Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ry Cooder

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1967

További képek

Biográfia: 

Bár csapatzenészként, szóló előadóként vagy zeneszerzőként tartják számon, Ry Cooder kaméleonszerű, koptatott hangszeres profizmusa, dalszerzése és anyagbéli lehetőségei körbefognak egy hihetetlenül színes elemekből összeválogatott skálát olyan észak-amerikai zenei stílusokkal, mint a rock & roll, a blues, a reggae, a Tex-Mex, a hawaii, a Dixieland jazz, a country, a folk, az R&B, a gospel és a varieté. A 16 éves Cooder 1963-ban kezdte karrierjét egy blues együttesben Jackie DeShannon-nal, majd megalapította a rövid életű Rising Sons-t 1965-ben Taj Mahal-lal és a Spirit dobosával, Ed Cassidy-vel. Cooder a Rising Sons-on keresztül találkozott Terry Melcher producerrel, aki meghívta különböző fellépésekre Paul Revere & the Raiders-szel. További karrierje során „csoportzenészként” Cooder védjegyként szolgáló csúsztatott gitárjátéka felvételeket eredményezett olyan előadókkal, mint Captain Beefheart, Randy Newman, a Little Feat, a Van Dyke Parks, a The Rolling Stones, a Taj Mahal és a Gordon Lightfoot. Ráadásul a Candy és a Performance lemezein is feltűnt.

Cooder debütálása szóló előadóként 1970-ben történt, mikor kiadta saját lemezét Leadbelly, Blind Willie Johnson, Sleepy John Estes és Woodie Gutherie írta dalokkal. A következő, az Into the Purple Valley bemutatta a csapatot Jim Keltner-rel a doboknál és Jim Dickinson-nal a basszusnál. Ez a lemez és a Boomer’s Story is először erősen megismételte és letisztultabbá formálta a szikopál stílust és hangulatot. 1974-ben Cooder kiadta legjobbnak tartott lemezét, a Paradise and Launch-ot és az azt követőt, a Chicken Skin Music-ot, mely erős elhajlást mutatott a Tex-Mex-től, a hawaii, a gospel és a soul zenétől, és Flaco Jimenez és Gabby Pahinui sajátosságai fedezhetőek fel benne. 1979-ben a Bop Till You Drop volt első nagylemeze, melyet digitálisan rögzítettek. A 80-as évek elején Cooder elkezdte gyarapítani szóló hozamát olyan filmek lemezével, mint a Blue Collar, The Long Riders és a The Border, és elkezdett zenét szerezni a Southern Comfort-nak, a Goin’ South-nak, a Paris-nek, a Texas-nak, a Streets of Fire-nek, az Alomo Bay-nek, a Blue City-nek, a Crossroads-nak, a Cocktail-nek, Johnny Handsome-nak, a Steel Magnolias-nak és a Geronimo-nak. Az 1995-ös Music by Ry Cooder két lemezből állt, és Cooder filmes munkáinak fénypontjait tartalmazta.

1992-ben Cooder csatlakozott Keltner-hez, John Hiatt-hez és a híres brit zeneíróhoz, Nick Lowe-hot, akikkel Hiatt lemezén, a Bring the Family-n dolgozott együtt, hogy megalapítsák a Little Village-t, mely egy turnét és egy albumot élt meg. Cooder ezután a világzenére koncentrált, felvéve A Meeting by the River című lemezt az indián zenésszel, V.M. Bhatt-tal. Cooder következő projektje egy duett album, a Talking Timbuktu volt a híres-neves afrikai gitárossal, Ali Farka Touré-val, mely 1994-ben Grammy-díjat nyert a legjobb világzenei felvétel kategóriájában.

Következő világi keresztútja a 20. század leghíresebb zenei felfedezéseinek egyike lett. 1997-ben Cooder Kubába utazott, hogy egy csapat fivérrel dolgozzon és zenéljen együtt, akiknek igen csekély szülőföldön kívüli tapasztalata van. Az eredmény a Buena Vista Social Club című album lett, nemzetközi platina eladási sikereket hozva, és híressé téve Compay Segundo-t, Ibrahim Ferrer-t és Rubén González-t, valamint Cooder-nek egy újabb Grammy-t. Tovább folytatta a munkát Buena Vista-s társaival, beleértve egy 2003-as együttműködést Manuel Galbán-nal, a Mambo Sinuendo-t. Másik 2000-es évekbeli munkája olyan előadókkal való együtt zenélést foglalt magába, mint James Taylor, Aaron Nevill, Warren Zevon és a spanyol díva, Luz Casal. 2005-ben Cooder kiadta első szóló lemezét az 1987-es Get Rhythm óta, a Chavez Ravine-t. Ezt az érdekes My Name Is Buddy követte 2007-ben.
 

Videók

  • Ry Cooder - Down In Mississippi
  • Ry Cooder - Jesus On The Mainline
  • Ry Cooder - Goodnight Irene
  • Ry Cooder - Vigilante Man
  • Ry Cooder - He'll Have To Go