Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rolls Frakció

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1979

További képek

Biográfia: 

A Rolls Frakció egy kezdetben kemény rockot, később újhullámos rockzenét játszó együttes. 1978-ban alakult, akkor még D. Nagy Lajos és Trunkos András vezetésével, Rolls néven. Miután a Beatrice feloszlott, a zenekar gyakorlatilag átvette a megüresedett helyet, emellett Nagy Feróval együtt játszottak pár hónapig, Backing Group néven. Az igazi sikerek akkor kezdődtek, mikor Deák Bill Gyula is felbukkant vendégénekesként.

Szövegeik szürreálisak voltak, észre lehetett bennük venni a hatalommal való szembenállás érzését. Emiatt egy időben le is voltak tiltva. Az igazán nagy botrányt azzal kavarták, hogy a Magyar Televízió Egymillió fontos hangjegy című műsorában elhangzott Fejezetek egy iskolás gyermek naplójából című daluk, amely szövegében széklet- és vizelet-ürítésről beszéltek. Bár ezt nem vulgáris módon, hanem a gyermeknyelv szavaival tették, az akkori magyar tömegkultúrában mégis teljesen szokatlan volt és öncélúnak hatott (a dal azonban tartalmazott néhány vulgárisabb megfogalmazást ezen kívül).

1984-ben feloszlott a zenekar, mert D. Nagy Lajos a Bikinibe távozott. Ekkor jelent meg első és egyetlen nagylemezük a klasszikus felállásban. Tíz évvel később, a Bikini szünetelése idején D. Nagy és a Frakció címmel jelent meg egy lemez, majd nem sokkal később "R" Frakció néven. 2004-ben alakult meg a Rolls Frakció Tribute Band, D.Nagy és Trunkos jóváhagyásával, mely azóta is aktívan játszik és viszi tovább a zenekar örökségét.

2009-ben a zenekar 30 éves jubileumára újra összeállt a klasszikus felállás egy koncert erejéig, olyan vendégművészekkel, mint az Omega, a Guy Magic Fingers, Csillag Endre, Torres Dani, Bese Lajos, Boros Lajos, és a Sid.
 

Videók

  • Rolls Frakció - Budapest felett
  • Rolls Frakció - Izzik a tavaszi délután

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Gabrieli Richárd
ének
Beke Péter
gitár
Losonczy Pál
billentyűsök
Gönci György
basszusgitár
Nádudvari Lajos
dob
Héri Attila
dob