Bejelentkezés

x
Search & Filters

Replika

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1994

További képek

Biográfia: 

A Replika 1994 nyarán alakult Debrecenben. Az első demo ’95 februárjában jelent meg “Testek” címmel, amely igényes kivitelezése és a kritika pozitív reakciója révén lehetővé tette a kazetta széles körű terjesztését. Az 1995-ös év elsősorban előzenekarozással telt el, melyben nagy segítséget nyújtott a Tankcsapda zenekar, illetve akkori menedzserük, Kémeri Péter. Az önálló koncertek és a nyári fesztiválok is jelentős eredményt hoztak a zenekar munkájában.

Második demójuk elkészítése előtt “Nem érdekel” című nótájuk felkerült a Metal Hammer magazin Demonstráció II. válogatására. A “Hanyatlás” demo után a Sony Music jelentette meg első két lemezüket “Nem leszek áldozat” valamint “Ima” címmel. Az “Ima” lemez előtt megbomlott a zenekar első felállása, Csató Péter énekes-gitáros mellől távozott Fazekas Krisztián bőgős, és Kiss Árpád dobos.

Helyüket Tóth Laboncz Attila (basszusgitár) és Hargita Gábor (dob) vette át. Ez a felállás rögzítette talán a legellentmondásosabb Replika lemezt, mely hangzásvilágát és dalszerkezetét tekintve is kísérletezőbb irányba tolódott el, mint elődje.

1999 végén újabb tagcsere történt, a ’98-ban belépett két tagot a Neochrome zenekar ritmusszekciója váltotta fel Falat (basszusgitár), és Szabó Gergő (dob) személyében. A megújult formáció első bemutatkozása a 2000 tavaszán napvilágot látott “A Föld” című hanganyagon történt, amely az első két demo újrakevert felvételei mellett két vadiúj nótát – Világlélek, Magadat szolgáld – is tartogatott a rajongók számára. És ha már lúd legyen kövér, a megújulás nem csak a tagcserékben mutatkozott meg hanem kiadóváltás terén is. Megváltak a Sony Music-tól és leszerzõdtek az E.Z.S. Music, Shock Records label-jéhez. “A föld” már az új kiadó égisze alatt jelent meg, melynek folytatása 2000 októberben jelent meg “Testbe Zárt Lélek” címmel.

2001 októberében megjelent a “Másik Világ Kapujában” című album, mely zeneileg a Replika történetében új irányt mutat. Ezen a már megszokott extrém illetve thrash metal elemek mellett a tradicionális hard rock elemei is felfedezhetőek. A dalok az eddigieknél dallamosabbak. A szövegek az egyén, azaz a lélek önmegvalósítását helyezik előtérbe, a lelki élet illetve lelki megértés fontosságára próbálják felhívni a figyelmet.

A 2002. év során zenekar kétharmada, a Frogshow zenekar két tagjával kiegészülve (Rábold Ákos, Szegedi Károly) elkezdte áthangszerelni a már meglévő Replika dalok egy részét, melynek eredménye a 2003 novemberében megjelenő “Acoustica” címet viselő unplugged album. A néhol keleties, néhol flamenco hatásokat felvonultató lemez a Replika egy teljesen új oldalát mutatja meg. A hangszerelés következtében nagyobb hangsúly helyeződik a szövegvilágra. A project megalakulását kiadóváltás is kíséri, a zenekar megválik az E.Z.S. Recordstól, az album az Eternal Soul kiadó gondozásában jelenik meg.

2004 novemberében megjelent a “Durva Élet” címet viselő album, mely a kísérletezős évek után a hagyományosabb “zúzósabb” Replika vonalat viszi tovább. Több helyen is megmaradtak a dallamosabb, éneklősebb időszakban feltűnt új elemek, de az album egésze egy erős extrém / thrash lemeznek titulálható. Az album az Edge Records/Eternal Soul égisze alatt jelenik meg.

2005-ben ünnepli a zenekar 10 éves jubileumát, az exkluzív koncertprogramot országszerte bemutatják, mely turnéból a Budapest Wigwam klubbeli illetve a debreceni Lovardában rendezett koncertet rögzítik, mely koncertekből egy LIVE CD/DVD-t jelentetnek meg 2006-ban, “Igazi kép” címmel. Az anyag érdekessége, hogy a 10 év során felgyülemlett video anyagok illetve az összes formációval történő beszélgetések tarkítják. 2007. márciusában jelent meg a zenekar 8. lemeze “Nem Hiszek” címmel, melyet 2 nyelven adtak ki angolul és magyarul.

2010 júniusában jelenik meg a zenekar 9. lemeze “Az Élvezetek Földjén” címmel.
 

Videók

  • Replika - Egyedül nincs esély
  • Replika - Add meg
  • Replika - Lélek útja
  • Replika - Mindent akarok
  • Replika - Átverés
  • Replika - Körbe ért

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Csató Péter
ének
gitár
Falat
basszusgitár
Szakajda Tibor
dob