Bejelentkezés

x
Search & Filters

Mungo Jerry

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1970

További képek

Biográfia: 

Az angol Mungo Jerry együttes 1970-ben alakult, neve T. S. Eliot Macskák-ciklusának egyik verséből (Mungojerrie and Rumpelteazer, Romhányi József fordításában: Ben Mickering és Mindlevery) származik. Ugyanabban az évben világsikert aratott az In the Summertime című dallal, amely pályafutása legnépszerűbb slágere és a könnyűzene egyik legismertebb örökzöldje lett. A Mungo Jerry körül eleinte a Beatles-lázt idéző „Mungo-mánia” alakult ki. A rajongók óriási lelkesedése idővel mérséklődött, amiben nyilván szerepet játszottak a gyakori tagcserével együtt járó zenei változások is. A zenekar vezetője és egyetlen állandó tagja, Ray Dorset 1980-ban szerzőként könyvelhetett el újabb nemzetközi sikert: Feels Like I’m in Love című szerzeménye Európa-szerte slágerré vált a skót Kelly Marie előadásában. A Mungo Jerry 1972-ben és 2009-ben adott koncertet Magyarországon.

A kezdetek

Ray Dorset 1968-ban alapította a The Good Earth együttest, amelynek tagja volt még Colin Earl (billentyűs hangszerek), Dave Hutchins (basszusgitár) és Ray Bowerman (dobos). A Saga lemezcég kiadta az It's Hard Rock And All That című lemezüket, majd Hutchins és Bowerman távozott az együttesből. A mosódeszkán (!!) játszó Joe Rush csatlakozásával a The Good Earth zenei stílusa az örömzenélés (skiffle) irányába változott. Miután rövidesen Rush is távozott, Dorset és Earl egy új bandát szervezett, amelyhez csatlakozott Paul King és Mike Cole. A Mungo Jerry nevet vették fel. Első nyilvános fellépésükre 1970 májusában került sor a Staffordshire-ben megrendezett Hollywood fesztiválon. Kirobbanó sikert arattak az In the Summertime című dallal, a több ezres közönség lelkesen tombolt a műsoruk alatt. A szerzemény akkor már egy hete kapható volt kislemezen, amely iránt a fesztivált követően megugrott az érdeklődés. Az In the Summertime rakétasebességgel repült a brit slágerlista élére, ahol hét hétig tanyázott. A külföldi siker sem maradt el, hiszen a felvétel 26 országban vezette a slágerlistát, a kislemezből összesen harmincmillió példány talált gazdára. A tekintélyes szaklap, a Melody Maker a Mungo Jerrynek ítélte az 1970-es év legjobb új együttesének járó díjat. Az In the Summertime szinte még el sem tűnt a slágerlistákról, máris megtörtént az első tagcsere: távozott Mike Cole, helyére John Godfrey érkezett.

Újabb sikerek, újabb tagok

Az 1971 januárjában megrendezett cannes-i MIDEM-gálán az Egyesült Királyság a Mungo Jerryvel képviselte magát, sőt a csapat részt vett a soron következő Sanremói Dalfesztiválon is. 1971 márciusában jelent meg a Baby Jump című kislemezük, amely szintén vezette az angol sikerlistát. A Lady Rose fogadtatására sem lehetett panasz, amely 1971 nyarának kedvelt slágerévé vált. A szakmai elismerések ugyancsak folytatódtak: Ray Dorset mint szerző három Ivor Novello-díjat kapott, a Melody Maker véleménye szerint pedig a Mungo Jerry egyike volt az esztendő öt legjobb koncertező együttesének. Ennek ellenére Dorset úgy érezte, az együttes repertoárja nem elég széles, ezért 1972-ben szólólemezt adott ki. A Cold Blue Excursion című albumon vonósok és fúvósok is közreműködtek, sőt még egy dzsesszzenekar is. Mindazonáltal Dorset nem mondott le arról sem, hogy bővítse a Mungo Jerry zenei skáláját. Ennek érdekében indítványozta, hogy egy dobos is csatlakozzon az együtteshez. Colin Earl és Paul King annyira ellenezték ezt a javaslatot, hogy ki akarták rúgni Rayt a bandából. A menedzsment azonban ragaszkodott Dorsethez, ezért a két másik zenésznek kellett távoznia. Ők King Earl Boogie Band új együttest alapítottak, Dorset és John Godfrey pedig új tagokat toboroztak a Mungo Jerrybe. A megújult együttes a Boot Power című albummal mutatkozott be a közönségnek.

A következő négy évben folytatódott a Mungo Jerry sikersorozata. Open Up című felvételük 1972-ben számos európai ország slágerlistáján szerepelt az első húsz között. A következő esztendőben a francia Jacques Dutronc egyik régi dalát dolgozták fel: az Alright Alright Alright az egész világon népszerűvé vált, az angol slágerlistán például harmadik helyezést ért el. A közönség kedvezően fogadta a Wild Love, a Long Legged Woman Dressed in Black, a Hello Nadine és az It’s a Secret című szerzeményeket is. Ebből a korszakból a You Don't Have to be in The Army to Fight in The War valószínűleg túlságosan hosszú címének köszönhette, hogy nem lett belőle sláger, noha a zenészek ebben a dalban is a legjobb formájukat nyújtották. 1975-ben Colin Earl kis időre visszatért a Mungo Jerrybe, amelynek felállása egyébként meglehetősen gyakran változott. Az együttes rendszeresen koncertezett a vasfüggöny mögött is. 1972-ben például a budapesti Kisstadionban adtak koncertet, 1974-ben pedig Bulgáriában léptek fel az Arany Orfeusz fesztiválon.

Az 1980-as évektől napjainkig

A diszkózene, majd a punk és az új hullám divatja háttérbe szorította a Mungo Jerryt, a nagyközönség az 1970-es évek végétől szinte teljesen elfeledkezett róluk. Mindazonáltal 1980 egyik legnagyobb slágere egy Ray Dorset-szerzemény lett, a Feels Like I’m in Love. Ezt Dorset eredetileg Elvis Presley-nek írta évekkel korábban, sőt a Mungo Jerry is megjelentette a saját változatát. A Feels Like I’m in Love azonban a skót Kelly Marie-nek köszönhetően vonult be a poptörténelembe, aminek egyik bizonyítéka, hogy a korszakot megidéző CD-válogatások szinte mindegyikén szerepel. Ha Európában nem is, az Egyesült Államokban jól csengett a Mungo Jerry neve még az 1980-as évek első felében is, mindenekelőtt olyan daloknak köszönhetően, mint az On a Night Like This vagy a Knockin’ on Heaven’s Door. Ez utóbbit a magyar közönség alighanem a Guns’N Roses előadásában ismeri, és kevesen tudják, hogy valójában egy régi Bob Dylan-dalról van szó, amely a Magyarországon is bemutatott Pat Garrett és Billy, a Kölyök (1973) című filmhez készült. Sam Peckinpah alkotásának egyik fontos szerepét egyébként maga Dylan játszotta, és akkor még nem is említettük az énekes házaspárt, Kris Kristoffersont és Rita Coolidge-t, akik szintén kulcsfigurákat formáltak meg.

1983-ban Dorset Peter Greennel, a Fleetwood Mac korábbi gitárosával és Vincent Crane billentyűssel (Atomic Rooster, The Crazy World of Arthur Brown) megalapította a Katmandu nevű supergroupot, amely A Case for the Blues címmel jelentetett meg egy nagylemezt. 1995-ben a popzene egyik új sztárja, Shaggy feldolgozást készített az In the Summertime-ból. Az új verzió világszerte nagy sikert aratott, és újra felkeltette az érdeklődést az eredeti előadó iránt is. 1999-ben a Toon Army című szerzeménnyel a Mungo Jery még egyszer (és egyelőre utoljára) felkerült az angol slágerlistára. 2003-ban Ray Dorset német zenészek társaságában készített egy új albumot: az Adult Only Mungo Jerry Blues Band néven került az üzletekbe. Mint arról már szó esett, a Mungo Jerrynek valósággal védjegyévé váltak a gyakori tagcserék. Ez a hagyomány 2005-ben úgy nyilvánult meg, hogy egyszerre három Mungo Jerry is működött Ray Dorset irányításával: a brit Mungo Jerry Band (pop, rock), a német Mungo Jerry Blues Band (blues, rock) és a Mungo Jerry & the Goodtime Gamblers (jug, blues, skiffle). 2005 júniusában az együttes a 35. születésnapját ünnepelte. Ebből az alkalomból Newcastle-ben és Stoke-ban adtak koncertet, ahol Dorset mellett színpadra lépett az eredeti felállásból Mike Cole is.

2006 márciusában jelent meg a Mungo Jerry újabb kislemeze, a Mr. Midnight, a Phantom of the Opera on Ice című produkcióból. A kislemez producere Roberto Danova, aki többször is kombinálta már a pop- és rockzenét nagyzenekari kísérettel. Nem ez volt egyébként az első közös munkája a Mungo Jerryvel, hiszen a zenekar régebbi slágerei közül a Lana és az It’s a Secret szintén átalakult a kezei között. 2007-ben két új Mungo Jerry-albumnak is örvendhettek a rajongók. A Naked from the Heart a klasszikus Mungo Jerry-hangzást idézte fel Dorset mellett egy másik alapító tag, Mike Cole közreműködésével. (Ütős hangszerek és zongora: Bruce Brand.) A másik album, a When She Comes, She Runs All Over Me a Mungo Jerry Blues Band második nagylemezeként került a boltokba. 2009-ben a Mungo Jerry újra koncertet adott Magyarországon a következő felállással: Ray Dorset (harmonika, gitár és ének), Toby Hounsham (billentyűs hangszerek), Alan Johnson (gitár), Mark David (dob), John Playle (basszusgitár). Az együttes 2010-ben ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját, természetesen sok-sok koncerttel. Az ünnepi alkalomra egy könyv is megjelenik, amely Ray Dorset pályafutásáról szól.

 

Forrás

 

Videók

  • Mungo Jerry - In The Summertime
  • Mungo Jerry - Lady Rose
  • Mungo Jerry - Mighty Man

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Ray Dorset
ének
gitár