Bejelentkezés

x
Search & Filters

Neck Sprain

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1992

További képek

Biográfia: 

A Neck Sprain 1992 novemberében alakult SzélháMOSH néven az alábbi felállásban: Nagy Levente - ének, basszusgitár, Kecskés Péter – gitár, Fung András – gitár, Gyuricza László – dob.

Már 5-6 saját szerzeménnyel a birtokukban kihasználtak minden lehetőséget a rockfesztiváloktól kezdve bármilyen fellépésig. Rengeteg városban megfordultak a Dunántúl területén és többnyire bíztató kritikákat kaptak. 1994-ben megnyerték a Somogy Megyei Amatőr Rocktalálkozót, majd döntősök lettek egy országos fesztiválon a III / III klubban Budapesten. Megjelent egy hat számos demó kazettájuk szerzői kiadásban amit ők rögzítettek egy négysávos stúdiómagnóval. A kazetta nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az 1995-ös év fordulópont volt a zenekar életében. Először is egy tagcsere történt a nyár végén. Gyuricza László helyett Bakos Csaba érkezett az együttesbe, majd októberben megnyertek Körmenden egy rockfesztivált. Itt találkoztak Vida Ferivel az LMS főnökével. Év végén jelent meg a második demó, amit már az LMS stúdióban vettek fel. 1996 tavaszán második helyezést értek el a szombathelyi tehetségkutatón. Jártak Ausztriában és nyáron felléptek több szabadtéri bulin. Szeptembertől következett egy országos túra a Strong Deformity-vel.

1996 telén jött ki a hat számos ÉDEN demó, ami vastag gitárhangzásával mára klasszikusnak számít a magyar demók között. Kis pihenő után az Ektomorf turnét már Neck Sprain néven nyomták le a srácok. A két zenekar között kialakult jó hangulat miatt kétszer járták körbe az országot. A második kör felénél András is kilépett a zenekarból így a leszervezett bulikat már hárman játszották le. Itt került be a képbe Kovács "Kacsa" Zsolt, Leviék gyerekkori jóbarátja, aki más stílusból jött, de hamar ráérzett a Sprain-világra. Kezdett összeforrni a csapat, ezt bizonyítandóan megnyerték a Marshall-tehetségkutató egyik állomását, melynek kapcsán először jutottak fel az E-klub színpadára (97 nov.).

Majd újabb év, újabb tagcsere. Ezúttal Baki döntött úgy, hogy megválik a zenekartól. 1998 januárjától kezdődtek el a próbák az új ütőssel, aki akkor még a Wall Streetben törte a dobverőket. Bánfalvi Sanyi erőteljes dobolása új színt hozott az N.S.-be. Ez a direktebb hozzáállás már hallható a nyáron megjelent két számos promó kazin, ami feltűnően jó kritikákat kapott mindenhol. A nyarat végigkoncertezve világossá vált, hogy az ütősebb program nagyobb sikereket arat a metálosok körében.

Közben folyamatosan készültek az új nóták, melyek eredményeképpen a banda '98 novemberében bevonult a HSB stúdióba, hogy elkészítsék első nagylemezüket. A munkálatok 10 napig folytak Régi irányításával. Az Overgain LP '99 januárjában jelent meg saját kiadásban. Az album hangzásét tekintve elég vastagra sikeredett, külön érdekesség, hogy 5 nótában az ex-Strong énekes, Bigyusz is szerepelt (ill. a Top of the World végén Sanyi is gitározott). Az anyag várakozáson felüli eladást produkált. A lemez megjelenése után intenzív koncertezésbe kezdtek a fiúk. Többször végigjárták az ország klubjait egyre nagyobb nézőszámokat produkálva. 1999 nyarán a Shock magazin felkérésére elkészült egy új nóta (Conctere Block). Ami később rákerült a Shock és a Metal Hammer válogatás albumra is. A nóta még ma is az egyik favorit a bulikon. 2000 januárjában Kecskés Peti váratlanul elhagyta a csapatot (ma mér C.D.T.-ben nyomul). Rövid gondolkodás után a brigád úgy döntött, hogy Janó Misit (ex-Ektomorf) hívja el a FreshFabrik tavaszi turnéjára kisegítő gitárosnak. A turné nagyon jól sikerült, Misike nagyon bevált. Így rövidesen a zenekar végleges tagja lett.

A Fabrik turné végeztével nem szakadtak meg a sorozatos fellépések. A zenekar szinte nyár végéig a színpadon volt. Eközben nagy lehetőség nyílt arra, hogy kiadói szerződést kössön a Hammer Recordsszal. A csapatnak a Szigeten volta az utolsó fellépése, mivel a novemberi stúdiómunkák miatt a 2. lemezanyagnak kellett készülnie a felhalmozott ötletekből. A 2. lemez felvételei Hidasi Barnabás felügyelete mellett folytak. A fiúk 9 számot rögzítettek, az Overgain nótáinál sokkal érettebb, súlyosabb és groovosabb hangulatú lett a True Soul Dead Body. Pihenést nem hagyva maguknak egy 10 állomásos országos turnéra indultak a Tankcsapdával, hogy egy más beállítottságú közönség soraiból is rajongókat szerezzenek maguknak. A kiadó közben belevetette magét a hanghordozó sokszorosításának munkálataiba ill. nyomdai előkészítésébe, melynek következtében december közepén a boltokba került a 2. nagylemez. Már a Csapda közönség visszajelzésein is érezhető volt az új nóták fogóssága, és ez elég erőt adott a srácoknak, hogy tavasszal önálló országos turnéra induljanak 2 előzenekar társaságában, hogy lezúzzák az ország klubjait. A Neck Breaking Tour-on szereplő 2 vendégzenekar a Hangyák és a Mind Control. Még pár állomás vissza volt, de a zenekar hosszú vívódás után úgy döntött, megvélik Kovács "Kacsa" Zsolt gitárostól különböző problémák miatt. A 3. lemezanyag dalainak ötletei már halmozódnak, a csapat mégis folyamatosan koncertezik és júniusban németországi körútra készül. Az biztos, hogy a zenekar a nagy nyári fesztiválokban - Tokaj, Mezőtúr, Sziget - jelen lesz, és nem hagyja nyugodni a zeneileg teljesen kiéhezett rajongókat.

A zenekar 2006 februárjában stúdióba vonult és rögzítette harmadik stúdióalbumát, amely október 14-én jelent meg „Heavyweight – Third Round” címmel, szerzői kiadásban a CLS Records terjesztésében.

Mint ismeretes, gondok adódtak a Neck Sprain énekesi posztján. Sokáig nem tartott a baj, hiszen már meg is találták Pityesz utódját Áron „APEy” András személyében, aki eddig a Kelly Hits The Blue Skyban nyomta.
 

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Horváth István
ének
Janó Mihály
gitár
Nagy Levente
basszusgitár
vokál
Bánfalvi Sanyi
dob