (mAzu)
ének
gitár
Czeróczky József (Ceka)
gitár
Szabó László (Yoda)
basszusgitár
Csermák Csaba (Arab)
dob