Bejelentkezés

x
Search & Filters

Matchbox Twenty

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1995

További képek

Biográfia: 

A matchbox twenty (vagy matchbox 20, mbt, mb20, eredetileg matchbox20) a floridai Orlandóban 1995-ben alakult rockegyüttes, amely eddig világszerte több mint 44 millió eladott lemezzel büszkélkedhet. Jelenlegi tagjai Rob Thomas (ének, gitár, zongora), Paul Doucette (dob, gitár, vokál), Kyle Cook (szólógitár, vokál) és Brian Yale (basszusgitár). Adam Gaynor (ritmusgitár, vokál), aki 2005. január óta nem tagja a csapatnak, az együttes első három albumán működött közre. A csapat frontembere és fő alkotóereje Rob Thomas, aki 2005-ben megjelent ...Something to Be című önálló albumával szólóelőadóként is bemutatkozott.

Rob Thomas több floridai együttesben megfordult, míg végül 1992-ben tagja lett a Tabitha's Secret nevű orlandói társulatnak. Matt Serletic producer (Collective Soul) felfigyelt a zenekarra – elsősorban Thomas énekesi és dalírói adottságaira – és lemezszerződést ajánlott nekik.

Az öttagú zenekarból ketten (Jay Stanley és John Goff) csupán egyetlen lemezre szóló szerződést szerettek volna, hárman viszont (köztük Thomas) úgy döntöttek, elfogadják a hosszú távra szóló szerződést. Mivel egyéb ellentétek is voltak a tagok között, Thomas és két társa (a dobos, Paul Doucette és a basszusgitáros, Brian Yale) 1995 júniusában kiváltak a zenekarból. Két új gitárossal (Adam Gaynorral és Kyle Cookkal) kiegészülve 1995 novemberében megalakították új együttesüket, a matchbox twenty-t, és aláírták a szerződést az Atlantic Records leányvállalatával, a Lava Records-szal.

Yourself or Someone Like You (1997-2000)

A matchbox twenty 1996 októberében adta ki első albumát Yourself or Someone Like You címmel. Kezdetben az alternatív rockzenekarok közé sorolták őket, hangzásuk alapján olyan együttesekhez hasonlították őket, mint a Counting Crows, a Better Than Ezra, a Collective Soul, illetve a Pearl Jam.

Az első lemezből a megjelenés hetében csupán 600 darab fogyott, és ez hatalmas bukást vetített előre. Az együttes menedzsere rendkívül pesszimistán fogadta az eredményeket: „A menedzserünk közölte velünk, hogy ez a lemez végét jelentheti. Egy másik lemezkiadó fejese pedig azt mondta, hogy menjünk vissza a stúdióba és írjuk újra az albumot, mert nincs rajta olyan dal, amit ki lehetne adni kislemezként” – emlékezett vissza Thomas 2005-ben. Néhány alternatív-rock rádió mégis elkezdte játszani a Long Day című dalukat, és egy birminghami (Alabama állam) adó is felfedezte a Push-t az Atlantic Records befolyása nélkül.

Ahogy a rádióadók egyre többet játszották az album számait és az együttes turnéra indult az album dalaival, úgy kezdtek emelkedni az eladási adatok is. Mára az első albumukból csak az USA-ban 14 milliót adtak el, így elérte a tizennégyszeres platina státuszt és a gyémántlemez fokozatot is. A NARM (National Association of Recording Merchandisers) 2007 tavaszán „Minden idők 200 legmeghatározóbb könnyűzenei albuma” közé is beszavazta.

Annak ellenére, hogy az album soha nem állt semmilyen toplista első helyén, a csapatnak stabil rajongótábora alakult ki, így az 1990-es évek egyik legsikeresebb amerikai együttesei közé került. A nem túl biztató kezdet után a csapatot 1998-ban a Rolling Stone magazin olvasói a „Legjobb új együttes” címmel tüntették ki.

A Yourself or Someone Like You-t mind Thomas „fiatalkori” élményei ihlették. Igazi kapcsolatokról, valóban átélt érzelmekről, csalódásról és megcsalásról, ténylegesen végigszenvedett szakításokról szólnak. Egy alkalommal a következőket nyilatkozta az albummal kapcsolatban: „Olyan emberekről írok, akik okkal vagy ok nélkül elhagytak. Katartikus lenne, ha tanulnék ebből, de újra és újra elkövetem ugyanazokat a hibákat.” Egy kritikus szerint az album nem más, mint zenés terápia zátonyra futott kapcsolatok esetére, olyan rockzene, amelyik a legtöbbet képes kihozni egy-egy elrontott élethelyzetből.

Thomas dalszerzői és énekesi kvalitásaira hamar felfigyeltek, mások mellett Carlos Santana is, aki 1999 tavaszán a második album munkálatai előtt felkérte őt, hogy visszatérő Supernatural c. albumára írjon egy dalt Ital Shurral közösen. Az énekes elfogadta az ajánlatot. Thomas-nak eredetileg csak a dal megírásában kellett volna részt vennie, azonban miután Carlos Santana hallotta a demofelvételeket Thomas hangjával, úgy döntött vele fogja a duettet fölvenni. A dal -amely a Smooth címet kapta - világszerte óriási sikert aratott, és ez Thomas-nak és csapatának hatalmas médiafigyelmet hozott.

Mad Season (2000-2002)

A csapat 2000-ben jelentette adta ki második albumát Mad Season címmel. Az album első kislemeze, a Bent rögtön a megjelenés hetében első helyre került a Billboard Hot 100 listán. A dal videójában Thomas csapattársai kifigurázták az énekes Smooth-tal nyert népszerűségét és ismertségét azzal, hogy Thomas-t a klipben könyörtelenül bántalmazták. A második kislemez az If You’re Gone is nagy sláger lett, különösen a felnőtt kortárs zenét kedvelők körében. A csapat következő két dala a Mad Season és a Last Beautiful Girl viszont már nem lettek annyira népszerűek. Az album Black & White People című számát is játszották az amerikai rádiók, annak ellenére, hogy hivatalosan nem jelentették azt meg.
Második lemezük megjelenését követően a banda már mint pop-rock együttes szerepelt a köztudatban.

More Than You Think You Are (2002-2004)

A harmadik nagylemez a More Than You Think You Are 2002 őszén jelent meg, ezen a csapat keményebb, rockosabb oldalát mutatta meg. Ez volt az az album is, amin Thomas először írt csapattársaival közösen dalokat. Kyle és Paul munkáját dicséri a Feel és a Soul, sőt Doucette volt a szerzője a Could I Be You című számnak. Az album három dala, a Disease, az Unwell és a Bright Lights mind sikeresnek bizonyultak. Az anyaghoz kapcsolódó középlemez EP címmel 2003. november 11-én jelent meg. 2004. május 25-én a csapat kiadta a More Than You Think You Are Turné koncertfilmjét SHOW: A Night int he Life of Matchbox Twenty címmel. A felvétel az együttes 2003-as atlantai koncertjén készült. A SHOW DVD promóciójaként a koncertet május 24-én - a hivatalos megjelenés előtt egy nappal - 40 amerikai mozi a műsorára tűzte egy este erejéig. A koncertfilmet a kanadai és ausztráliai mozik is bemutatták.

Szólóprojektek (2005-2007)

2004-ben a csapat úgy döntött, hogy szünetet tart és szólóprojektjeikre fognak koncentrálni.2005 februárjában Adam Gaynor elhagyta a csapatot máig tisztázatlan okok miatt. A gitáros azóta producerként és műsorvezetőként tevékenykedik. Pár héttel később Rob Thomas megjelentette régóta várt első szólóalbumát Something To Be címmel, ami rögtön a Billboard Hot 100 lista első helyén debütált. Az album olyan dalai, mint a Lonely No More vagy a This is How a Heart Breaks világszerte sikeresnek bizonyultak. Paul Doucette Break and Repair Method néven kezdett alkotni, Kyle Cook pedig a The New Left nevű csapatával adott ki EP-t.

Exile on Mainstream (2007-)

A matchbox twenty 2007 áprilisában állt újra össze Adam Gaynor nélkül, hogy felvegyen néhány új dalt készülő, Exile on Mainstream című válogatáslemezéhez. Az anyag 2007. október 2-án, a Yourself or Someone Like You című debütáló albumuk után pontosan tizenegy évvel jelent meg. Az együttes producere immár Steve Lilliwhite, aki eddig többek között Peter Gabriellel, a U2-val és a Rolling Stones-zal dolgozott együtt. Adam Gaynor helyére a dobos Paul Doucette került, őt pedig a Push Starból ismert Ryan MacMillan váltotta.
Az albumra tizenegy régi és hat új dal került fel. Az első kislemezszám How Far We've Come címmel 2007. július 16-án jelent meg. Ezt a These Hard Times című ballada követi, amit 2008 februrjában adott ki a csapat.

 

Videók

  • Matchbox Twenty - How Far We've Come
  • Matchbox Twenty - 3AM
  • Matchbox Twenty - Unwell
  • Matchbox Twenty - Push
  • Matchbox Twenty - Disease
  • Matchbox Twenty - If You're Gone
  • Matchbox Twenty - Time After Time
  • Matchbox Twenty - Real World
  • Matchbox Twenty - Long Day
  • Matchbox Twenty - Bright Lights

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Rob Thomas
ének
zongora
gitár
Kyle Cook
szólógitár
bendzsó
vokál
Paul Doucette
ritmusgitár
ének
Brian Yale
basszusgitár
vokál
Ryan MacMillan
dob
ütőhangszerek