Bejelentkezés

x
Search & Filters

Piramis

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1975

További képek

Biográfia: 

Som Lajos egy külföldi útja során eljutott egy Black Sabbath koncertre. Ez a koncertélmény arra sarkallta, hogy saját elképzelései alapján itthon keményebb rockzenét játsszon, és a korábbi szokásával ellentétben teljesen saját dalokra építse programját. Ezt az elképzelést (a Tűzkerék és a Taurusz után) a Piramisban valósította meg.

1975. januárjában alakult az együttes Som Lajos basszusgitáros vezetésével, a Neoton- és a Taurus évek után; a dobos Köves Miklós a Non -Stopból jött. Az első elgondolás szerint a zenei érdekességet két billentyűs játékos szerepeltetése adhatja. Így itt szerepel Gallai Péter és Lévay Tibor szabadkai muzsikus, aki a Münchenben élő, a Silver Convention és más együttesek szerzőjének és menedzserének Lévay Sylvester-nek öccse. Ö rövid idő után visszatér Jugoszláviába, katonai szolgálatának letöltésére. A szólógitáros Závodi János szintén a Non- Stopból jött. Októberben csatlakozik a zenekarhoz Révész Sándor énekes aki a Generál tagja volt azelőtt. Az első rádiófelvétel a "Ne bántsd a madarakat" volt, amelyet követett a zenekar máig is ismert slágere, a "Szállj fel magasra!" A nyári, Minivel közös lengyelországi koncertsorozatot egy őszi követi, ahol az angol Mud együttessel lépnek fel közösen, és a turnéról szóló tévéfilmriport alapozza meg tulajdonképpen a zenekar hazai népszerűségét.

1976 karácsonyán jelenik meg az első kislemez, amelyről a "Becsület" a sláger.

1977-ben az "Égni kell annak, aki gyújtani akar" c. dallal szerepeltek a Metronom'77 fesztiválon. Májusban megjelenik az I. számú Piramis LP. Az évi koncert turné befejező akkordja a Szolidaritási Rock Fesztivál, ahol az együttes vendége az angol Liar. Novemberben nyugat-európai turné, a Steppenwolf társaságában. Ebből is kiderült, hogy a rég megszűntnek hitt világhírű együttes létezik.

1978-ban megjelenik a Piramis II. December 23-án, eredeti ötlet színhelye a népszerű Budai Ifjúsági Park: tízezer fiatal melegszik át az e téli napon adott koncerten.

1979-ben a harmadik album jelenik meg, azon a "Kóbor angyal" a legnépszerűbb dal. Szeptemberben ismét a Budai Ifjúsági Park a színhely, ahol a következő koncertfelvételekből álló lemez anyagát rögzítik: "A nagy buli" címmel az év végére jelenik meg.

1980: szovjet turné és az V. album felvétele. Ez régebbi szerzeményeik angol nyelvű összesítése volt. Az együttes évente 60-70 ezer levelet kap és válaszol rajongóinak, akiknek nem csak a szövegek mondják ki az igaznak érzett dolgokat, hanem a kitűnő zene is. Som mozdony-erősségű basszusjátéka, Révész perfekt színpadi mozgása és felső hangregisztere, Gallai bravúros billentyűsjátéka, és a Révésztől eltérő énekhangszíne, szerzeményeinek külön világa, Závodi mesteri rock gitározása és Köves elegáns, és kemény dobolása.

1981-ben a hatodik nagylemez került a boltokba, "Erotika" címmel. A felvételek között mini-párbeszédek, egy kaland, egy szakítás a régi partnerrel és a végén egy újabb kaland, amelynek fejleményeit már nem tudhatjuk meg, mert a lemez előbb befejeződik. Zeneileg ez a lemez az ismert Piramis-hang folytatása, több instrumentális szólóval, a szövegíró Horváth Attila a kamaszkorát méltán követő felnőtt hangot üti meg. Május 14-én Nyugat Berlin mellett gyakorlatilag vége lett a Piramisnak. Ez volt Révész Sándor utolsó koncertje, kilépett. A zenekar folytatta nélküle, de a meglékelt hajó megállíthatatlanul süllyedt. Gallai énekelt tovább, kijött a Piramis Plusz, elkezdtek koncertezni is, de nem ment. A klasszikus rockzenének időlegesen bealkonyult 1980 végétől, az állami monopólum tótumfaktumai is levették a kezüket a zenekarról, és végül az aranyügy megadta a kegyelemdöfést a Piramisnak. Hosszú agónia után kimúlt a zenekar.

Révész 1985-ben jelentkezett szólóprojecttel, Som a Senatorral ugyanekkor, de igazából egyik próbálkozás sem lett tartós. Závodi a Hobo Blues Bandbe, Gallai a Bikinibe távozott. Révész csak 1986-ban tért vissza önálló szólólemezzel.

1992-ben végre Révész hosszas győzködés után kötélnek állt, összeállhatott újra a magyar rock egyik emblematikus zenekara. December 27, 28, 29, 30 és január 2 napokon 5 alkalommal újra megszólalt a banda. Gyakorlatilag beköltöztek egy hétre a BS-be. A koncertek szetlistája megegyező volt, tehát akinek megvan a 30-i TV felvétel, annak a többi 4 nap nem mondhat újat. A koncerteket onnan lehet megkülönböztetni, hogy A "Másnap" után Révész bemond egy számot, itt a 4214-est. Ennyi nap telt el, hogy utoljára a többiekkel egy színpadon állt. Ez értelemszerűen minden este változott.

2005 decemberében a 30. évfordulóra már terveztek koncertet, de nem jött össze.

A következő megjelenés 2006 decemberében volt, amikor újra összeállt a zenekar és kétszer töltötte meg az Arénát, a koncertről készült DVD platinalemez lett, csakúgy mint az audió CD. A várakozásokkal ellentétben most is elmaradt a hosszabb visszatérés, a személyi problémák miatt nem maradt együtt a csapat.

A Piramis egykori tagjai közül hárman: Závodi János gitáros, Gallai Péter billentyűs és Köves Miklós dobos azonban úgy érezte, hogy nem lehet veszni hagyni a zenei örökséget, a közönség továbbra is igényli a koncerteket, élőben szeretné hallani a dalokat. Ezért felkérték basszusgitárosnak Vörös Gábort, az Ossián együttes egykori tagját, az énekesi posztra pedig Nyemcsók János bizonyult a legmegfelelőbbnek, aki megszállott Piramis rajongó és mind hangi adottságai, mind színpadi munkája hitelessé teszik a Piramis frontvonalában.

A 2009-es év, a Piramis visszatérésének éve. Nagy fesztiválokról, városi rendezvényekről, művelődési házaktól és külföldről is érkeztek felkérések, amelyeknek mind szeretne eleget tenni a zenekar. A Piramis harminc éve nem járt vidéken és a környező országok magyarlakta területein, így az érdeklődés napról-napra nő, jelentős számú fellépés várható ebben az évben, szeretnénk a legendás "nagy buli" harminc éves évfordulóját megünnepelni, valamint egy karácsonyi koncertet rendezni.
 

Videók

  • Piramis - Szállj

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Nyemcsók János
ének
Závodi János
gitár
Gallai Péter
billentyűsök
Vörös Gábor
basszusgitár
Köves Miklós
dob