Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nazareth

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1968

További képek

Biográfia: 

A Nazareth egy skót rockegyüttes, mely a 60-as évek végén alakult. Az együttes az 1975-ös Hair of the Dog albummal szerzett magának nemzetközi hírnevet. Több rocksláger is fűződik a nevükhöz, melyek közül a Love Hurts ballada a legismertebb. Dan McCafferty énekes, Pete Agnew basszusgitáros és Darrell Sweet dobos korábban egy Shadetts nevű együttesben játszott. A Nazareth nevet Manny Charlton gitáros csatlakozása után vették fel.

Az együttes 1970-ben költözött Londonba, ahol rögzítették a debütáló albumot. A Nazareth címet kapott lemez 1971-ben jelent meg. A második album Exercises címmel 1972-ben jelent meg, de elődjéhez hasonlóan ez is csak mérsékelt sikereket aratott. 1972-ben a Deep Purple vendégeként játszhattak, így már nagyobb figyelem hárult rájuk. A hatás nem maradt el: az 1973-as Razamanaz albumuknak Roger Glover volt a producere. A korongról a Broken Down Angel és a Bad Bad Boy megjárta a listákat is, mely által a zenekar nemzetközi hírnévre tett szert. Még ebben az évben meg is jelent a következő Loud 'n' Proud album, melyről a Flight Tonight című Joni Mitchell dal került a listák élére.

Rampant címmel jelent meg a kövezkező album 1974-ben, melyről a Shanghai'd In Shanghai bekerült a Top 40-be. 1975-ben ismét egy feldolgozással kerültek be a Top 20-ba, mégpedig a Tomorrow My White Bicycle dalával.

1975 áprilisában jelent meg a Hair of the Dog album, melyről a címadó dalt szívesen játszották a rádiók. Az amerikai kiadáson szerepelt egy The Everly Brothers feldolgozás a Love Hurts. A dal hamar a listák élére került, norvégiában például 60 hétig volt a listán. A következő lemezeik már nem keltettek akkora feltűnést mint a Hair of the Dog.

1979-ben Zal Cleminson gitáros belépésével, már öten alkották az együttest. A Malice in Wonderland és a The Fool Circle lemezeken Cleminson dalszerzőként is aktívan részt vett. 1981-ben a Holiday kislemezzel ismét sikereket értek el, majd a Crazy (A Suitable Case for Treatment) daluk felcsendült a Heavy Metal című filmben is.

Habár a 80-as években is készítettek albumokat, rajongótáboruk erősen megcsappant. Inkább Európában voltak népszerűek, Dream On daluk nagy sikert aratott Németországban.

A 90-es évek elején csatlakozott hozzájuk Billy Rankin gitáros. Az 1991-es No Jive albumuk ismét egy erős zenekart mutatott. 1993-ban a Hair of the Dog dalukat feldolgozta a Guns N' Roses az 1993-as The Spaghetti Incident? EP-jén. Ezt követően Axl Rose megkérte az együttest, hogy játszanak az esküvőjén, de a Nazareth visszautasította az ajánlatot. Rankin 1994-ben ismét kilépett.

1998-ban a Boogaloo albummal ismét sikerült meggyőzniük a rajongókat, azonban 1999-ben Darrell Sweet dobos szívrohamban következtében elhunyt. Őt Lee Agnew fia váltotta fel, aki a basszusgitáros Pete Agnew fia. Ezt követően csak 2008-ban figyelt fel rájuk a szakma, ugyanis a The Newz albummal a kritikusokat is sikerült meggyőzniük. A lemezmegjelenés után turnéra indultak Európában.

 

Videók

  • Nazareth - This Flight Tonight
  • Nazareth - Night woman
  • Nazareth - Hair Of The Dog
  • Nazareth - Dream On
  • Nazareth - Love Hurts
  • Nazareth - Razamanaz
  • Nazareth - Bad, Bad Boy
  • Nazareth - See Me
  • Nazareth - Morning Dew
  • Nazareth - Cocaine

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Dan McCafferty
ének
Jimmy Murrison
gitár
Pete Agnew
basszusgitár
Lee Agnew
dob