Bejelentkezés

x
Search & Filters

Primus

További képek

Biográfia: 

A Primus egy 1984-ben alakult amerikai (kaliforniai) kísérletező zenét játszó 3 tagú banda, melynek repertoárjában a zenei elemek egészen tág formái a dzsessztől a rockon, a funkyn keresztül a metalig megtalálhatóak. Zenéjük főbb jellegzetességei a szólisztikus és slap (húrütés) technikájú basszusgitárkezelés, a kitekert, ferde dallamokat produkáló gitár, és a groovos intenzív dobjáték. Mindezt tetézi egy "Mickey" egér szerű hang, amely furcsa, abszurd sztorikat mesél el iróniát és cinizmust sem nélkülözve. A primus szó latinul azt jelenti: első.

A Primust Les Claypool, egy El Sobrante-i (Észak-Kalifornia) autószerelő dinasztia legfiatalabb sarja alapította. A Primus létrejöttében fontos szerepet játszó bandák: Tommy Crank Band (Lalonde), Blind Illusion (Claypool, Lalonde), Possessed (Lalonde) Limbo Maniacs (Brian Mantia, egyetlen lemezük jelent meg, az 1990-es Stinky Grooves).

Első lemezüket is úgy tudták finanszírozni, hogy eladták Les autóját, mert a szülei nem sokat tudtak segíteni a kezdeti lépéseknél. Les egyik középiskolai osztálytársát kérte fel gitározni, Todd Huthot, akivel pár éven át jammelgettek, tulajdonképpen az első Primus-koncertanyag, a Suck On This is ebből a közös zenélésből állt össze. A zenekari kavarásoknak "köszönhetően" később állandó gitárosra leltek, az avantgárd – és jócskán alulértékelt – Larry Lalonde személyében, aki azelőtt a Possessed, a Tommy Crank band és a Blind Illusion nevű bandákban játszogatott (ez utóbbiban Les Claypoollal együtt álltak a világot jelentő deszkákra).

1988–1996 között állandó felállásban – Claypool basszusgitáron, Lalonde gitáron és Tim Alexander dobon – a stílusban meghatározó albumokat készítettek. A diszkográfiájuk története a kezdeti demók után (mint például a Sausage)egy élő lemezzel kezdődött, melyet "Suck on this" névre kereszteltek. Az album számai később a következő két stúdiólemezen is megjelentek. Már itt megtalálható a későbbi Primus sláger a "Tommy the Cat" melyre a zenekar klipet is készített. Az első stúdiólemezük (sorban a második) a "Frizzle Fry" nevet viselte és sok rajongó szerint a csapat egyik legjobb szerzeménye.

A soronkövetkező "Sailing in the seas of cheese" volt az a lemez, mely által szélesebb körben kezdték emlegetni a banda nevét. A következő hangzóanyag, a "Miscellaneous debris", mint a neve is mutatja egy különlegesség volt. Az EP más zenekarok számait tartalmazta kissé átdolgozva. A legérdekesebb talán a Pink Floyd – Have a Cigar száma volt, melyet Claypool a maga képére formált. Eután a csapat egy újabb ízig-vérig Primus anyaggal tért vissza, és lemezüket "Pork Soda" névre keresztelték. Ez a lemez fontos mérföldkő volt a zenekar pályafutásában, az album által ismét fontos lépés tettek az ismertség felé. A bandát favorizálók körében talán A "Pork Soda" a legemlegetettebb lemez.

Azután a csapat még merészebb irányba mozdult és a "Tales From The Punchbowl" kiadásával sokkolták a zeneipart. A színes, rajzos borító és a megmagyarázhatatlanul őrült számok kitágították a zenekar amúgy is széles határait. A "Punchbowl" -t páran már nagyon közérthetetlennek tartották, de az együttes még erre is rácáfolt a nemes egyszerűséggel csak "Brown Album"-nak nevezett lemezzel. Itt a számok heterogenitása teljes kavalkádba torkollott.

Ezután szinte pihenő gyanánt rakták össze a "Rhinoplasty" névvel ellátott, feldolgozásokat és élő felvételeket rejtő anyagukat. A számok közt megtalálható volt a Metallica – "The Thing That Should Not Be"-je és a korábbi saját szerzemény, a Too many puppies átdolgozása is. Közben hírek kezdtek terjengeni a csapat meggyengüléséről. Erre volt hivatott rácáfolni a karcosabb és konkrétabb számokat rejtő "Antipop". A zenekar tagjai mellett itt jelentős nevekből álló zenészgárda vendégeskedett. A lemez a rajongók köréba igen jól szerepelt, de a bandát ez nem mentette meg a feloszlástól.

A csapat szétválása után a tagok külön utakon jártak, főként Claypool dolgozott aktívan különféle projecteken, mint például a Frog Brigade, vagy az Oysterhead. A hosszúra nyúlt csend azonban nem tüntette el a Primust a zenei színtérről.

Visszatérő anyaguk a 2003-ban megjelent Animals Should Not Try To Act Like People, mely anyag egy 5 számos mini Ep, folytatása valószínűleg egy újabb nagylemez lesz. Jelenleg a Primus a saját maga – vagyis Claypool – által szervezett Hallucino-Genetics Tour keretében lép fel a stílusok határait feszegető bandákkal, a rock, funky, illetve a metalizált hangzású együttesek képviselőivel. A "Genetics" turné műsorát később DVD formájában is kiadták, melynek fő jellegzetessége, hogy a kézikamerás felvétel jellege miatt a nézőt a közönség soraiba varázsolja.

Az együttesre legnagyobb hatással a Rush volt, de például, a 60-as, 70-es évek progresszív bandáinak (ELP, Yes, Van Der Graaf Generator, Genesis, Electric Light Orchestra, vagy a Jaco Pastorius vezette Weather Report,stb.) hatása is tagadhatatlan.

A főleg underground szinten mozgó zenekar szakmai körökben nagy elismertségnek örvend, több híres zenésszel vannak jó barátságban. Egyes koncertjeiken meg is fordultak olyan zenészek, mint például James Hetfield, Kirk Hammert a Metallicából, Layne Stanley (R.I.P.) az Alice In Chainsből, vagy Tom Morello a Rage Against The Machine-ből és az Audioslave-ből.
 

Videók

  • Primus - Wynona's Big Brown Beaver
  • Primus - Tommy The Cat
  • Primus - Lacquer Head
  • Primus - The Devil Went Down To Georgia
  • Primus - My Name Is Mud
  • Primus - Too Many Puppies
  • Primus - Southbound Pachyderm
  • Primus - Over The Falls
  • Primus - Tragedy's A' Comin

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Les Claypool
ének
basszusgitár
Larry "Ler" LaLonde
gitár
vokál
Jay Lane
dob
vokál