Bejelentkezés

x
Search & Filters

T. Rex

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1967 - 1977

További képek

Biográfia: 

A Tyrannosaurus Rex, későbbi nevén T. Rex egy angol rockegyüttes, mely 1967-es megalakulásától a pszichedelikus, majd a glam rock stílus egyik legnépszerűbb együttese volt. A változó összeállítású zenekar egyetlen állandó tagja, egyben vezetője és meghatározó személyisége Marc Bolan énekes-gitáros, aki a hetvenes évek első nagy tinibálványa volt Nagy-Britanniában. Marc Bolan korai halála után a személyére alapozott együttes hamarosan feloszlott. A T. Rex albumaiból több mint 58 millió példány kelt el világszerte.

Marc Bolan 1967-ben Steve Peregrine Tookkal karöltve megpróbált összetoborozni egy öttagú zenekart, de a kölcsönző cég visszavette a felszerelésüket. Ezután Bolan és Took 1968-ban megalakította a kétszemélyes, akusztikus folk rockot játszó Tyrannosaurus Rex együttest. A tündérekkel, koboldokkal és a "virághatalom" (flower-power, a hippi korszak fő ideológiája, jelentése átvitt értelemben a fegyverek és háborúk helyett a béke és szeretet hatalma) mitológiájával telezsúfolt Tyrannosaurus Rex albumok kissé talán mesterkéltek, de megragadják a szeretet és béke filozófiájának lényegét. A duó élvezte a nagy tekintélyű BBC-s disc-jockey és műsorvezető, John Peel támogatását. A duóban Marc Bolan mögött fokozatosan háttérbe szoruló Steve Peregrine Took 1970-ben kiszállt, helyére Mickey Finn került, akivel Bolan egy reformétteremben találkozott össze. A stílusváltás jegyében a következő, Beard Of Stars című albumon Marc Bolan az akusztikus gitárt elektromos gitárra cserélte.

Még abban az évben, az együttes nevét T. Rexre rövidítették. A T.Rex az elkövetkező két évben szinte példa nélküli sikersorozatot ért el. A lágy, de gyors ritmusú Ride A White Swan meglepetésre 2. helyezésig jutott fel a brit sikerlistán, továbbá 16 hétig szerepelt a Top 30-ban, amire alig volt példa az angol rockzene történetében. Bill Legend dobossal és Steve Currie basszusgitárossal kiegészülve, kimondottan a tini poprajongóknak készült a Hot Love című kislemez, amely 1971 elején hat hétig listaelső lett. Még ebben az évben a Get It On volt második No.1 daluk. A Get It On című szám Bang A Gong címmel az együttes legnagyobb amerikai sikerévé vált. Annak ellenére, hogy a Jeepster című szám a brit listán 2. helyezett lett, a Fly Record Bolannal való egyeztetés nélkül kihúzta a dalt az új Electric Warrior albumról. A művész ezután dühében szakított a céggel, és az EMI-hoz pártolt. Az ezután következő többi sláger (Telegram Sam, Metal Guru, Children Of The Revolution, Solid Gold Easy Action, 20th Century Boy, The Groover) szintén Top 10 siker lett.

1972 a brit sikerek nagy éve lett. A T. Rex ezoterikus folk rock együttesből végleg átvedlett rockos popcsapattá. Bolan a Beatles, majd a Monkees után a kistinik bálványa lett, egyfajta guru, aki a felnőtteknek szóló rock világában a műfaj új csodáit testesítette meg a 10-16 évesek számára. Ő volt az első, aki a pop kultúrán belül generációs szakadékot nyitott: amikor az idősebb testvérek Led Zeppelin vagy Deep Purple lemezt vásároltak, a kisebb testvérek egy-egy T. Rex kislemezért ostromolták az üzleteket. Bolan egyedül jelentette számukra azt, amit a Beatles, a Rolling Stones és a többi beatzenekar a hatvanas években közösen fejezett ki: a különállást, a lázadást, az idősebb generációk világával való szembefordulást. A sajtó is az új generáció "prófétájaként" írt róla, akinek személyes varázsa "rextasy" néven a beatle-mániára emlékeztető tömeghisztériát váltott ki.

A jelenség az ex-Beatles tagot Ringo Starrt is megfogta, aki 1972-ben Born To Boogie címmel filmet forgatott az együttes két koncertjéről. A Wembley Empire Poolban rendezett koncertekről a T. Rex zenéjét egyébként "zig-zag boogie"-nak tituláló kritika is azt írta, hogy a legnagyobb popzenei esemény volt a hatvanas évek óta, egy hihetelen koncert, amely megváltoztatta a brit rock arculatát. A T. Rex legnagyobb sikereit 1971-73 között aratta, amikor Bolan - David Bowie-t leszámítva - a legnépszerűbb popsztár volt Nagy-Britanniában.

A gyors sikerek után azonban hamar megfakult a ragyogás, a mindig újra vágyó, marketing által befolyásolt fiatal közönség 1972 után egyre inkább a glitter és glam rock új sztárjaira, például a Slade-re és Gary Glitter-re volt vevő. A hetvenes évek közepétől azután a glam rock rövid uralmát lassan a punk és a diszkó váltotta fel. A T. Rex zenéje az évtized második felére már divatjamúlt terméknek számított Angliában. Bolan 1975 márciusában szakított Mickey Finnel, és a T. Rex megszűnt létezni.

1976 elején Bolan és Jones egy új T. Rexet alakított Herbie Flowers, Miller Anderson és Tony Newman stúdiózenészek, valamint Dino Dines billentyűs közreműködésével, majd a visszatérés reményében a The Damned támogatásával 1977 tavaszán turnéra indultak. 1976-ban megjelent Futuristic Dragon című albumuk csak az ötvenedik helyezést érte el, de a következő évben megjelent Dandy in the Underworld a 26. helyezésig jutott, ami az előző évek után akár egy új karrier felé is vezethetett. Marc Bolan 1977 szeptember 16-án, egy autóbalesetben bekövetkezett halála azonban mindennek véget vetett.

Bolan halála ugyan a T. Rex végét jelentette, de húsz évvel később Mickey Finn és a kései T. Rex dobosa Paul Fenton 1997-ben megalakították a Mickey Finn's T. Rex névre keresztelt együttest, amelyben több korábbi T. Rex zenész is közreműködött, többek között az énekes Rob Benson és a gitáros Jack Green. Finn 2003-as halála után a tagok együtt maradtak és Finn emlékének is adózva tovább viszik a zenekart.

Videók

  • T-Rex - Children of The Revolution
  • T-Rex - Get It On
  • T-Rex - Hot Love

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Marc Bolan
ének
gitár
Miller Anderson
gitár
Dino Dines
billentyűsök
Herbie Flowers
basszusgitár
Tony Newman
dob