Bejelentkezés

x
Search & Filters

Magyar Atom

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1994

További képek

Biográfia: 

Tátrai Tibor és a Hobo Blues Band három (akkori és korábbi) tagja, Deák Bill Gyula, Póka Egon és Döme Dezső hozta létre a Radics Béla Emlékzenekart, pár évvel a legendás gitáros halála után. A csapat, bár nem létezett sokáig, azért bejárta az egész országot, azokkal a dalokkal, amelyeket egykori zenésztársuk is mindig műsoron tartott. Azaz Jimi Hendrix legjobb nótáival.  

Ez az együttes nevezhető a Magyar Atom elődjének. Noha nem feledkezhetünk meg a HBB-ről sem. Ugyanis újra csak Hobo egy másik felállásának hangszeresei hozták létre 1994-ben az akkor még Magyar Atom Blues Brothers nevű bandát. Tibusz ezúttal Solti János dobossal, Tóth János Rudolf énekes-gitárossal és Zsoldos Tamás basszusgitárossal szövetkezett arra, hogy blues és rythm&blues örökzöldeket adjon elő a színpadokon. Amikor Jamie Winchester (szintén ének-gitár) a Tátrai Band tagja lett, egyben a Magyar Atomhoz is csatlakozott. (Ha Zsoldos Tamásnak más elfoglaltsága akad, Papesch Péter, a Latin albumok basszusgitárosa helyettesíti.)

Hogy miért ez a név? Úgy volt, egyszerűen Jimi Hendrix Emlékzenekarként fog működni a társaság. Ám amikor kiderült, hogy már a második koncertről hangzó anyag készülhet, s ezt a Paksi Atomerőmű Rt. támogatja, új nevet ötlöttek ki a zenészek. A Blues Brothers időközben valahogyan lekopott, így maradt az amúgy igen hatásos Magyar Atom elnevezés.

Az a bizonyos első album a népszerű paksi fesztiválon rendezett koncert felvételét tartalmazza. Többek között a Wild Thing, a Purple Haze, a Tobacco Road és a Little Wing szólal meg róla, a muzsikusok egyéni interpretációjában. A lemez egy az egyben tartalmazza az előadás hangjait, azaz a zenekar nem élt az utólagos javítás lehetőségével, hogy igazán idézni tudja Hendrix koncertjeinek hangulatát.

A Magyar Atom - ahogy a tagok mondják - szabadidő-zenekar. Tehát akkor áll színpadra, ha épp mindenki ráér. Ennek ellenére igen sok koncerten hallhatjuk Tibusz és társai örömzenéjét. 1995-ben havonta átlagosan öt-hat fellépése volt az együttesnek. Amíg működtek a helyek, leginkább a Bem Rockpart és a Lágymányosi Közösségi Ház adott otthont a bandának. Ma elsősorban az Old Man's Pub, valamint a Josefina Blues Bell a koncertek helyszíne.  

Mivel a Magyar Atom nem játszik saját dalokat, érthető módon ritkán jelentkezik albummal. Az első anyag megjelenése után nyolc évet kellett várni a másodikra. A 2002. április ötödikén, Tátrai Tibor ötvenedik születésnapján rendezett PeCsa-buli anyaga előbb CD-n és kazettán, majd DVD-n is megjelent. 2004-ben maga a Magyar Atom is ünnepelt, júniusban a Budai Parkszínpadon adott nagy koncertet, a megalakulás tizedik évfordulóján.

Tibusz és a Magyar Atom

"Már a megalakuláskor megbeszéltük, hogy nem adunk arcot a bandának. Ami annyit jelent, hogy nem játszunk saját zenét. Nem, mert a Magyar Atom egészen másról szól. Méghozzá leginkább a felelősség nélküli zenélésről.

Minden egyes bulin a fiatalságom tér vissza. Az az idő, amikor nem törtem a fejem azon, hogy milyen szólót, milyen dalt írjak. Amikor teljes lelkesedéssel és odaadással játszottam a Hendrix-nótákat.

Nyilván érthető, hogy ilyenkor miért felszabadult a muzsikus. Ám azt vettem észre, hogy a közönségre is ugyanilyen hatással van a produkciónk. Az emberek is épp oly felszabadultan szórakoznak a koncertjeinken, mint mi magunk. Talán mert nekik is terhet jelentenek saját elvárásaik, ki tudja. Mindenesetre abból csak jó sülhet ki, ha a zenész és a közönség is feszültségek nélkül részese a bulinak."
 

Klasszikus felállás: 

NévHangszer
Deák Bill Gyula
ének
Tátrai Tibor
gitár
Póka Egon
basszusgitár
Döme Dezső
dob