Bejelentkezés

x
Search & Filters

Paramore

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2004

További képek

Biográfia: 

A Paramore egy amerikai rockegyüttes, amit 2004-ben Franklinben (Tennessee) alapítottak. A tagjai: Hayley Williams (ének/billentyűs hangszerek), Josh Farro (gitár/vokál), Jeremy Davis (basszusgitár), Zac Farro (dob) és Taylor York (ritmusgitár).

Az együttes 2005-ben adta ki a bemutatkozó albumát, az All We Know Is Falling-ot, majd ezt követte a Riot! 2007-ben, ami platinalemez lett az Államokban, és aranylemez az Egyesült Királyságban, Írországban és Új-Zélandon. A harmadik albumuk a Brand New Eyes 2009. szeptember 29-én jelent meg. A Brand New Eyes az együttes eddigi a slágerlistákon legjobban teljesítő albuma.

2002–2005: az alapítás és az All We Know Is Falling

2002-ben az akkor 13 éves Hayley Williams elköltözött szülővárosából, Meridianból Franklinbe ahol találkozott Josh Farro és Zac Farro testvérekkel miközben egy magániskolába járt. Nem sokkal a költözése után Hayley Brett Manningtől vett énekórákat. A Paramore megalapítása előtt Hayley és Jeremy Davis basszusgitáros barátjukkal, Kimee Read-del egy funk együttesben, a The Factory-ban játszottak, míg Josh és Zac Farro együtt gyakoroltak az iskola után. A Paramore többi tagja „ideges volt ezzel az egész női dologgal” miszerint Hayley lenne az énekesük, de mivel nagyon jó barátok voltak ezért Hayley elkezdett nekik dalokat írni. Az együttest hivatalosan Josh Farro (gitár/háttér ének), Zac Farro (dob), Jeremy Davis (basszusgitár) és Hayley Williams (ének) alapította 2004-ben, majd később csatlakozott hozzájuk Hayley szomszédja, Jason Bynum (ritmikus gitár). Hayley állítása szerint a „Paramore” név az első basszusgitárosuk leánykori nevéből ered.[8] Miután megtudták a paramour homofon jelentését („titkos szerető”), úgy döntöttek, hogy ezt a nevet fogják használni Paramore betűzéssel.

Az együttes első száma amit együtt írtak a Conspiracy volt, amit később a bemutatkozó albumukon adtak ki. A következő években a Paramore Nashville területén kívül is koncertezett, többek között a Purple Door és a Warped Tour fesztiválokon. John Janick a Fueled by Ramen vezérigazgatója és alapítója megkapta a Paramore demóit, majd elment a Taste of Chaos fesztiválra Orlandoba, hogy élőben is láthassa őket. Egy kisebb privát koncert után amit egy raktárban tartottak az együttes aláírt egy szerződést a kiadóval.

Ezután a Paramore visszautazott Orlandoba, de megérkezésük után nem sokkal Jeremy Davis kilépett az együttesből személyes okokra hivatkozva. A Paramore megmaradt négy tagja folytatták az albumot, megírták az All We Know-t ami Davis kilépéséről szólt, majd kitalálták az All We Know Is Falling koncepció alapjait. Az album borítója is a Paramore bánatát szimbolizálja, amit Hayley Williams így magyarázott meg: „Az All We Know Is Falling borítóján a kanapé és a távozó árnyék, mind arról szól, hogy Jeremy elhagyott minket és egy űrt hagyott maga után”. A felvételek három hétig tartottak és az album promóciós anyaga csak a megmaradt négy tag közreműködésével jött létre.

A koncertek előtt felvették az együttesbe John Hembree-t (basszusgitár) Jeremy Davis helyére. 2005 nyarán a Paramore a Shira Girl színpadon lépett fel a Warped Tour-on. Az együttes kérésére öt hónappal a távozása után Jeremy Davis visszatért az együttesbe Hembree helyére. Az All We Know Is Falling-ot 2005. július 24-én adták ki és a 30. helyezést érte el a Billboard Heatseekers slágerlistáján. A Paramore első kislemezének, a Pressure-nek aminek videoklipjét Shane Drake rendezte, nem sikerült felkerülnie a slágerlistákra. A videoklipben egy raktárépületben zenélnek, majd a klip végén vízzel permetezik le őket. Júliusban kiadták a második kislemezüket, az Emergency-t. Ennek a videoklipjét is Shane Drake rendezte és Hunter Lamb (ritmusgitár) is szerepel benne Jason Bynum helyett. Az Emergency klipje is egy Paramore koncertről szól amiben véres kosztümökben zenélnek. A harmadik kislemez, az All We Know videoklipje koncertfelvételeket és háttérfelvételeket tartalmaz.

2006 januárjában az együttes a Winter Go West turnén vettek részt ahol az Amber Pacific és a The Lashes seattlei bandákkal zenéltek együtt. Februárban Hayley Williams énekelt az October Fall Keep Dreaming Upside Down című számában. 2006 tavaszán a Paramore volt az előzenekara a Bayside-nak, majd nem sokkal később a The Rocket Summer-nek is. 2006. október 5-től október 15-éig az Egyesült Királyságban turnéztak, ahol az utolsó turnéállomás a londoni Mean Fiddler volt. Ezután előadták a Foo Fighters My Hero című dalát amit a Sound of Superman című albumon adtak ki 2006. június 26-án.

2006 nyarán a Paramore ismét részt vett a Warped Tour-on, elsősorban a Volcom és a Hurley színpadokon, és amikor először felléptek a főszínpadon az megegyezett szülővárosuk, Nasville alapításának napjával. A Paramore első Államokbeli turnéja 2006. augusztus 2-án kezdődött, ezen az összes jegyet eladták, a This Providence, a Cute Is What We Aim For és a Hit the Lights támogatásával az utolsó állomáson Nashvilleben. Ebben az évben jelöltek voltak az „Év legjobb új bandája” címre, és Hayley Williams lett a 2. „legszexibb nő” a brit Kerrang! magazin olvasó alapján.

2007-ben Hunter Lamb elhagyta a csapatot és megházasodott, a Paramore négyesben folytatta tovább. A Paramoret a brit NME magazin az „2007 új zajának” nevezte. Januárban ők játszották a Warped Tour akusztikus nyitányát a Rock and Roll Hall of Fame-ben, és Hayley Williamsen az Emergencycímű videoklipben látható ruhát viselte.

A Paramore még egyszer feltűnt a Kerrang! magazinban, azonban Hayley Williams úgy gondolta, hogy a cikk hamis képet fest a bandáról, elsősorban azért mivel úgy fókuszált rá mintha ő lenne a „főszereplő”. Ezek után Hayley a banda LiveJournalján ezt írta: „Címlapsztori nélkül is sikerült volna. Sajnálom ha ez bárkit is megbántott a Kerrang!-nál, de nem hiszem, hogy egy árva szó is igaz lenne a cikkből.” Áprilisban Hayley Williams énekelt a The Chariot Then Came To Kill című számában. 2007 elején újabb turnéba kezdtek a This Providence-el, a The Almost-al és a Love Arcade-dal.

2007–2008: Riot! és egyéb projektek

Paramore 2007 januárjában kezdte el a második stúdióalbumuk, a Riot! felvételeit, majd márciusban fejezték be Hunter Lamb nélkül aki azért lépett ki az együttesből 2007 elején mert megházasodott; Lamb nélkül Josh Farronak kellett az album mindkét gitár részét játszania. Taylor York, aki már a Farro testvérekkel az előtt az együttes tagja volt mielőtt megismerték Hayley Williamst, visszatért a bandába Lamb helyére. Miután Neal Avron és Howard Benson producer megkörnyékezte őket a Paramore a Riot!-ot a new jersey-i David Bendeth producerrel vették fel (Your Vegas, Breaking Benjamin), majd 2007. június 12-én kiadták. A Riot! 20. helyen debütált a Billboard 200-on, 24. helyen a brit slágerlistákon és több mint 44 000 példányt adtak el belőle megjelenésének hetében az Egyesült Államokban.

Azért választották a Riot! címet mert ez „egy érzelem hirtelen kitörését” jelenti, és ez volt rá az a szó ami „összegezte az egészet”.[ Az első kislemezt, a Misery Business-t 2007. június 21-én adták ki. Erről Hayley úgy nyilatkozott, hogy „őszintébb mint bármely más amit valaha is írtam és ezt az érzést a srácok zenéje kiegészítette”.

2007 nyarán harmadszor is részt vettek a Warped Touron, majd az élményeikről írtak az MTV-nek. Júniusban a Rolling Stone nekik adta a „Ones to Watch” címet. A Paramore első élőadásban leadott televíziós fellépése a Fuse Networks The Sauce című műsorában volt. A Riot! album második kislemezét, a Hallelujah-t 2007. július 30-án adták ki, és csak az interneten és a brit televíziókban volt elérhető. A videoklipje az All We Know-éhoz hasonlóan koncertfelvételeket és háttérfelvételeket tartalmaz.

2007 augusztusában a Paramore mint az „MTV A Hét Előadója” lejátszotta a dalaik akusztikus változatait az MTV-ben. Ezeket Queensben vették fel Evan Silver és Gina Fortunato rendezése alatt. Az MTV.comon is megtalálható a Riot! több promóciós kisfilmje is. 2007 augusztusában négy héten keresztül a Misery Business klipje volt az MTV.com legnézettebb videója. október 8-án élőben előadták a Misery Business-t a Late Night with Conan O'Brien műsorban, ezt valószínűleg a Max Weinberggel a 2007-es Warped Tour alatt kötött barátságuk tette lehetővé. Augusztusban a Paramore szerepelt a New Found Glory Kiss Me című számának videoklipjében.

2007. október 11-én a Riot! második kislemeze, a Crushcrushcrush videoklipje debütált az amerikai televíziókban. A Crushcrushcrush klipjében egy kietlen sivatagban játszanak miközben kémkednek utánuk majd a hangszereiket is szétverik. A kislemezt november 12-én adták ki az Egyesült Királyságban, majd november 19-én az Egyesült Államokban. Hayley Williams énekelt a Say Anything In Defense of the Genre című albumának a The Church Channel és a Plea című számain amit 2007. október 23-án adtak ki. Az együttes 2007 november 29-én Bostonban az FNX rádiónak adta elő élőben a számainak akusztikus változatait. 2007. december 31-én az MTV szilveszteri adásában is felléptek.

A Paramore volt az Alternative Press magazin 2008. februári címlapján és az olvasók „2007 Legjobb Együtteséve” választották. A banda 2008. február 10-én a „Legjobb Új Előadó” díjra is jelölve volt az 50. Grammy díjátadón, azonban ezt Amy Winehouse nyerte. 2008 elején az Egyesült Királyságban turnéztak a New Found Glory-val, a Kids in Glass Houses-zal és a Conditions-zel. 2008 februárjában elkezdték az európai turnéjukat, azonban 2008. február 21-én bejelentették, hogy személyes okok miatt törölnek hat koncertet. Williams azt írta az együttes weboldalán, hogy ez „a szünet egy esélyt ad arra, hogy elszakadjunk a munkától és a személyes dolgainkkal foglalkozzunk”. Az MTV.com arról számolt be, hogy a rajongók a banda jövőjéről spekulálgatnak és olyan pletykákat is közzé tettek, hogy a problémák akkor kezdődtek amikor Josh Farro kifejezte a dühét a média ellen mivel Hayley Williamsre összpontosítanak. Azonban visszatértek a szülővárosukba, hogy felvegyék a negyedik kislemez, a That's What You Get videoklipjét, amit 2008. március 24-én adtak ki.

2008 áprilisában és májusában a Jimmy Eat World-el az Egyesült Államokban turnéztak, majd május 10-én és 11-én a Give It A Name fesztiválon léptek fel az Egyesült Királyságban és május 10-én az In New Music We Trust színpadon a Radio 1's One Big Weekend fesztiválon Kentben a Mote Parkban. A Paramore első írországi fellépésére 2008. június 2-án Dublinban a RDS-ben került sor amit a Vans Warped Tour követett július 1-jétől július 6-ig.

2008. május 7-én az MTV TRL-ban Hayley Williams elmondta, hogy egy új albumon dolgoznak ami a következő nyáron fog megjelenni. Hayley Williams azt mondta, hogy az új dalokat a koncertek próbáin gyakorolták. Az Alternative Press magazinban Zac Farro azt mondta az albumról, hogy a hangzása olyan lesz mint a Mew, a Thriceés az Arcade Fire együttesek számai.

2008. május 19-én a hivatalos weboldalukon bejelentették, hogy újra turnézni indulnak, aminek neve The Final Riot! és július 25-én kezdődik és szeptember 1-jén ér véget. Ezen turné alatt előadták Leonard Cohen Hallelujah című számát is. 2008. szeptember 2-án aláírtak egy szerződést a Hurley Clothing ruházati céggel. Az ebből befolyó teljes összeg a Love146 alapítvány részére utalták.

A Paramore Decode című száma volt az Alkonyat című film főcímzenéje. Az I Caught Myself című számuk is szerepelt a filmben. A Decode-ot 2008. október 1-jén adták ki a Paramore Fan Club és Stephenie Meyer weboldalán. Ennek a klipjét október 13-án kezdték el felvenni és november 3-án jelent meg. október 24-én a Hot Topicban is hallható volt, az albumot november 4-én adták ki. Borders az album olyan változatát adta ki amin a Decode akusztikus verziója is hallható.

November 25-én adták ki az koncertalbumukat, a The Final Riot!-ot. Az albumhoz mellékeltek egy DVD-t is amin az egész chicagoi koncert felvétele megtalálható. A The Final Riot! aranylemez lett az Egyesült Államokban.

2009–napjainkig: Brand New Eyes koncertek és egyéb projektek

2009 januárjában Josh Farro az együttes harmadik stúdióalbumáról beszélt. A Kerrang!-gal való interjújában Farro azt mondta, hogy „Megpróbáljuk Nashvilleben [felvenni]. Úgy gondolom ha az albumot ott írjuk az ösztönöz minket, és ha ott is vesszük fel akkor az jóval könnyebb lesz mivel a saját ágyainkban aludhatunk és nem egy hotelben mint az év többi 300 napjában! Még nem vagyunk benne biztosak ki lesz a producer. A Decode-ot Rob Cavallo készítettük, ami egy jó tapasztalat volt, de kerni fogunk és csak akkor hozunk döntést ha már sok számot írtunk és tudjuk, hogy mit keresünk. Nagyon élveztük a koncerteket és egy olyan producert akarunk aki ezt meg tudja fogni”.

2009. január 21-én bejelentették, hogy a Bedouin Soundclash-sel, a The Sounds-zal és Janelle Monaevel különleges vendég volt a No Doubt Summer Tour 2009-en, ami 2009 májusában indult.

A Paramore 2009 elején írta és fejezte be a legújabb albumukat a Brand New Eyes-t. A Brand New Eyes első kislemeze, az Ignorance 2009. július 7-én jelent meg. Az Ignorance videoklipjét 2009. augusztus 13-án az MTV összes platformján, hálózatán és weboldalán sugározták. Paramore a hivatalos weboldalán bejelentette, hogy koncertezni fog az Egyesült Államokban. A turné a Brand New Eyes kiadásának napján, szeptember 29-én kezdődött és november 1-jén ért véget Nashvilleben.

A Paramore az MTV Unplugged-nak is készített egy felvételt amit az MTV.comon lehet megtekinteni. szeptember 29-én Hayley Williams elhagyta a színpadot mivel berekedt. okróber 2-án bejelentették, hogy néhány koncert el lesz halasztva Hayley Williams torokgyulladása miatt.

2010 decemberében Zac és Josh Farro kilépett az együttesből. Ennek ellenére Hayley azt nyilatkozta, hogy a banda nem bomlik fel. Ő, Jeremy és Taylor továbbra is együtt zenélnek az együttesben.

Zenei stílus

Paramore zenéjét általában emónak és pop punknak tekintik. Joshua Martin azt írta Hayley Williams interjúja után, hogy „A banda nem csak egy vörös hajú pop-punk lány bátor hozzáállással. A zenéjük olyanok mint ők. Felgyorsul és lelassul. Emo anélkül, hogy siránkozna vagy gyerekes lenne. Majdnem egy szó szerinti anti-Avril Lavigne”. Az Alternative Press magazin azt írta, hogy a banda „fiatalos hangzású”, miközben „őszinte”. A Paramore első albuma, az All We Know is Falling jóval „sablonos pop-punk” hangzású volt ami „jól is hangzik” és a kettő kombinációja létrehozta ezt a „kifinomult rockkal nyakonöntött pop/punk albumot”. A második albumuk, a Riot! „sokféle stílust fedez fel, azonban nem kóborol el a védjegyükké vált hangzástól”.

Az Alternative Press és több egyéb kritikus is azt állítja, hogy a koncertek nagyban növelték a banda hírnevét. Az Alternative Press azt állítja, hogy Hayleynek „nagyobb a karizmája mint a nála kétszer idősebb énekeseknek és a zenekara sem marad le túlságosan tőlé”. John Mayer énekes/dalszerző 2007 októberében dicsérte Williams hangját egy blogon, a „narancs remény”-nek hívta; a „naracs” a hajszínére utal. A női frontember miatt a zenekart gyakran hasonlítják összes Kelly Clarksonnal és Avril Lavigne-nel, akire az egyik kritikus azt mondta, hogy „súlyosan megalapozatlan”. Jonathan Bradley kritikus azt írta, hogy a „Paramore fertőző lelkesedéssel támadja a zenéjét”. Azonban azt is írta, hogy „nincs olyan nagy különbség a Riot! és Kelly Clarkson vagy Avril Lavigne számai között”. Az NME egyik kritikusa A Paramore zenéjére azt mondta, hogyan olyan mint a „No Doubt (kivágva az összes ska elemet)” és „Kelly Clarkson legvadabb álmai”. Hayley Williams így írt a zenekar női aspektusáról: a Paramore nem „ez a csaj vezette banda” és a zenéket azok számára készítik „akik élvezik a zenét és nem azoknak akik a nememről beszélnek”.

A Paramore kifejezte a Blink-182, a Death Cab for Cutie, a Jimmy Eat World, a MewithoutYou és a Sunny Day Real Estate, és a Thrice és a New Found Glory iránt érzett nagyrabecsülését. Hayley Williams azt mondta, hogy rá Robert Smith a The Cure-ból és Etta James volt rá hatással. Williams azt mondta a U2-hoz hasonló zenekarokra, hogy akik masszívak és azt tesznek amit akarnak, azt írnak amit akarnak és kiállnak valamiért", a Jimmy Eat Worldre akik úgy gondolom soha nem fognak csalódást okozni a rajongóiknak, és a No Doubtra akik „lenyűgöző dolgokat műveltek”, lehetnének a minta a Paramore számára.

Josh Farro a BBC-nek adott interjújában azt állította, hogy a „Hitünk nagyon fontos számunkra. Valaki nyilvánvalóan azért fogja szeretni a zenénket mert hisz valamiben. De mi nem azért vagyunk itt, hogy prédikáljunk a gyerekeknek hanem azért, mert imádjuk a zenét”.

Videók

  • Paramore - Still Into You
  • Paramore - Monster
  • Paramore - Ignorance
  • Paramore - Playing God
  • Paramore - Misery Business
  • Paramore - That's What You Get
  • Paramore - The Only Exception
  • Paramore - Brick By Boring Brick
  • Paramore - Decode
  • Paramore - Pressure

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Hayley Williams
ének
billentyűsök
Taylor York
gitárok
ütőhangszerek
Jeremy Davis
basszusgitár