Bejelentkezés

x
Search & Filters

Niburta

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2009

További képek

Biográfia: 

A „Niburta” zenekar neve az ősi szkíta mondavilág kétarcú istenétől ered. „Niburta” volt a háború istene, harcosait pusztító erővel ruházva fel, és az aratás istene is, mindig bőséges termést hozva. Ez a kettősség érezhető a banda zeneiségén is: a kemény, modern metalcore hangzást keverik a népi hangszerek, mint a koboz, a hegedű és a furulya magával ragadó hangjával, valamint a balkáni folklór miszticizmusával.

A „Niburtát” 2009-ben alapította, eredetileg „Tardos” néven egy baráti társaság, akik a mai napig a zenekar alkotói magját alkotják: Németh Anna, Krieser János és Hormai „Busó” Balázs. Hosszú tagkeresési, válogatási és gyakorlási időszak után a zenekar felvette a „Niburta” nevet, és stúdióba vonult, hogy felvegye az első demo lemezét, az „Eredet” c. korongot. A demo komoly siker lett, gyors ismertséget hozva a zenekarnak a folk metal körökben, valamint több  külföldi felkérést is szlovák és cseh koncertekre.

2011 közepén a zenekar felvette első EP-jét, az „Awakening”-et, ami tovább növelte népszerűségüket. Innentől az események lényegesen felgyorsultak: több kis koncert mellett a zenekar januárban lezúzta a budapesti „Folk-Rock Maraton” színpadát, valamint júliusban fellépett az utolsó „Rockmaratonon”. A „Niburta” természetesen nem csak hazánkban ért el sikereket, több külföldi koncertre kaptak meghívást, valamint kiemelt fellépők voltak az „International Beltine Fest Tour 2012” magyar, szlovák és szlovén állomásán is.

A tavasz komoly változásokat hozott a zenekar felállásában: a banda egyharmada lecserélődött, de az eredmény magáért beszél, hiszen egy minden eddiginál elhivatottabb és stabilabb csapat jött létre.

 A zenekar bemutatkozó nagylemeze, a „Scream From The East” októberben jelenik meg hazánkban, a „Nail Records” gondozásában.

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Horváth Martina Veronika
ének
Németh "Panni" Anna
hegedű
duda
Krieser János
gitár
Hajba Gergő
gitár
akusztikus gitár
Hormai "Busó" Balázs
doromb
furulya
koboz
üvöltés
Patkós Richárd
furulya
duda
kaval
Kristóf István
koboz
akusztikus gitár
ének
Rab "Kráken" Attila
basszusgitár
Leindler Milán
dobok