Bejelentkezés

x
Search & Filters

Procol Harum

További képek

Biográfia: 

A legsikeresebb "véletlen" együttes amely valaha is létezett. A zenészek akik egyetlen szám felvételére jöttek össze olyan sikert arattak, hogy "kénytelenek" voltak együttest alapítani.

A Procol Harum 1967-ben alakult. Már az első év is eseménydús volt a számukra. A megalakulást követő hónapokban távozott két alapító tag, Bobby Harrison és Ray Rawyer. A helyükre két kiváló muzsikus, B.J.Wilson és Robin Trower érkezett. Trower személyében egy olyan szólógitáros került a bandába, aki Jimi Hendrix nyomdokain lépdelve, annak magaslatait ostromolta.

Még 67-ben készült a Whiter Shade Of Pale című dal, amely egyszerre ismertté tette az együttest. A "Sápadtság fehérebb árnyalata" nemcsak nagyszerű szerzemény, de hűen tükrözte a Procol Harum zenéjének lényegi elemeit, sajátosságát. Hangzásviláguk érdekes elegye a blues és a szimfonikus rocknak, amihez helyenként a klasszikus rock&roll társul. A Harum muzsikája főleg Matthew Fisher orgonajátékára épült, a többi hangszer inkább csak ahhoz kellett, hogy biztosítsák a rockzenei hangzást. Dalaik többségét a Gary Brooker-Keith Reed szerzőpáros alkotta. Első albumuk mely a zenekar nevét viselte 1967 októberében jelent meg és Amerikában nagy sikert aratott.

1968 decemberében felléptek a Miami Pop Festival -on, ahol 100.000 ember ünnepelte őket a Fleetwood Mac, Chuck Berry és a Canned Heat társaságában. A Procol Harum, bár kiváló gitárosa volt, nem a kor igényeinek megfelelő gitárcentrikus rockot játszotta. A zenekar három lemezt készített változatlan felállásban, majd a Salty Dog című album után (mely a kritikusok szerint a banda legjobb alkotása) az orgonista-producer Fisher kilépett a csapatból, és vele tartott a basszusgitáros Knights is. Érdekes módon a két távozó helyére csak egy zenész, Chris Copping érkezett. Ő játszott mind a billentyűs hangszereken, mind a basszusgitáron. Ekkor csak négy fővel zenélt a Procol Harum.

1971-ben távozott Robin Trower. Először a Jude nevű együttest, majd a Robin Trower Bandet hozta létre. Trower és két kísérője olyan kiváló bluesos, hard rockos zenét játszottak, mint amilyet csak a nagyok, - Cream, Hendrix csináltak.

Még a 70-es évek végén, és a 80-asok legelején is olyan értékes rockmuzsikát produkáltak, amellyel méltán a legjobbak közé emelkedtek. Sikereik közül feltétlen megemlítendő: The Days Of The Eagle, Homburg, Conquistador. 71-ben a kanadai Edmontonban adtak egy rendkívül érdekes koncertet, ahol dalaikat az Edmonton Symphonic Orchestra és a The Camera Singers közreműködésével adták elő.

1972-ben csatlakozott a Procol Harumhoz a basszusgitáros Alan Cartwright, így ismét öten dolgoztak tovább. Ekkor került sor a Grand Hotel című album elkészítésére, amelynek zenéje a melankólikus-dekadens, édes melodikusságon túl mintegy megelőlegezte azt a muzsikát melyet Bryan Ferry és a Roxy Music készítenek majd. A felvételen közreműködött a nagyszerű énekesnő Christianne Legrand aki a Swingle Singers a capella kórus tagja.73-ban távozott a gitáros, de jött egy billentyűs, így Copping visszatérhetett a basszusgitárjához.

1974-től változatlan felállásban zenéltek, jelentettek meg albumokat, majd 1977-ben feloszlottak, miután búcsúkoncertet adtak a New York-i Music Academy nagytermében. Az egyetlen állandó Harum zenész, Gary Brooker szólólemezeket készített. Az együttes érdekessége zenéje mellett, hogy egyenjogú tagként szerepel Keith Reid, aki nem volt muzsikus - ő írta a szövegeket.

1991-ben újraalakult a Procol Harum és kiadták a The Prodigal Stranger című albumot. Ezt követően hosszú turnéra indultak az Egyesült Államokba. Utolsó albumuk 2004-ban jelent meg, azóta nem sokat hallani az együttesről.
 

Videók

  • Procol Harum - A Whiter Shade Of Pale
  • Procol Harum - A Salty Dog
  • Procol Harum - Pandora's Box
  • Procol Harum - Shine On Brightly
  • Procol Harum - Conquistador
  • Procol Harum - Pilgrim's Progress
  • Procol Harum - Grand Hotel
  • Procol Harum - Power Failure
  • Procol Harum - Simple Sister
  • Procol Harum - An Old English Dream

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Gary Brooker
ének
zongora
harsona
Geoff Whitehorn
gitár
Matt Pegg
basszusgitár
Josh Phillips
hammond orgona
Geoff Dunn
dob