Bejelentkezés

x
Search & Filters

Satyricon

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1990

További képek

Biográfia: 


Elsősorban Satyrhoz és Frosthoz kötődik, õk az abszolút állandó tagjai a zenekarnak (Frost később csatlakozott). Elsősorban a zeneszámok Satyr munkájának gyümölcsei, ugyanis ő a banda zenei agya, emellett vokálozik, gitározik, szintizik, etc., gyakorlatilag a hangszerek üzemeltetésének túlnyomó része az ő nevéhez fûződik, habár session zenészekkel is szoktak dolgozni. A másik alappillére a bandának Frost, aki viszonylag leegyszerûsítve a dolgokat, az egyik leggyorsabb, továbbá leginkább technikás metal dobos, ennél sokkal többet nem szükséges róla elmondani, azt viszont érdemes megemlíteni, hogy az 1349 nevû pokoli hordának is tagja, továbbá megfordult a Keep Of Kalessin nevű formációban is, abban a korszakban, mikor Csihar Attila hörgészkedett náluk.

Black metal elitben is elismert emberek (habár a Roadrunneres szerződés kicsit átrendezte a helyzetet.) az elsők közt voltak, akik a középkor témakörében írtak számokat és alakították a legendát. A nem színtiszta black metal zenéjükkel viszont nem tudtak megfelelni a kiadók igényeinek, éppen ezért Satyr megalapította a Moonfogot, mely manapság is rendkívül nagy jelentőséggel bír [sok bandának jelentenek "kiugrási lehetőséget" (pl. Khold, Thorns)] és itt adták ki első lemezüket, a "Dark Medieval Timest" (1993) Egy évre rá készült el a "The Shadowthrone", melyben méginkább letisztult a Satyriconra jellemző középkori szövegvilág, a páratlan epikus hangulat és az akusztikus betétek gyönyörû alkalmazásának módszere.

Ezek után következett a zenekar alighanem legjobb albuma a "Nemesis Divina", melyen szerepel a Satyricon leggrandiózusabb slágere, az alapok alapja, a fagyos észak legmagasabb hegyének legkiemelkedõbb csúcsa, a pokol kapujának kulcsa, a zseniális "Mother North", amihez klip is készült, melyben Nocturno Culto is szerepel (Kveldulv néven) a Darkthrone-ból, továbbá Sült Mónika, a tündéri norvég pornósztár.

Az 1999-es "Rebel Extravaganza" címû albummal tovább fokozták az agresszivitást, ezzel is nagy sikereket arattak, újfent kiváló album született.

Következő albumuk nemes egyszerűséggel a "Volcano" nevet kapta (egy multi, a Virgin adta ki), ami megosztotta az eddigi rajongóikat, ugyanis visszavettek a rájuk jellemző kegyetlenkedésbõl, kicsit ipari ízűvé varázsolták számaikat és sajnos sokaknak csalódást okoztak az új hozzáállással.

2006-ban jött ki a "Now, Diabolical" lemez, mely Satyr elmondása szerint alighanem a legsötétebb anyaguk, habár sok szempontból már nem kifejezetten black metalnak nevezhető ezen művük; a rajongótábort tovább csökkentették ezzel a lemezzel. (Eközben a Roadrunner Recordshoz igazoltak, mely által az amerikai terjesztés útjai is megnyíltak előttük.)

Utolsó két albumukkal elkezdtek egy másik irányba terelődni, mely átalakította a róluk alakult képet, van kiknek ezzel kedveztek, s van, akinek az utolsó két album a legenda lerombolását jelentette...
 

Videók

  • Satyricon - King
  • Satyricon - Black Crow On A Tombstone
  • Satyricon - Mother North
  • Satyricon - Dark Medieval Times
  • Satyricon - The Pentagram Burns

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Satyr (Sigurd Wongraven)
ének
gitár
billentyűsök
basszusgitár
Frost (Kjetil-Vidar Haraldstad)
dob
ütőhangszerek